Meny

Hva skjer når Norsk Tipping ringer for å si at du har spilt for mye?

Kristin Måsø Edvardsen er en av dem som kan komme til å ringe deg om du taper mye penger i tipping. Når hun spør kunden hvor mye han selv tror han har spilt for i løpet av året, er det få som har oversikt. (Foto: Norsk Tipping).
Kristin Måsø Edvardsen er en av dem som kan komme til å ringe deg om du taper mye penger i tipping. Når hun spør kunden hvor mye han selv tror han har spilt for i løpet av året, er det få som har oversikt. (Foto: Norsk Tipping).

Mange har nok drømt om å høre «Hei, jeg ringer fra Norsk Tipping!». Men ikke alle oppringninger fra spilleselskapet er like hyggelige.

I 2015 begynte Norsk Tipping å ringe kunder som hadde tapt mye penger det siste året. Forskeren Jakob Jonsson ved Stockholms universitet har nå studert de ubehagelige oppringningene som kommer fra Hamar.

Tanja Sveen er ansvarlig for spill i Norsk Tipping. Utgangspunktet for de alvorlige samtalene, og etter hvert forskningsprosjektet, var at de for noen år siden hadde besøk av en spillavhengig og hans behandler.

– Den spilleavhengige fikk spørsmålet: Hvis du tenker tilbake på årene hvor du slet med spillingen. Hva kunne du tenke deg at Norsk Tipping hadde gjort som ville være til hjelp for deg, forteller Sveen til forskning.no

Han tenkte seg om en stund og svarte: – Jeg skulle ønske at noen ringte meg, at noen tok kontakt og tilbød meg hjelp. I stedet for at det kom stadig sintere brev fra kreditorene.

Et ganske spesielt forskningsprosjekt

Jakob Jonsson forsker på spillavhengighet ved Stockholms universitet. Han er overrasket over resultatene fra studien han har gjort for Norsk Tipping. (Foto: Stockholms universitet).
Jakob Jonsson forsker på spillavhengighet ved Stockholms universitet. Han er overrasket over resultatene fra studien han har gjort for Norsk Tipping. (Foto: Stockholms universitet).

Jakob Jonsson forsker på spillavhengighet. Han har gjort dette litt uvanlige forskningsprosjektet på oppdrag fra Norsk Tipping. Han har valgt ut 3000 personer som er blant de som har tapt aller mest i løpet av et år. Tapene deres ligger fra 50 000 kroner og oppover.

Les også: Pokerspillere er ikke som andre spillere

– Jeg har forsket på et utvalg mennesker som betraktes som VIP-kunder hos de internasjonale spilleselskapene. Årsaken er at de tjener veldig mye penger på dem. Det er derfor ganske spesielt at Norsk Tipping tar kontakt med høykonsumentene og stortapene og tilbyr dem hjelp med sin uheldige spilleatferd, mener han.

– Vi finner enkelte som har råd til å tape rundt 100 000 på spill i løpet av et år, men det er ikke så mange av dem. De fleste spiller nok for mye mer enn de har råd til. Noen ødelegger familiens økonomi med sine spillvaner.

Delte dem inn i tre grupper

De 3000 storspillerne har han delt opp i tre grupper. En gruppe har vært med på forskningsprosjektet uten at de vet om det selv. De er en såkalt kontrollgruppe, som det ikke har skjedd noe som helst med.

En gruppe har fått brev i posten. En siste gruppe har blitt oppringt fra Hamar.

Forskeren har satt sammen statistiske trillinger, slik at de tilfeldig utvalgte personene i de tre ulike gruppene passer hverandre med hensyn til kjønn, alder og hvor mye de hadde tapt.

Undervurderer tapet kraftig

Hvor mye tror du selv de har tapt i løpet av året som gikk? Dette er et av de første spørsmålene de som blir oppringt får. Generelt har de liten oversikt over dette selv, forteller forskeren.

– De fleste gjetter at de har tapt mellom 30 og 60 prosent av det som er registrert av tap på dem, forteller Jonsson.

Norsk Tipping har derimot god oversikt. Hver enkelt kunde har en kundekonto der det går fram hvor mye og hvor ofte han spiller, hvor mye han satser og hvor mye han taper.

Å få vite hvor mye de har tapt i løpet av et år, gir mange en overraskelse. Og når de blir spurt: Du tapte 75 000 i fjor. Vil du sette av samme beløp til å spille for i år? blir svaret nesten alltid nei.

Hadde forventet mye sinne

Jonsson hadde forventet at mange ville bli sinte av en slik telefon. Men ytterst få blir det, sier han.

– I begynnelsen av samtalen sier de aller fleste at spillingen ikke er et problem for dem. Men mot slutten er det få som sier at dette ikke er et problem. Nesten halvparten ber om at Norsk Tipping hjelper dem til å spille mindre, blant annet med å sette en grense for hvor mye de kan spille for.

Når kundene blir bedt om å si om de er fornøyd eller misfornøyde med samtalen, sier nesten ingen at de er misfornøyde, forteller forskeren.

Jeg skulle ønske at noen ringte meg, at noen tok kontakt og tilbød meg hjelp. I stedet for at det kom stadig sintere brev fra kreditorene.

Spillavhengig

– Noen sier at de burde fått denne samtalen for lenge siden, forteller Jonsson.

Varer effekten?

Forskeren er nå i ferd med å ferdigstille en forskningsrapport om dette prosjektet. Han kan avsløre at disse samtalene viser gode resultater. De som blir oppringt spiller mye mindre. De som får brev spiller litt mindre.

De som fikk telefon hadde redusert det teoretiske tapet med rundt 4700 kroner over de 12 ukene etter samtalen. De som fikk brev reduserte tapet med 2 600 kroner. Kontrollgruppen spilte omtrent som før.

– Vi kunne tenkt oss at dette ble en kortvarig effekt, men når vi følger dem opp etter tre måneder, ser vi at effekten holder seg. Alle er fortsatt kunder hos Norsk Tipping, men de som har fått en telefonoppringing spiller fortsatt betydelig mindre. En ny oppfølging kommer å skje etter tolv måneder.

Spillforskeren Jonsson er overrasket. Han jobber med klinisk psykologi og behandler mennesker som lider av spillavhengighet. Han er overrasket over resultatet.

Tanja Sveen i Norsk Tipping forteller at de aller fleste er positive til at de ringer og uttrykker bekymring for deres store tap. (Foto: Norsk Tipping).
Tanja Sveen i Norsk Tipping forteller at de aller fleste er positive til at de ringer og uttrykker bekymring for deres store tap. (Foto: Norsk Tipping).

– Jeg er overrasket over hvor stor effekt selv en kort samtale kan ha. Og hvor stor endring som er mulig bare med faktaopplysning om hvor mye penger de har brukt. Jeg tror at denne studien er overførbar til behandlingen av spillavhengige. Vi bør nok legge mer vekt på å opplyse mer om fakta og hvilke konsekvenser spilleavhengigheten får for økonomien.

Les også: Har enkelte større sjanse for å bli spillavhengig?

Dobbeltmoral?

Tanja Sveen i Norsk Tipping forteller at før de startet oppringningene, var de bekymret for om hvordan kundene ville reagere på en slik samtale. Ville de synes at de gikk for langt inn i privatlivets sfære? Ville de oppleve det som dobbeltmoralsk?

Erfaringene er at de aller fleste er positive til at de ringer.

– Mange av de vanligste tiltakene, som for eksempel å sette grenser for hvor mye penger og tid du kan bruke på spill, ta spillepauser osv. krever at kunden er i stand til å ta gode valg for seg selv. De aller fleste er det, men en liten gruppe spillere som har utviklet «spillesug» kan ha problemer med det.

– Er det ikke litt dobbeltmoralsk av Norsk Tipping å både leve av spill og advare mot spill?

– Norsk Tipping er et statseid selskap som har et dobbelt oppdrag. I tillegg til å være et ledende selskap innen spill har vi et tydelig samfunnsoppdrag om å forebygge negative konsekvenser av pengespill, sier Sveen.

Norsk Tipping er ikke det første spillselskapet i verden som tilbyr hjelp til de kundene som taper mest. Men de er, så vidt Jakob Jonsson vet, de første som har satt i gang et forskningsprosjekt om dem.

Les også:
Regjeringen vil forby TV-reklame for utenlandske pengespill – Et betydelig antall personer blir påvirket av spillproblematikk

