Meny

Lotteritilsynet:

– Et betydelig antall personer blir påvirket av spillproblematikk

AVHENGIGHETSSKAPENDE: Ifølge Lotteritilsynet er det mange som befinner seg i risikosonen for å bli avhengige av pengespill. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 22.000 nordmenn er avhengige av pengespill, og mange flere befinner seg i risikosonen. Lotteritilsynet har utfordret de statlige spillselskapene til å forklare vinnersannsynligheten i pengespillene tydeligere.

Universitetet i Bergen (UiB) har på vegne av Lotteritilsynet i 2014 utarbeidet en rapport der det pekes på at sosioøkonomiske faktorer som utdannelse, inntekt og yrkesstatus er relatert til avhengighet av pengespill. Risikoen for spillavhengighet er høyere for menn, enslige, de med lav utdannelse, med status som arbeidsledig, ufør, på attføring eller på avklaringspenger og med fødested utenfor Norge.

Over 20 000 har spilleproblemer

– MANGE PÅVIRKES: Linda Vøllestad Westbye, avdelingsdirektør i Lotteritilsynets pengespillavdeling, sier at et betydelig antall personer blir påvirket av spillproblematikk. Foto: Lotteritilsynet

– Da vi gjennomførte undersøkelsen, ble det kartlagt at 0,6 prosent av befolkningen hadde spilleproblemer. Det tilsvarer ca. 22 000 personer, så det er ganske mange, sier avdelingsdirektør i Lotteritilsynets pengespillavdeling Linda Vøllestad Westbye til ABC Nyheter.

– Disse personene har så store spilleproblemer at de må ha behandling for å komme ut av dem. Hvis vi i tillegg regner med dem som er moderate risikospillere og lavrisikospillere blir tallet stort, 378 000 spillere. Dette er bare spillere, hvis vi vet at det bak hver spiller står familie, venner og arbeidskollegaer som også blir påvirket ser vi et betydelig antall personer som blir påvirket av spillproblematikk, sier Vøllestad Westbye.

Les også:  Voldsom økning i ulovlig pengespillreklame

Drømmen om å bli millionær

Ifølge det statlige spillselskapet Norsk Tipping opplever gjennomsnittlig fire personer å bli lottomillionær hver eneste lørdag, men for de fleste blir det med drømmen. Norsk Tipping opererer med vinnersannsynlighet i markedsføringen sin, men det er naturlig nok den potensielle gevinsten som blir fremhevet i reklamene.

– Vinnersannsynligheten er oppgitt på de fleste spillene til Norsk Tipping, men erfaringsmessig er det mange som ikke forstår sannsynligheten. Det vi ser er at den kan ha skapt mer forvirring enn den har gjort godt, så vi har utfordret spillselskapene til å forklare vinnersannsynligheten på andre måter, sier Vøllestad Westbye.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HVA OM DET VAR MOTSATT: Markedsføring kan ha mye å si. Illustrasjon: Sverre Frugård / ABC Nyheter

Les også:  Her får de drømmetelefonen fra Norsk Tipping

– Har beskyttende tiltak

– Vi forholder oss til regler om at det skal oppgis vinnersannsynlighet, og følger reglene som Lotteritilsynet setter, sier kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping Tonje Sagstuen til ABC Nyheter.

Hun påpeker at det ikke er lotterispillene som er den største årsaken til spilleproblemene, men at andre typer spill som nettkasino, bingo, automater og oddsspill er mer avhengighetsskapende.

– I markedsføringen som går via kanaler som TV og radio klarer vi ikke å ta hensyn til de som har spillproblemer, men det kan tas i bruk mange virkemidler for å unngå at folk får vanskeligheter. Alle de nesten 2 millioner kundene våre er registrerte, så vi vet hvor mange som taper for mye. Vi har tiltak på plass som beskytter disse, sier hun.

Les også:  Norsk Tipping advarer mot svindelforsøk

Vil innføre totalgrense i 2016

Hos Norsk Tipping blir man oppmodet om å sette grenser for hvor mye man maksimalt ønsker å bruke på de forskjellige spillene.

– Det er formålstjenlig å sette en tapsgrense før man spiller. Da vet man hvor mye man har råd til å tape. I 2016 ønsker vi også å innføre en totalgrense som går på tvers av alle spillene, sier Sagstuen.

– Vi har også et verktøy som heter Playscan. Dette monitorerer alle spillerne og gir dem beskjed dersom de beveger seg inn i risikosonen. Det finnes ellers selvtester og andre verktøy som kan tas i bruk. Det er ikke sånn at man sikrer seg 100 prosent mot at folk blir spilleavhengige, men vi har virkemidler som vi ser at fungerer.

Linda Vøllestad Westbye i Lotteritilsynet er enig i at Norsk Tipping har betryggende mekanismer for å fange opp de som befinner seg i risikosonen.

– Det er viktig at Norsk Tipping har mekanismer som slår inn og regulerer spillatferden.

Lotteritilsynet kommer i løpet av våren 2016 med en oppdatert rapport som tar for seg omfanget av pengespillproblemer i Norge.

Les også:  Kommuneansatt i Bergen dømt for millionunderslag

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus