Hva slags kjøtt belaster klimaet minst: Økologisk eller vanlig?

Du vil gjerne leve bærekraftig, og du vet at kjøtt er en av synderne. Men noen ganger er biffen uimotståelig. Hva skal du gjøre? Foto: Lisovskaya Natalia / Shutterstock / NTB scanpix
Du vil gjerne leve bærekraftig, og du vet at kjøtt er en av synderne. Men noen ganger er biffen uimotståelig. Hva skal du gjøre? Foto: Lisovskaya Natalia / Shutterstock / NTB scanpix

Vi har startet jakten på det klimavennlige kjøttet. Men finnes det i det hele tatt?

– I det store klimaperspektivet er det ikke så stor forskjell på økologisk eller konvensjonelt kjøtt, forteller Jørgen E. Olesen.

Han er seksjonsleder ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

Det er mange faktorer som er mer avgjørende, viser det seg.

– Det er ikke så enkelt å svare på hva som er bra og dårlig. Økologisk landbruk er for eksempel ikke like effektivt. Men det er basert på mer beitemark, og det er gunstig, forklarer Olesen.

Ni viktige grenser for hva kloden kan klare

Videnskab.dk har tidligere skrevet en artikkel om de ni sentrale grenseverdiene knyttet til klima og miljø.

– Disse faktorene peker på hvor det er problemer, og hvor vi må gjøre noe. FNs verdensmål er også basert på dette, forteller førsteamanuensis Lisbeth Mogensen.

Hun arbeider også ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

Her er ni faktorer kjøtt kan sammenlignes ut fra

1. Klima

2. Biologisk mangfold

3. Arealutnyttelse

4. Nitrogen- og fosforutslipp

5. Ozonlaget

6. Forsuring av havet

7. Utnyttelse av ferskvannsressurser

8. Partikkelforurensning

9. Kjemisk forurensning

I boksen kan du se alle de ni faktorene. For hver faktor er det satt en grense for hvor mye vi kan påvirke kloden innen hvert område.

I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i de faktorene der landbruket har størst betydning.

– De mest interessante er de faktorene der vi nærmer oss eller har passert grensa. Det er blant annet klimautslipp, nitrogen- og fosforutslipp og tap av biologisk mangfold. Det er veldig viktig å se på landbruket i den sammenhengen, for det påvirker alle fire, forklarer Mogensen.

Klima handler om hvor mye drivhusgass landbruket slipper ut. Det gjelder lystgass, metan og karbondioksid, som telles opp i CO2-ekvivalenter.

Tap av biologisk mangfold handler om hvor mye landbruket påvirker natur og dyreliv i en negativ retning.

Arealutnyttelse handler om hvor mye plass landbruket bruker på å produsere matvarer.

Nitrogen- og fosforutslipp handler om hvor mye landbruket slipper ut av de to næringsstoffene, for eksempel via gjødsel.

Les også:

Hva er best?

Mogensen har sammen med kolleger ved Aarhus Universitet sammenlignet 13 ulike systemer til produksjon av storfekjøtt, blant annet økologisk landbruk, med utgangspunkt i alle 9 plantasjer grenseverdier.

De har undersøkt belastningen av klima og miljø for hvert kilo ferdig produkt. I andre typer studier ser man på påvirkningen i forhold til hvert hektar jord som brukes.

En klimavennlig biff? Den eksisterer ikke

Det viser seg at forskjellen på økologisk og konvensjonell produksjon er veldig liten når det gjelder miljø.

– Forskjellene er så små at det ikke har noen særlig betydning, sier Jørgen E. Olesen.

Hva med dyrevelferd, helse og matvaresikkerhet?

Nå tenker du kanskje også at helse, dyrevelferd og matvaresikkerhet – altså å mette flest mulige munner – kunne være viktige faktorer.

Men de krever sine egne saker, og her holder vi oss til klima og miljø.

Denne konklusjonen får støtte av de fleste forskere vi har snakket med.

– Når det gjelder klima, er det liten forskjell, men det økologisk produksjon skiller seg ut på andre områder.

Det sier Marie Trydeman Knudsen, som også arbeider ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

– Økologisk landbruk er bedre når det gjelder biologisk mangfold, karbonlagring i jorden og lite bruk av plantegift, forteller hun.

Hun har blant annet vært forsket på produksjonen av melk.

– Resultatene kan overføres til det storfekjøtt, for mesteparten kommer fra melkekyr, forklarer Knudsen.

Les også:

Gå etter andre faktorer

Forskningen til Marie Trydeman Knudsen er såkalt «livssyklusvurdering». Det er basert på så mange ledd i produksjonskjeden som mulig.

De så på produktet fra en ku blir født til melken står i kjøleskapet.

En matvare kan påvirke klima og miljø på mange ulike måter, og derfor ser forskerne også på arealbruk og fôr, plantevernmidler, energi og så videre.

– Man har ikke alltid med alle faktorene, og da fanger man ikke forskjellene mellom de to typene produksjon. Det er faktisk stor forskjell på økologiske og konvensjonelle melkekyr, sier hun.

Karbonlagring handler om hvor mye CO2 jorda kan holde på. Det er derfor viktig for en mindre klimabelastende produksjon.

– Økologiske landbrukssystemer holder bedre på karbon i jorda. Det skyldes blant annet bruk av organisk gjødsel og mer bruk av beite, forteller Knudsen.

Les også:

Det kommer an på den enkelte bonden

Men ved Aarhus Universitet er det delte meninger om dette.

Jørgen E. Olesen påpeker at karbonlagring ikke kan veie opp for utslippene fra landbruket.

– Det er veldig avhengig av hvilke systemer man ser på. Ser man på kveg, kan det være det stemmer. Men ser vi på planter, er resultatet et annet, sier Olesen.

– Det er også store forskjeller fra gård til gård. Det er veldig avhengig av den enkelte bonden.

Hva er best? Tallene bak

Her kan du se hvilke tall som ligger bak grafikken i artikkelen. På de områdene der de to typene landbruk har fått merket «likt», er det fortsatt litt forskjell på hvor mye de påvirker. Det skyldes at forskerne bak tallene ikke mener at forskjellene er store nok til at man med sikkerhet kan si at det ene er bedre enn det andre.

Det vi vet

Vi har etter hvert skrevet om en del både landbruk, klima og kjøtt.

Derfor har vi samlet noen av viktigste poengene og artiklene vi har om emnet.


Velg bønner og grønt i stedet for kjøtt

Det var beskjeden fra de fleste forskerne vi snakket med i forbindelse med denne artikkelen.

Noenlunde samme beskjed kom fra en gruppe forskere i januar 2018.

75 prosent av landbruksarealet og 50 prosent av landbrukets CO2-utslipp kunne fjernes hvis vi dyrket korn og grønnsaker i stedet for kjøtt.

Argumentene for lavere kjøttproduksjon fortsetter. I november 2017 viste en stor tysk studie at hvis vi kutter kjøttproduksjon og matavfall, kan vi brødfø hele kloden med økologiske matvarer.


Vil du ha kjøtt? Velg laks og kylling

Hvis du er klar til å skifte ut oksekjøttet, kan du vurdere å sette kylling eller laks på middagsbordet i stedet.

I hvert fall hvis man lytter til forskerne i denne artikkelen, som har gjennomgått hele 369 studier av matvarers klimapåvirkning.


Helse og dyrevelferd

Som vi skrev i en faktaboks i artikkelen, er faktorer som helse og dyrevelferd store og kompliserte emner i seg selv. Men vi forsøker å rydde opp i våre artikler:

I 2015 utga en stor gruppe danske forskere en kunnskapssyntese der de gjennomgikk all nyere kunnskap om økologi, blant annet helse.

Konklusjonen var at det ikke fantes beviser for at økologi gjør deg sunn.

Det er først i de siste par årene at vi har begynt å spørre om hvordan og når dyr føler smerte, ifølge seniorforsker Mette S. Herskind fra Aarhus Universitet. Men hvordan undersøker vi egentlig dyrs smerte?

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder
Siste nytt
18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder
Populært