En milliard PCer var sårbare for angrep

Det var i Microsoft-produkter en alvorlig feil ble funnet denne gangen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Det var i Microsoft-produkter en alvorlig feil ble funnet denne gangen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Microsoft så seg denne uken nødt til å slippe en haste-oppdatering for sin virus-skanner, for å forebygge potensielle hackerangrep mot millioner av datamaskiner.

Denne saken ble først publisert i mai 2017.

Feilen berørte Microsofts anti-malwareprogrammer, som Windows Defender. Omkring en milliard maskiner har dette programmet installert, skriver Wired.

Svakheten ble påvist forrige helg av forskere ved Googles datasikkerhetsprosjekt «Project Zero»:

«Dette var absolutt så skremmende som beskrevet», skriver Wired. Det skyldes skaden hackere potensielt kunne gjort om de kjente til svakheten, og antall berørte datamaskiner. Funnet minner også om de grunnleggende sårbarhetene i programmene som er ment å sikre våre maskiner, skriver Wired.

Her var det nettopp anti-virusprogrammer som viste seg å være utsatt.

Les også: Stortingspolitikere utsettes for hackerangrep daglig

Alvorlig sikkerhetsmangel

Denne gangen handlet det ikke bare om å trykke på feil lenke: Slik Google Project Zero beskriver sårbarheten, vil den blotte tilstedeværelsen av en slik spesialtilpasset fil være nok til at datamaskinen kan utnyttes. Dette inkluderer uåpnede epost-vedlegg, ikke-fullførte nedlastinger og midlertidige filer lagret i nettleseren, skriver PC World.

Sikkerhetsrådgiver Sean Sullivan i finske F-Secure. Foto: F-Secure.
Sikkerhetsrådgiver Sean Sullivan i finske F-Secure. Foto: F-Secure.

Microsoft betraktet sikkerhetsmangelen som så alvorlig at de så seg nødt til å lage og lansere en programoppdatering allerede mandag. Dette er uvanlig rask responstid for bedriften, skriver PC World.

– Microsoft skal ha vært svært raske med mottiltak da denne sårbarheten ble kjent. Det er prisverdig, sier analytiker i datasikkerhetsfirmaet F-Secure, Sean Sullivan, til ABC Nyheter.

– Det er bra at forskere som Google-teamet undersøker slike strategier før hackerne gjør det, fortsetter han.

Les også: Passord-lekkasjene: Hva kan du gjøre?

– Sårbarhet påvirkes av bruk

En angriper som eventuelt hadde klart å utnytte denne svakheten kunne tatt kontroll over brukernes systemer, skrev Microsoft i en pressemelding mandag.

Utbedringen ble sendt ut flere timer før softwarekjempens ukentlige oppdatering av programmer.

Hackere kunne utnytte feilen ganske enkelt ved å sende en epost, chat-melding eller ved å lure brukere til å trykke på en lenke i nettleseren, skriver BBC News.
Operativsystemene Windows 8, 8.1, 10 og Windows Server var alle rammet av feilen.
Anti-virusprogrammer som Windows Defender behøvde bare å skanne de aktuelle forsendelsene, så ville det fiendtlige programmet kunne utløses. Mange maskiner er satt opp sånn at slike skanninger skjer automatisk.

Det er nyttig å sørge for at man har seneste versjon av alle programvare på plass, særlig med tanke på datasikkerhet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Det er nyttig å sørge for at man har seneste versjon av alle programvare på plass, særlig med tanke på datasikkerhet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

– Sårbarheter i så stor skala blir stadig mindre vanlig etterhvert som operativsystemer for PCer utvikler seg mer som operativsystemene til mobiltelefoner, mener Sullivan i F-Secure.

– Et spesialtilpasset epostvedlegg, som nevnes her, ville ikke berørt meg fordi jeg ikke bruker epostprogrammet som følger med Windows 10. Fiendtlige nettsteder er en annen risiko, men jeg bruker ikke å surfe på tilfeldige sider. Graden av sårbarhet påvirkes av bruk, sier han.

Les også: Hvem setter av en arbeidsdag til å lese app-vilkårene?

– Vær forsiktig med minnepinner

Størsteparten av tilfeldig surfing skjer i dag på mobiltelefon, der de «vanligste» systemene ikke er berørt, mener sikkerhetsrådgiveren.

– Når det gjelder brukere som ofte benytter Windows-maskiner ville jeg anbefale å være forsiktig med minnepinner, særlig hvis jeg var en bedrift som baserer seg på Windows Defender, sier Sullivan til ABC Nyheter.

– Et annet godt råd er å unngå «monokulturer». Hvis alle dine dataprogrammer stammer fra samme leverandør kan det gjøre deg mer utsatt for slike sårbarheter. Eksempelvis bruker jeg tredjeparts nettlesere på mine Window-datamaskiner, og har flere forskjellige nettlesere installert på min iPad.

Windowsbrukere kan sjekke om de kjører seneste versjon av den aktuelle programvaren (som vanligvis skal oppdateres automatisk). Her er Microsofts instrukser for manuell oppdatering.

Les også: Slik gikk det da «Microsoft» forsøkte å svindle ABC Nyheter

Sikre dine data

Sean Sullivan i den finske IT-sikkerhetsbedriften F-Secure har følgende sikkerhetsanbefalinger:

  • Bruk unike passord på hver konto. Unikt er viktigere enn sterkt. Hvis du bruker samme passord på flere kontoer og en av dem blir brutt inn i, så er alle kompromittert.
  • Hold programvarene dine oppdatert. Gamle programmer er vanligvis sårbare programmer.
  • Avinstaller alle dataprogrammer du ikke bruker. Du kan alltids installere dem på nytt om det behøves. Det er mindre å holde oppdatert om du kvitter deg med det du ikke bruker.
  • Ta sikkerhetskopi av data! Sørg for at du har en kopi av viktige data som er koblet fra datamaskinen. Bruk også en skytjeneste, en sikkerhetskopi på nett, for svært viktige filer. Brann og oversvømmelse er også en risiko.
  • Organiser dine verktøy og lær dem å kjenne. Å vite hvordan du bruker epost effektivt kan hjelpe deg å bli mindre lettdistrahert, og dermed mindre sårbar for feller som dels forutsetter at du er opptatt med noe annet for at du skal gå i dem.

Les også:

Trump: – Ingen datamaskiner er trygge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:56 Vogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark01:49 Trump anklager riksrettsvitner for løgn00:49 Kvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44 Ny Boeing-topp trekker seg00:28 Nye store protester i Colombia23:28 VG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13 Michelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen
Siste nytt
01:56NorgeVogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark01:49VerdenTrump anklager riksrettsvitner for løgn00:49NorgeKvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44VerdenNy Boeing-topp trekker seg00:28VerdenNye store protester i Colombia23:28PolitikkVG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13NorgeMichelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen