Norsk laks i indisk sari
Ingredienser (4 personer)
Til fisken:
1 kg laks/ørret
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
2 ts maldonsalt
2 ss tandoori masala
Til salaten:
2 modne mango
½ rødløk
1 ts salt
½ lime
2 ss olivenolje
1 rød chili
¼ potte koriander (cirka)
Framgangsmåte
Start med å dele opp laksen i porsjonsstykker. Press hvitløksfeddet i oljen. Gni litt av denne oljen på laksen før du drysser over salt og tandoorikrydder.
Mens dette marineres, lager du mangosalaten. Jeg pleier å ta av 1 cm i topp og bunn og skrelle den med en skarp kniv mens den ligger stødig og trygt på fjølen. Når skallet er av, kan du skjære av de to halvdelene. Dette gjør du ved å sette kniven 0,5 cm til siden for senter av mangoen sett ovenifra, og skjære litt skrått ned. Når kjøttet er av steinen, deles det i grove biter. Ha disse i en bolle. Hell over finsnittet rød chili, rødløk, hakket koriander, salt, olivenolje og limesaft. Sett salaten på bordet, og hiv fisken på grillen.
La fisken få en skikkelig skorpe før du i det hele tatt vurderer å snu den. Nå er den nesten ferdig – det er bare å gi den 30 sekunder på den andre siden, så kan du servere den umiddelbart. Enkelt og greit!
Nå som sommeren omsider er her, tilbereder jeg nesten all mat i helgene hjemme på grillen. Både kokkeleringen og spisingen blir deilig sosial. Maten blir god, rustikk og nylaget, med et innslag av røyk fra kullgrillen.
Laks er en perfekt fisk å eksperimentere med. De fyldige, ferske, kjøttfulle fiskefiletene med lav pris og høy fettprosent er tilgjengelige i hele Norge. Laksens sunne fett er godt for alt: Det er nøytralt i smaken og hjelper fisken å takle tilsatte smaker og kryddere. Det gjør at fisken slipper grillristen lettere, og det gjør fisken til en saftigere affære i munnen. I tillegg til dette fungerer fettet også som en smaksformidler mellom tungen og hjernens smakssenter, noe som gjør at maten smaker mer og bedre!
Robert Lie har plukket ut den perfekte vinen til denne retten: Perfekt vin til sterk laks
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Slik smelter laksen på tunga
Nå for tiden oppfatter vi laksen som en god og vanlig hverdagsfisk. Gnidd inn med det indiske tandoorikrydderet opptrer den i en ny, fargerik drakt og smak. Når vi i tillegg serverer herligheten med den indiske nasjonalfrukten mango, blir dette sommerens mest spennende mat fra grillen.
Det røde krydderet som kalles tandoori masala er, akkurat som den mer kjente gule curryen, et blandingskrydder der hver smak har sin funksjon. Det finnes sikkert like mange tandoorikryddere som indere, men selv er jeg godt fornøyd med boksen fra butikken.
Ettersom den indiske nasjonalfrukten er mango, lager vi så klart en frisk mangosalat til laksen. Mangoen finnes i mange varianter, og stadig flere typer dukker opp på det norske markedet – i bedre og bedre modningsgrad. Frukten, som er verdens nest mest spiste etter bananer, er uovertruffen i rå tilstand, blandet med litt finsnittet chili, hakket koriander og et dryss maldonsalt.
Robert Lie har plukket ut den perfekte vinen til denne retten: Perfekt vin til sterk laks
Andre deilige lakseoppskrifter: Sterkt, rått og godt
Se den utrolige videoen: Her krysser laksen veien