Hva skjer når Norsk Tipping ringer for å si at du har spilt for mye?

Kristin Måsø Edvardsen er en av dem som kan komme til å ringe deg om du taper mye penger i tipping. Når hun spør kunden hvor mye han selv tror han har spilt for i løpet av året, er det få som har oversikt. (Foto: Norsk Tipping).
Kristin Måsø Edvardsen er en av dem som kan komme til å ringe deg om du taper mye penger i tipping. Når hun spør kunden hvor mye han selv tror han har spilt for i løpet av året, er det få som har oversikt. (Foto: Norsk Tipping).

Mange har nok drømt om å høre «Hei, jeg ringer fra Norsk Tipping!». Men ikke alle oppringninger fra spilleselskapet er like hyggelige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2015 begynte Norsk Tipping å ringe kunder som hadde tapt mye penger det siste året. Forskeren Jakob Jonsson ved Stockholms universitet har nå studert de ubehagelige oppringningene som kommer fra Hamar.

Tanja Sveen er ansvarlig for spill i Norsk Tipping. Utgangspunktet for de alvorlige samtalene, og etter hvert forskningsprosjektet, var at de for noen år siden hadde besøk av en spillavhengig og hans behandler.

– Den spilleavhengige fikk spørsmålet: Hvis du tenker tilbake på årene hvor du slet med spillingen. Hva kunne du tenke deg at Norsk Tipping hadde gjort som ville være til hjelp for deg, forteller Sveen til forskning.no

Han tenkte seg om en stund og svarte: – Jeg skulle ønske at noen ringte meg, at noen tok kontakt og tilbød meg hjelp. I stedet for at det kom stadig sintere brev fra kreditorene.

Et ganske spesielt forskningsprosjekt

Jakob Jonsson forsker på spillavhengighet ved Stockholms universitet. Han er overrasket over resultatene fra studien han har gjort for Norsk Tipping. (Foto: Stockholms universitet).
Jakob Jonsson forsker på spillavhengighet ved Stockholms universitet. Han er overrasket over resultatene fra studien han har gjort for Norsk Tipping. (Foto: Stockholms universitet).

Jakob Jonsson forsker på spillavhengighet. Han har gjort dette litt uvanlige forskningsprosjektet på oppdrag fra Norsk Tipping. Han har valgt ut 3000 personer som er blant de som har tapt aller mest i løpet av et år. Tapene deres ligger fra 50 000 kroner og oppover.

Les også: Pokerspillere er ikke som andre spillere

– Jeg har forsket på et utvalg mennesker som betraktes som VIP-kunder hos de internasjonale spilleselskapene. Årsaken er at de tjener veldig mye penger på dem. Det er derfor ganske spesielt at Norsk Tipping tar kontakt med høykonsumentene og stortapene og tilbyr dem hjelp med sin uheldige spilleatferd, mener han.

– Vi finner enkelte som har råd til å tape rundt 100 000 på spill i løpet av et år, men det er ikke så mange av dem. De fleste spiller nok for mye mer enn de har råd til. Noen ødelegger familiens økonomi med sine spillvaner.

Delte dem inn i tre grupper

De 3000 storspillerne har han delt opp i tre grupper. En gruppe har vært med på forskningsprosjektet uten at de vet om det selv. De er en såkalt kontrollgruppe, som det ikke har skjedd noe som helst med.

En gruppe har fått brev i posten. En siste gruppe har blitt oppringt fra Hamar.

Forskeren har satt sammen statistiske trillinger, slik at de tilfeldig utvalgte personene i de tre ulike gruppene passer hverandre med hensyn til kjønn, alder og hvor mye de hadde tapt.

Undervurderer tapet kraftig

Hvor mye tror du selv de har tapt i løpet av året som gikk? Dette er et av de første spørsmålene de som blir oppringt får. Generelt har de liten oversikt over dette selv, forteller forskeren.

– De fleste gjetter at de har tapt mellom 30 og 60 prosent av det som er registrert av tap på dem, forteller Jonsson.

Norsk Tipping har derimot god oversikt. Hver enkelt kunde har en kundekonto der det går fram hvor mye og hvor ofte han spiller, hvor mye han satser og hvor mye han taper.

