Perfekt vin til sterk laks

Cono Sur Gewurztraminer 2011 (best. nr. 567060, kr. 109,90, basisutvalg).
Cono Sur Gewurztraminer 2011 (best. nr. 567060, kr. 109,90, basisutvalg).

Her kan vi telle opp den ene utfordringen etter den andre. Men vi fant en god løsning i Chile.

Ukens rett er en noe utradisjonell laksevariant for oss nordmenn. Vår kjære laks er dekket med sterkt krydder og akkompagnert med søt mangosalat og karakterfull koriander.

Her finner du oppskriften: Norsk laks i indisk sari

Her er det mye vin som ikke vil bestå prøven, så vinvalget må vurderes nøye. Det er først og fremst krydderet som må tas hensyn til. Tandoorikrydderet er sterkt nok til å ta knekken på nesten hva som helst av vin. Vi trenger fruktighet i massevis, samt et lite hint av sødme, for å dempe det kraftige krydderet.

Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Han er vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget. Tidligere har han vært vinansvarlig blant annet på Bagatelle, Statholdergaarden og Oro i Oslo. FOTO: Carl Martin NordbyRobert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Han er vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget. Tidligere har han vært vinansvarlig blant annet på Bagatelle, Statholdergaarden og Oro i Oslo. FOTO: Carl Martin Nordby

Dernest skaper det søte mangogarnityret flere problemer. Både en vin med en slank, syrlig profil, og en vin som er rik og eiket, vil krasje fullstendig med denne sødmen. Vinen må ha en tropisk fruktighet for å klare brasene.

Til slutt må vi passe på korianderen. Denne «hat eller elsk»-urten er meget karaktersterk, med et floralt preg over seg. Vinen trenger det samme.

Så hvor finner vi alle disse egenskapene i én og samme vin? Svaret er Chile, og en vin laget på den aromatiske, krydrede druen Gewurztraminer.

Chile er et vinland på fremmarsj, som lager spesielt vellykkede varianter av aromatiske druesorter som Sauvignon blanc, Gewurztraminer og Viognier. Vinene får en noe tropisk karakter og er ofte noe mer sødmefulle enn sine europeiske artsfrender.

Ukens anbefaling er Cono Sur Gewurztraminer 2011 (best. nr. 567060, kr. 109,90, basisutvalg). Vinen har en aromatisk duft av rose, litchi, aprikos, mango, ananas og krydder. Smaken er middels fyldig med en grei syre. Fruktigheten er tropisk og blomstrende, med en touch av sødme i ettersmaken.

Vinen takler fint det kraftige krydderet i laksen, med hintet av sødme som en fin kontrast. Det florale preget inngår en spesiell, men vellykket allianse med korianderen i retten. I tillegg er vinens tropiske fruktpreg en fin match for mangosalaten. Vi nyter en annerledes, men spennenden mat- og vinkombinasjon!

FARGERIKT: En tallerken med tandoorikrydret laks og mangosalat stråler om kapp med sola.FARGERIKT: En tallerken med tandoorikrydret laks og mangosalat stråler om kapp med sola.

Her finner du oppskriften: Norsk laks i indisk sari

Les også: 238 år gammle vin solgt

Dette gjør fylla med kroppen din

Les mer om mat og drikke

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden