Åpen for alle - alltid

Nytt Facebookvirus kaprer PC-en din og graver etter kryptovaluta

Illustrasjonsfoto: AP Photo/Matt Rourke/NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: AP Photo/Matt Rourke/NTB scanpix Foto: Matt Rourke / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nytt virus med navnet Digimine kaprer datamaskiner og bruker maskinene til å grave etter den digitale valutaen Monero. Kun PC-er blir infisert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programmet aktiviseres via en zip-fil som kan se ut som et videoklipp og har navnet «video_xxxxx.zip». Det sprer seg ved at brukeren får fila tilsendt via Facebook Messenger og klikker og åpner fila, skriver Drammens Tidende.

Da sprer den skadelige programvaren seg ved infisere PC-en og begynne å generere kryptovaluta.

I tillegg installerer den et programtillegg til nettleseren Chrome som kaprer brukerens Facebook-konto og sender fila videre til brukerens venner på nettsamfunnet.

Les også: Virus sprer seg på Facebook

Alle må være forsiktig

IT-sikkerhetsselskapet Trend Micro oppdaget Digimine først i Sør-Korea, men det har spredt seg videre til Vietnam, Aserbajdsjan, Ukraina, Filipinene, Thailand og Venezuela. Facebook er kontaktet og har fjernet det de har oppdaget av Digimine.relaterte lenker.

– Vi anbefaler alle å være forsiktige med å klikke på lenker. Er du usikker er det best å spørre vedkommende du har mottatt et vedlegg eller video fra, før du klikker på det, sier kommunikasjonssjef i Trend Micro Norge, Karianne Myrvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skadelig programvare

I pressemeldingen skriver Facebook at de jobber med å stanse viruset.

«Vi opprettholder en rekke automatiserte systemer for å stoppe skadelige lenker og filer fra å vises på Facebook og Facebook Messenger. Hvis vi mistenker at datamaskinen er infisert med skadelig programvare, vil vi gi deg en gratis antivirus skanning fra våre pålitelige partnere. Vi deler tips om hvordan du holder deg trygg og lenker til disse antivirusskannerne finner du på facebook.com/help».

Les også:

En milliard PCer var sårbare for angrep

Du kan merke forskjellen på virus- og bakterieinfeksjon

Du kan merke forskjellen på virus- og bakterieinfeksjon