Pærebrann påvist i nyplanta kommersiell frukthage i Strand

Epletre i blomst. Den smittsomme plantesykdommen pærebrann kan ramme eple, pære og prydbusker i rosefamilien.
Epletre i blomst. Den smittsomme plantesykdommen pærebrann kan ramme eple, pære og prydbusker i rosefamilien. Foto: Anders Standal / NTB scanpix

For første gang er det er påvist pærebrann i kommersiell fruktproduksjon i Norge. Den smittsomme plantesykdommen ble funnet på epletrær av Gravenstein.

Mattilsynet har satt i verk tiltak for å kartlegge omfanget og finne ut hvor smitten er fra.

De nyplanta trærne som ble oppdaget i frukthagen i Strand i Rogaland, ble plantet høsten 2019 og våren 2020 og er fra Nederland.

Mattilsynet kan foreløpig ikke fastslå om smitten kommer fra importerte planter eller fra andre planter i nærområdet.

Det er forekomster av pærebrann i området, men dette er første gang det er gjort funn hos en fruktdyrker. Det er også bikuber i området, og de er kjent for å kunne bære smitte fra plante til plante, skriver Nationen.

Pærebrann ble funnet for første gang i Norge i 1986. Sykdommen er funnet på planter langs kysten fra Agder til Møre, men aldri tidligere i en kommersiell frukthage.

Pærebrann (Erwinia amylovora) kan ramme eple, pære og prydbusker i rosefamilien. Bakterien angriper fruktblomstene, blader og skudd. Pærebrann er blitt forsøkt bekjempet siden sykdommen for første gang kom til Norge i 1986, men det fins ingen kjemiske midler som virker mot den. Frukten er ikke farlig å spise.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden