ABBA-legenden Björn Ulvaeus om den tøffe tiden: – Jeg var alkoholiker

<p>– Det er nok tolv, tretten år siden jeg sluttet. Jeg hadde drukket ferdig. Det påvirket mitt liv for mye. Ja, jeg var alkoholiker, eller, man er nykter alkoholist, forteller han til Dagens Nyheter. REUTERS/Dylan Martinez</p>
– Det er nok tolv, tretten år siden jeg sluttet. Jeg hadde drukket ferdig. Det påvirket mitt liv for mye. Ja, jeg var alkoholiker, eller, man er nykter alkoholist, forteller han til Dagens Nyheter. REUTERS/Dylan Martinez Foto: Dylan Martinez / REUTERS

Han har hatt eventyrlig suksess med supergruppen ABBA, har komponert flere legendariske musikals og er styrtrik. Likevel har privatlivet til tider vært en gedigen nedtur for 75-åringen.

I årene mellom 1972 og 1982 var ABBA et av verdens desidert mest populære popgrupper. Suksessen fortsatt i flere tiår etter at medlemmene gikk hvert til sitt, og fortsatt blir deres musikk mye spilt over hele verden.

I 2018 gjorde gruppen et uventet comeback. Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson og Anni-Frid Lyngstad gikk i studio og spilte inn to nye sanger.

Dermed ble en av pophistoriens største suksesser gjenforent etter 36 års taushet.

– Jeg hadde drukket ferdig

ABBA fikk sitt internasjonale gjennombrudd da de vant Eurovision Song Contest 1974 med sangen «Waterloo», og gruppen ble etter hvert den mest suksessrike som noensinne har kommet fra Skandinavia. Foto: Ron Frehm / AP
ABBA fikk sitt internasjonale gjennombrudd da de vant Eurovision Song Contest 1974 med sangen «Waterloo», og gruppen ble etter hvert den mest suksessrike som noensinne har kommet fra Skandinavia. Foto: Ron Frehm / AP

Nylig fylte Björn Ulvaeus 75 år. I den anledning har Dagens Nyheter lagd et større intervju. Her forteller han blant annet om en vanskelig periode i livet.

– Det er nok tolv, tretten år siden jeg sluttet. Jeg hadde drukket ferdig. Det påvirket mitt liv for mye. Ja, jeg var alkoholiker, eller, man er nykter alkoholist, forteller han til avisen.

Björn Kristian Ulvaeus har i tillegg til storhetstiden i ABBA, komponert musikk til musikalene Chess, Kristina från Duvemåla, og Mamma Mia, som alle ble publikumssuksesser.

Ulvaeus har formue på 1,5 milliarder svenske kroner og er dermed en av Sveriges rikeste.

– Kreativiteten kom tilbake

I dag takker han en av sine venner for at han omsider kom ut av alkoholens grep. Han tok selv beslutningen om å slutte å drikke, men innså at han trengte hjelp fra andre.

– Det var den beste beslutningen jeg har gjort i hele mitt liv. Det tok omtrent tre kvart år. Etter hvert begynte sinnet og åpne seg igjen, kreativiteten kom tilbake og alt ble utrolig mye bedre, forteller Ulvaeus til Dagens Nyheter.

Ved alkoholisme blir alkohol konsumert i et omfang som går langt ut over det som er vanlig. Alkoholavhengige bruker alkohol oftere, og misbruket fører til skader på helsen og på forholdet til medmennesker, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Av dem som utvikler avhengighet av alkohol, antar en at én av fem har en arvelig eller sosialt betinget økt risiko for dette.

Det finnes intet medikament som sikkert kan fjerne trangen til alkoholisme, ifølge Store Norske Leksikon.

Les også: ABBA-Björns millionkupp

Fortsatt gode venner

De fire ABBA-medlemmene omgås fortsatt til tross for samlivsbrudd og oppløsningen av gruppen på 80-tallet.

– Det er veldig herlig at vi har kunnet være gode venner alle fire, konstaterer Björn Ulvaeus.

Han var gift med Abba-kollega Agnetha Fältskog. De fikk to barn sammen, men paret gikk hvert til sitt i i 1979. Ulvaeus etablerte seg senere på nytt og fikk ytterligere to barn.

VIDEO: ABBA sammen på scenen for første gang på 30 år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært