Meny

Hva slags kjøtt belaster klimaet minst: Økologisk eller vanlig?

Du vil gjerne leve bærekraftig, og du vet at kjøtt er en av synderne. Men noen ganger er biffen uimotståelig. Hva skal du gjøre? Foto: Lisovskaya Natalia / Shutterstock / NTB scanpix
Du vil gjerne leve bærekraftig, og du vet at kjøtt er en av synderne. Men noen ganger er biffen uimotståelig. Hva skal du gjøre? Foto: Lisovskaya Natalia / Shutterstock / NTB scanpix

Vi har startet jakten på det klimavennlige kjøttet. Men finnes det i det hele tatt?

– I det store klimaperspektivet er det ikke så stor forskjell på økologisk eller konvensjonelt kjøtt, forteller Jørgen E. Olesen.

Han er seksjonsleder ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

Det er mange faktorer som er mer avgjørende, viser det seg.

– Det er ikke så enkelt å svare på hva som er bra og dårlig. Økologisk landbruk er for eksempel ikke like effektivt. Men det er basert på mer beitemark, og det er gunstig, forklarer Olesen.

Ni viktige grenser for hva kloden kan klare

Videnskab.dk har tidligere skrevet en artikkel om de ni sentrale grenseverdiene knyttet til klima og miljø.

– Disse faktorene peker på hvor det er problemer, og hvor vi må gjøre noe. FNs verdensmål er også basert på dette, forteller førsteamanuensis Lisbeth Mogensen.

Hun arbeider også ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

Her er ni faktorer kjøtt kan sammenlignes ut fra

1. Klima

2. Biologisk mangfold

3. Arealutnyttelse

4. Nitrogen- og fosforutslipp

5. Ozonlaget

6. Forsuring av havet

7. Utnyttelse av ferskvannsressurser

8. Partikkelforurensning

9. Kjemisk forurensning

I boksen kan du se alle de ni faktorene. For hver faktor er det satt en grense for hvor mye vi kan påvirke kloden innen hvert område.

I denne artikkelen tar vi utgangspunkt i de faktorene der landbruket har størst betydning.

– De mest interessante er de faktorene der vi nærmer oss eller har passert grensa. Det er blant annet klimautslipp, nitrogen- og fosforutslipp og tap av biologisk mangfold. Det er veldig viktig å se på landbruket i den sammenhengen, for det påvirker alle fire, forklarer Mogensen.

Klima handler om hvor mye drivhusgass landbruket slipper ut. Det gjelder lystgass, metan og karbondioksid, som telles opp i CO2-ekvivalenter.

Tap av biologisk mangfold handler om hvor mye landbruket påvirker natur og dyreliv i en negativ retning.

Arealutnyttelse handler om hvor mye plass landbruket bruker på å produsere matvarer.

Nitrogen- og fosforutslipp handler om hvor mye landbruket slipper ut av de to næringsstoffene, for eksempel via gjødsel.

Les også:

Hva er best?

Mogensen har sammen med kolleger ved Aarhus Universitet sammenlignet 13 ulike systemer til produksjon av storfekjøtt, blant annet økologisk landbruk, med utgangspunkt i alle 9 plantasjer grenseverdier.

De har undersøkt belastningen av klima og miljø for hvert kilo ferdig produkt. I andre typer studier ser man på påvirkningen i forhold til hvert hektar jord som brukes.

En klimavennlig biff? Den eksisterer ikke

Det viser seg at forskjellen på økologisk og konvensjonell produksjon er veldig liten når det gjelder miljø.

– Forskjellene er så små at det ikke har noen særlig betydning, sier Jørgen E. Olesen.

Hva med dyrevelferd, helse og matvaresikkerhet?

Nå tenker du kanskje også at helse, dyrevelferd og matvaresikkerhet – altså å mette flest mulige munner – kunne være viktige faktorer.

Men de krever sine egne saker, og her holder vi oss til klima og miljø.

Denne konklusjonen får støtte av de fleste forskere vi har snakket med.

– Når det gjelder klima, er det liten forskjell, men det økologisk produksjon skiller seg ut på andre områder.

Det sier Marie Trydeman Knudsen, som også arbeider ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

– Økologisk landbruk er bedre når det gjelder biologisk mangfold, karbonlagring i jorden og lite bruk av plantegift, forteller hun.

Hun har blant annet vært forsket på produksjonen av melk.

– Resultatene kan overføres til det storfekjøtt, for mesteparten kommer fra melkekyr, forklarer Knudsen.

Les også:

Gå etter andre faktorer

Forskningen til Marie Trydeman Knudsen er såkalt «livssyklusvurdering». Det er basert på så mange ledd i produksjonskjeden som mulig.

De så på produktet fra en ku blir født til melken står i kjøleskapet.

En matvare kan påvirke klima og miljø på mange ulike måter, og derfor ser forskerne også på arealbruk og fôr, plantevernmidler, energi og så videre.

– Man har ikke alltid med alle faktorene, og da fanger man ikke forskjellene mellom de to typene produksjon. Det er faktisk stor forskjell på økologiske og konvensjonelle melkekyr, sier hun.

Karbonlagring handler om hvor mye CO2 jorda kan holde på. Det er derfor viktig for en mindre klimabelastende produksjon.

– Økologiske landbrukssystemer holder bedre på karbon i jorda. Det skyldes blant annet bruk av organisk gjødsel og mer bruk av beite, forteller Knudsen.

Les også:

Det kommer an på den enkelte bonden

Men ved Aarhus Universitet er det delte meninger om dette.

Jørgen E. Olesen påpeker at karbonlagring ikke kan veie opp for utslippene fra landbruket.

– Det er veldig avhengig av hvilke systemer man ser på. Ser man på kveg, kan det være det stemmer. Men ser vi på planter, er resultatet et annet, sier Olesen.

– Det er også store forskjeller fra gård til gård. Det er veldig avhengig av den enkelte bonden.

Hva er best? Tallene bak

Her kan du se hvilke tall som ligger bak grafikken i artikkelen. På de områdene der de to typene landbruk har fått merket «likt», er det fortsatt litt forskjell på hvor mye de påvirker. Det skyldes at forskerne bak tallene ikke mener at forskjellene er store nok til at man med sikkerhet kan si at det ene er bedre enn det andre.

Det vi vet

Vi har etter hvert skrevet om en del både landbruk, klima og kjøtt.

Derfor har vi samlet noen av viktigste poengene og artiklene vi har om emnet.


Velg bønner og grønt i stedet for kjøtt

Det var beskjeden fra de fleste forskerne vi snakket med i forbindelse med denne artikkelen.

Noenlunde samme beskjed kom fra en gruppe forskere i januar 2018.

75 prosent av landbruksarealet og 50 prosent av landbrukets CO2-utslipp kunne fjernes hvis vi dyrket korn og grønnsaker i stedet for kjøtt.

Argumentene for lavere kjøttproduksjon fortsetter. I november 2017 viste en stor tysk studie at hvis vi kutter kjøttproduksjon og matavfall, kan vi brødfø hele kloden med økologiske matvarer.


Vil du ha kjøtt? Velg laks og kylling

Hvis du er klar til å skifte ut oksekjøttet, kan du vurdere å sette kylling eller laks på middagsbordet i stedet.

I hvert fall hvis man lytter til forskerne i denne artikkelen, som har gjennomgått hele 369 studier av matvarers klimapåvirkning.


Helse og dyrevelferd

Som vi skrev i en faktaboks i artikkelen, er faktorer som helse og dyrevelferd store og kompliserte emner i seg selv. Men vi forsøker å rydde opp i våre artikler:

I 2015 utga en stor gruppe danske forskere en kunnskapssyntese der de gjennomgikk all nyere kunnskap om økologi, blant annet helse.

Konklusjonen var at det ikke fantes beviser for at økologi gjør deg sunn.

Det er først i de siste par årene at vi har begynt å spørre om hvordan og når dyr føler smerte, ifølge seniorforsker Mette S. Herskind fra Aarhus Universitet. Men hvordan undersøker vi egentlig dyrs smerte?

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:08 Enighet om ny, rød, regjering i Danmark01:30 Brasils høyesterett løslater ikke Lula01:22 17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31 Ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22 Hver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32 Kvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31 Slik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26 Den europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20 Tidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17 Løfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16 Real Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13 Fansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09 Nederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41 Migrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Nederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Huawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Forsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47 58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40 Tollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49 Lampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48 FIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31 Dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12 Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11 74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49 «Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46 Dømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40 – Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15 Her endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07 Fansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04 Trekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37 Myanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23 MDG oppsummerer det politiske halvåret11:10 54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46 – Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32 En av tre eldre bor alene10:31 Oljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22 – Jeg er bare glad for at jeg er her09:55 Ett av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55 Dommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42 Pensjonister har billioner av kroner til gode09:32 Uenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22 Norge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57 Kvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37 Partigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22 Aldri før har så få unge jenter fått barn08:20 Derfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14 Iran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00 EU går til børskrig mot Sveits07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Ludvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»
Siste nytt
02:08VerdenEnighet om ny, rød, regjering i Danmark01:30VerdenBrasils høyesterett løslater ikke Lula01:22Norge17-åring voldtok søsterens 12 år gamle venninne00:31NorgeIkke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen00:22NorgeHver sjette uttransportering i fjor avbrutt23:32NorgeKvinne slått og ranet i Sandnes - to pågrepet23:31SportSlik spilles kvartfinalene i fotball-VM23:26SportDen europeiske dominansen fortsetter i VM: Italia komfortabelt videre23:20NorgeTidsfri Sommarøy var PR-stunt fra Innovasjon Norge23:17VerdenLøfter om nesten 1 milliard kroner til palestinerne23:16SportReal Madrid bekrefter kvinnesatsing23:13VerdenFansen samles og markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager23:09SportNederland til VM-kvartfinale etter straffedrama22:41PolitikkMigrantbarn flyttet fra forferdelige forhold på mottak i Texas22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NæringslivBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenNederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHuawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgeForsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NæringslivAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47Norge58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40NorgeTollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49SportLampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48SportFIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31PengerDommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12SportCarlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11Norge74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49Kultur«Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46VerdenDømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40Verden– Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15MotorHer endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07KulturFansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04VerdenTrekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37VerdenMyanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23PolitikkMDG oppsummerer det politiske halvåret11:10Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46Reise– Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32Helse og livsstilEn av tre eldre bor alene10:31PengerOljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22Norge– Jeg er bare glad for at jeg er her09:55Helse og livsstilEtt av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55NorgeDommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42PengerPensjonister har billioner av kroner til gode09:32Helse og livsstilUenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22SportNorge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57VerdenKvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37PolitikkPartigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22Helse og livsstilAldri før har så få unge jenter fått barn08:20SportDerfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14VerdenIran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00PengerEU går til børskrig mot Sveits07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24KulturHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08PengerJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeLudvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25PolitikkAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00PolitikkRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25ReiseKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06PolitikkKan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»
Populært