Norsk laks i indisk sari

SOMMERSYSSEL: Nesten alle middager, fisk så vel som kjøtt, kan grilles i sommerhalvåret.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk laks er hedersgjest på indiskinspirert fargefest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Laks med mangosalat

Ingredienser (4 personer)

Til fisken:

1 kg laks/ørret

1 fedd hvitløk

2 ss olivenolje

2 ts maldonsalt

2 ss tandoori masala

Til salaten:

2 modne mango

½ rødløk

1 ts salt

½ lime

2 ss olivenolje

1 rød chili

¼ potte koriander (cirka)

Framgangsmåte

Start med å dele opp laksen i porsjonsstykker. Press hvitløksfeddet i oljen. Gni litt av denne oljen på laksen før du drysser over salt og tandoorikrydder.

Mens dette marineres, lager du mangosalaten. Jeg pleier å ta av 1 cm i topp og bunn og skrelle den med en skarp kniv mens den ligger stødig og trygt på fjølen. Når skallet er av, kan du skjære av de to halvdelene. Dette gjør du ved å sette kniven 0,5 cm til siden for senter av mangoen sett ovenifra, og skjære litt skrått ned. Når kjøttet er av steinen, deles det i grove biter. Ha disse i en bolle. Hell over finsnittet rød chili, rødløk, hakket koriander, salt, olivenolje og limesaft. Sett salaten på bordet, og hiv fisken på grillen.

La fisken få en skikkelig skorpe før du i det hele tatt vurderer å snu den. Nå er den nesten ferdig – det er bare å gi den 30 sekunder på den andre siden, så kan du servere den umiddelbart. Enkelt og greit!

Nå som sommeren omsider er her, tilbereder jeg nesten all mat i helgene hjemme på grillen. Både kokkeleringen og spisingen blir deilig sosial. Maten blir god, rustikk og nylaget, med et innslag av røyk fra kullgrillen.

Laks er en perfekt fisk å eksperimentere med. De fyldige, ferske, kjøttfulle fiskefiletene med lav pris og høy fettprosent er tilgjengelige i hele Norge. Laksens sunne fett er godt for alt: Det er nøytralt i smaken og hjelper fisken å takle tilsatte smaker og kryddere. Det gjør at fisken slipper grillristen lettere, og det gjør fisken til en saftigere affære i munnen. I tillegg til dette fungerer fettet også som en smaksformidler mellom tungen og hjernens smakssenter, noe som gjør at maten smaker mer og bedre!

Robert Lie har plukket ut den perfekte vinen til denne retten: Perfekt vin til sterk laks

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik smelter laksen på tunga

Nå for tiden oppfatter vi laksen som en god og vanlig hverdagsfisk. Gnidd inn med det indiske tandoorikrydderet opptrer den i en ny, fargerik drakt og smak. Når vi i tillegg serverer herligheten med den indiske nasjonalfrukten mango, blir dette sommerens mest spennende mat fra grillen.

FARGERIKT: En tallerken med tandoorikrydret laks og mangosalat stråler om kapp med sola.FARGERIKT: En tallerken med tandoorikrydret laks og mangosalat stråler om kapp med sola.

Det røde krydderet som kalles tandoori masala er, akkurat som den mer kjente gule curryen, et blandingskrydder der hver smak har sin funksjon. Det finnes sikkert like mange tandoorikryddere som indere, men selv er jeg godt fornøyd med boksen fra butikken.

Ettersom den indiske nasjonalfrukten er mango, lager vi så klart en frisk mangosalat til laksen. Mangoen finnes i mange varianter, og stadig flere typer dukker opp på det norske markedet – i bedre og bedre modningsgrad. Frukten, som er verdens nest mest spiste etter bananer, er uovertruffen i rå tilstand, blandet med litt finsnittet chili, hakket koriander og et dryss maldonsalt.

Robert Lie har plukket ut den perfekte vinen til denne retten: Perfekt vin til sterk laks

Andre deilige lakseoppskrifter: Sterkt, rått og godt

Laks i purrekremsaus

Se den utrolige videoen: Her krysser laksen veien

Flere oppskrifter og mer om mat og drikke