Å få vite hvor mye de har tapt i løpet av et år, gir mange en overraskelse. Og når de blir spurt: Du tapte 75 000 i fjor. Vil du sette av samme beløp til å spille for i år? blir svaret nesten alltid nei.

Hadde forventet mye sinne

Jonsson hadde forventet at mange ville bli sinte av en slik telefon. Men ytterst få blir det, sier han.

– I begynnelsen av samtalen sier de aller fleste at spillingen ikke er et problem for dem. Men mot slutten er det få som sier at dette ikke er et problem. Nesten halvparten ber om at Norsk Tipping hjelper dem til å spille mindre, blant annet med å sette en grense for hvor mye de kan spille for.

Når kundene blir bedt om å si om de er fornøyd eller misfornøyde med samtalen, sier nesten ingen at de er misfornøyde, forteller forskeren.

Jeg skulle ønske at noen ringte meg, at noen tok kontakt og tilbød meg hjelp. I stedet for at det kom stadig sintere brev fra kreditorene.

Spillavhengig

– Noen sier at de burde fått denne samtalen for lenge siden, forteller Jonsson.

Varer effekten?

Forskeren er nå i ferd med å ferdigstille en forskningsrapport om dette prosjektet. Han kan avsløre at disse samtalene viser gode resultater. De som blir oppringt spiller mye mindre. De som får brev spiller litt mindre.

De som fikk telefon hadde redusert det teoretiske tapet med rundt 4700 kroner over de 12 ukene etter samtalen. De som fikk brev reduserte tapet med 2 600 kroner. Kontrollgruppen spilte omtrent som før.

– Vi kunne tenkt oss at dette ble en kortvarig effekt, men når vi følger dem opp etter tre måneder, ser vi at effekten holder seg. Alle er fortsatt kunder hos Norsk Tipping, men de som har fått en telefonoppringing spiller fortsatt betydelig mindre. En ny oppfølging kommer å skje etter tolv måneder.

Spillforskeren Jonsson er overrasket. Han jobber med klinisk psykologi og behandler mennesker som lider av spillavhengighet. Han er overrasket over resultatet.

Tanja Sveen i Norsk Tipping forteller at de aller fleste er positive til at de ringer og uttrykker bekymring for deres store tap. (Foto: Norsk Tipping).
Tanja Sveen i Norsk Tipping forteller at de aller fleste er positive til at de ringer og uttrykker bekymring for deres store tap. (Foto: Norsk Tipping).

– Jeg er overrasket over hvor stor effekt selv en kort samtale kan ha. Og hvor stor endring som er mulig bare med faktaopplysning om hvor mye penger de har brukt. Jeg tror at denne studien er overførbar til behandlingen av spillavhengige. Vi bør nok legge mer vekt på å opplyse mer om fakta og hvilke konsekvenser spilleavhengigheten får for økonomien.

Les også: Har enkelte større sjanse for å bli spillavhengig?

Dobbeltmoral?

Tanja Sveen i Norsk Tipping forteller at før de startet oppringningene, var de bekymret for om hvordan kundene ville reagere på en slik samtale. Ville de synes at de gikk for langt inn i privatlivets sfære? Ville de oppleve det som dobbeltmoralsk?

Erfaringene er at de aller fleste er positive til at de ringer.

– Mange av de vanligste tiltakene, som for eksempel å sette grenser for hvor mye penger og tid du kan bruke på spill, ta spillepauser osv. krever at kunden er i stand til å ta gode valg for seg selv. De aller fleste er det, men en liten gruppe spillere som har utviklet «spillesug» kan ha problemer med det.

– Er det ikke litt dobbeltmoralsk av Norsk Tipping å både leve av spill og advare mot spill?

– Norsk Tipping er et statseid selskap som har et dobbelt oppdrag. I tillegg til å være et ledende selskap innen spill har vi et tydelig samfunnsoppdrag om å forebygge negative konsekvenser av pengespill, sier Sveen.

Norsk Tipping er ikke det første spillselskapet i verden som tilbyr hjelp til de kundene som taper mest. Men de er, så vidt Jakob Jonsson vet, de første som har satt i gang et forskningsprosjekt om dem.

Les også:
Regjeringen vil forby TV-reklame for utenlandske pengespill – Et betydelig antall personer blir påvirket av spillproblematikk

Denne saken ble først publisert i Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere
Siste nytt
17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere
Populært