Spør psykologen: Jeg får panikk av tanken på å skulle være intim, hva kan jeg gjøre?

<p>– Jeg frykter at ikke partneren min skal synes jeg ser bra nok ut naken, skriver 25-åring.<i><br></i></p>
– Jeg frykter at ikke partneren min skal synes jeg ser bra nok ut naken, skriver 25-åring.
Foto: Colourbox.com

Kvinne (25) er redd en potensiell partner ikke skal synes hun ser bra nok ut naken. Hun spør psykolog Danielle Legland om råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hei!

Jeg har vært singel hele livet, som kanskje ikke er så rart siden jeg bare er 25 år. Jeg har «holdt på med noen» og har hatt sex på fylla, som ikke var noen store høydare. Jeg synes det er ubehagelig å skulle gå på date. Ikke fordi jeg ikke liker å bli kjent med nye mennesker, men jeg får panikk av tanken på å skulle være intim. Jeg frykter rett og slett at ikke partneren min skal synes jeg ser bra nok ut naken. Jeg er normalvektig, men veldig kritisk til mitt eget utseende. Dette hemmer meg veldig. Har du noen gode råd?

Kvinne, 25 år

Send ditt spørsmål til psykologen nå. Helt anonymt


ABC Nyheters psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Først og fremst gir jeg deg helt rett i at det ikke er rart at du har vært singel frem til nå, og det er bra at du selv vurderer det på den måten.

Så til spørsmålet ditt. Du liker altså å bli kjent med nye mennesker, men får panikk av tanken på å skulle være intim med noen fordi du skammer deg over ditt eget utseende.

Det er fullt forståelig at dette er hemmende. Sex skjer som regel ikke uten tiltrekning, og når vi blir tiltrukket av noen spiller naturlig nok utseende en rolle. Når det er sagt er det viktig å huske på at hva vi finner attraktivt ved andre varierer enormt fra person til person, til tross for inntrykket vi kan få gjennom tradisjonelle og sosiale medier.

Les alle svarene i spalten her

Nøkkelen til god selvtillit er å bli glad i seg selv. Mitt råd er å fokusere på alt du får til i livet ditt og hvilke positive kvaliteter du liker ved deg selv. Skriv gjerne en liste og heng på speilet så du blir minnet om dette ofte. Tenk på det som å lære et nytt språk: I starten gir ikke hvert enkelt ord mening, men ettersom man repeterer og pugger begynner setninger å danne seg som man faktisk forstår. På denne måten vil hjernen etter hvert lære seg å tenke positive tanker. Dette vil kunne påvirke utstrålingen din, og er det noe vi vet så er det at utstråling er tiltrekkende.

Uten å ha ytterligere informasjon om deg undrer jeg meg også umiddelbart over om dette kan handle om en underliggende frykt for å bli avvist. Da kan man ofte lete etter noe ved seg selv som noen andre ikke vil like for å være «føre var» og forberedt. Hvis det er tilfelle vil jeg på det varmeste anbefale å oppsøke en terapeut du kan jobbe deg gjennom dette med.

Jeg ønsker deg lykke til videre!

ABC Nyheter mottar ingen kontaktinformasjon om du sender inn spørsmål. Vi har heller ingen anledning til å kontakte deg om ditt spørsmål blir besvart i spalten. Dette er for å ta hensyn til ditt personvern.

Her kan du spørre vår psykolog om generelle råd helt anonymt

Dette er ingen erstatning for helsehjelp. Har du behov for medisinsk hjelp, ta kontakt med din fastlege eller ring Mental Helses hjelpetelefon: 116 123

TA KONTAKT
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden