Perfekt vin til sterk laks
Her kan vi telle opp den ene utfordringen etter den andre. Men vi fant en god løsning i Chile.
Ukens rett er en noe utradisjonell laksevariant for oss nordmenn. Vår kjære laks er dekket med sterkt krydder og akkompagnert med søt mangosalat og karakterfull koriander.
Her finner du oppskriften: Norsk laks i indisk sari
Her er det mye vin som ikke vil bestå prøven, så vinvalget må vurderes nøye. Det er først og fremst krydderet som må tas hensyn til. Tandoorikrydderet er sterkt nok til å ta knekken på nesten hva som helst av vin. Vi trenger fruktighet i massevis, samt et lite hint av sødme, for å dempe det kraftige krydderet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDernest skaper det søte mangogarnityret flere problemer. Både en vin med en slank, syrlig profil, og en vin som er rik og eiket, vil krasje fullstendig med denne sødmen. Vinen må ha en tropisk fruktighet for å klare brasene.
Til slutt må vi passe på korianderen. Denne «hat eller elsk»-urten er meget karaktersterk, med et floralt preg over seg. Vinen trenger det samme.
Så hvor finner vi alle disse egenskapene i én og samme vin? Svaret er Chile, og en vin laget på den aromatiske, krydrede druen Gewurztraminer.
Chile er et vinland på fremmarsj, som lager spesielt vellykkede varianter av aromatiske druesorter som Sauvignon blanc, Gewurztraminer og Viognier. Vinene får en noe tropisk karakter og er ofte noe mer sødmefulle enn sine europeiske artsfrender.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenUkens anbefaling er Cono Sur Gewurztraminer 2011 (best. nr. 567060, kr. 109,90, basisutvalg). Vinen har en aromatisk duft av rose, litchi, aprikos, mango, ananas og krydder. Smaken er middels fyldig med en grei syre. Fruktigheten er tropisk og blomstrende, med en touch av sødme i ettersmaken.
Artikkelen fortsetter under annonsenVinen takler fint det kraftige krydderet i laksen, med hintet av sødme som en fin kontrast. Det florale preget inngår en spesiell, men vellykket allianse med korianderen i retten. I tillegg er vinens tropiske fruktpreg en fin match for mangosalaten. Vi nyter en annerledes, men spennenden mat- og vinkombinasjon!
Her finner du oppskriften: Norsk laks i indisk sari
Les også: 238 år gammle vin solgt
Dette gjør fylla med kroppen din