Denne saken ble først publisert i Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:21 Bombe fra krigen lagde voldsomt krater10:18 Norske spillere i villrede om handsregelen10:07 Ytterligere to pågrepet etter politikerdrap i Tyskland09:52 Horneland etter cupfiaskoen: – Dette knekker ikke meg09:39 Norske næringslivstopper tiltalt i USA09:27 KrF oppsummerer sitt første halvår i regjering09:17 Huawei-ansatte har samarbeidet med Kinas forsvar09:16 MC-fører omkom etter ulykke ved tunnel09:15 Norge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet09:14 Maduro advarer motstandere etter påstått avsløring om kupp09:14 Menn tiltalt for produksjon av 300 kilo amfetamin09:13 Avslutningsvilje skal sende Norge videre i VM09:12 FIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun09:11 Ny tøff utfordring for Norges venstreside i fotball-VM08:23 Tusenvis flykter fra vulkan på Papua Ny-Guinea08:04 Norske bønder har lavere tillit til dyrevernere enn EU07:44 30 år siden Gyula Horn klippet hull i jernteppet mellom Øst og Vest07:42 Halvutdannede lærere i Nord-Norge får skreddersydd tilbud07:41 Australsk student skal være pågrepet i Nord-Korea07:35 Ny sikkerhetsrisiko på Boeing 737 MAX avdekket07:32 Saudi-Arabia forbyr shorts og stirring07:29 Nesten halvparten av utenlandstogene fra Oslo borte siden 199007:25 To døde og sju skadd i flyulykke i Russland07:21 Mann dømt for voldtekt av småjente07:19 Birgitte-saken: Justisministeren vurderer å endre reglene07:17 Charlottesville forsøker å legge høyreekstremt angrep bak seg22:55 Ny cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15 Grøvdal VM-klar på 5000 meter21:47 Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17 Plutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær falt ned20:52 – Kim er klar over dette, og spiller på Trumps forhandlingsvilje20:29 Svensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28 Slik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27 Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27 26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26 Forskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25 Nav må fastslå farskap for foreldreløse barn19:55 Brann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50 SV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43 Drømmestart for Carlsen i Kroatia19:24 Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09 Sjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 – Nå har man jo til og med båret bevisstløse folk om bord15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Kommune fortviler: – Vi har ingen mulighet til å regulere12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 – Dette er konsekvensen av Trumps umenneskelige politikk10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger
Siste nytt
10:21VerdenBombe fra krigen lagde voldsomt krater10:18SportNorske spillere i villrede om handsregelen10:07PolitikkYtterligere to pågrepet etter politikerdrap i Tyskland09:52SportHorneland etter cupfiaskoen: – Dette knekker ikke meg09:39PengerNorske næringslivstopper tiltalt i USA09:27PolitikkKrF oppsummerer sitt første halvår i regjering09:17VerdenHuawei-ansatte har samarbeidet med Kinas forsvar09:16NorgeMC-fører omkom etter ulykke ved tunnel09:15NorgeNorge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet09:14VerdenMaduro advarer motstandere etter påstått avsløring om kupp09:14VerdenMenn tiltalt for produksjon av 300 kilo amfetamin09:13SportAvslutningsvilje skal sende Norge videre i VM09:12SportFIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun09:11SportNy tøff utfordring for Norges venstreside i fotball-VM08:23VerdenTusenvis flykter fra vulkan på Papua Ny-Guinea08:04NorgeNorske bønder har lavere tillit til dyrevernere enn EU07:44Politikk30 år siden Gyula Horn klippet hull i jernteppet mellom Øst og Vest07:42NorgeHalvutdannede lærere i Nord-Norge får skreddersydd tilbud07:41VerdenAustralsk student skal være pågrepet i Nord-Korea07:35VerdenNy sikkerhetsrisiko på Boeing 737 MAX avdekket07:32ReiseSaudi-Arabia forbyr shorts og stirring07:29ReiseNesten halvparten av utenlandstogene fra Oslo borte siden 199007:25VerdenTo døde og sju skadd i flyulykke i Russland07:21NorgeMann dømt for voldtekt av småjente07:19NorgeBirgitte-saken: Justisministeren vurderer å endre reglene07:17VerdenCharlottesville forsøker å legge høyreekstremt angrep bak seg22:55SportNy cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15SportGrøvdal VM-klar på 5000 meter21:47NorgeKaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17NorgePlutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær falt ned20:52Verden– Kim er klar over dette, og spiller på Trumps forhandlingsvilje20:29NæringslivSvensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28PolitikkSlik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27PolitikkKroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27Norge26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26Helse og livsstilForskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25NorgeNav må fastslå farskap for foreldreløse barn19:55SportBrann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50PengerSV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43SportDrømmestart for Carlsen i Kroatia19:24KulturKronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09SportSjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42Norge– Nå har man jo til og med båret bevisstløse folk om bord15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23Helse og livsstilHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeKommune fortviler: – Vi har ingen mulighet til å regulere12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15Verden– Dette er konsekvensen av Trumps umenneskelige politikk10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger
Populært