En gruppe forskere hevder orgasmer kan lindre tett nese

<p>En gruppe forskere hevder orgasme som følge av samleie kan lindre tett nese. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB</p>
En gruppe forskere hevder orgasme som følge av samleie kan lindre tett nese. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

Tett nese? En gruppe forskere hevder de kan ha funnet en kur som er billigere, og kanskje hakket mer behagelig, enn vanligere hjelpemidler.

Ifølge en studie publisert i Ear, Nose & Throat Journal i januar kan orgasmer i forbindelse med samleie være en utmerket kur mot tett nese. Ifølge forskergruppen som har forsket på emnet, kan orgasmer lindre tett nese like godt som vanligere midler man får kjøpt over disk, som for eksempel nesespray, i korte perioder. Det skriver Insider.

Sjefsforsker Olcay Cem Bulut, professor og øre-nese-hals-lege ved SLK Clinics i Tyskland, sier til Insider at forskerne enda ikke er sikre på hvordan orgasmer løser opp tett nese, men at de har en anelse om hvilke faktorer som bidrar til effekten.

– Kombinasjonen av seksuell opphisselse, spenning, fysisk aktivitet og klimakset man gjerne opplever på slutten forbedrer muligens pusting via nesen, sier Bulut.

Fysisk aktivitet og hormonelle endringer er kjent for å ha en kortsiktig effekt på hvordan mennesker puster gjennom nesen, men den aktuelle studien er den første som forsøker å finne hvilke effekter seksuell aktivitet har på nesepusting.

Slik ble det forsket på

Bulut og hans forskerkollegaer rekrutterte 18 heteroseksuelle par til studien. Ingen av deltakerne hadde tidligere hatt problemer med nesepusting. Parene ble instruert om å kun rapportere inn resultatene dersom begge parter oppnådde orgasme i samtlige økter.

Både før og etter samleiene testet parene nesen ved å benytte seg av to metoder. Den første metoden gikk ut på å rangere hvor lett de opplevde det var å puste med nesen på en skala fra en til ti. Den andre metoden innebar selvtesting med et apparat som måler luftstrømmen gjennom nesen.

Den første dagen av undersøkelsen testet parene seg selv før og flere ganger etter samleiet hvor begge oppnådde orgasme. Påfølgende dag testet de seg på samme måte, men denne gangen brukte de både sex og nesespray for å oppnå ønsket effekt. Resultatene gjorde så forskerne kunne konkludere med at det ble lettere å puste gjennom nesen i rundt en time etter fullført samleie, men at effekten varte lenger ved hjelp av nesespray.

Vant tullepris

Forskningsgruppen mottok nylig Ig Nobelprisen for studien sin. Ig Nobelprisen er en parodi på de reelle Nobelprisene som årlig deles ut i Stockholm og Oslo. I tillegg til Ig Nobelprisen i medisin, som forskningsgruppen bak orgasmestudien vant, deles det også ut priser i blant annet kategoriene kjemi, økonomi, fredsarbeid og fysikk.

Flere nordmenn har tidligere vunnet Ig Nobelpriser, deriblant professor i psykologi Karl Halvor Teigen, som forsket på hvorfor folk sukker i hverdagen, og hvordan dette er koblet til følelsesmessige signaler og som svar på vanskelige oppgaver, og Eigil Reimers og Sindre Eftestøl for å ha forsket på fluktadferd hos reinsdyr som ser mennesker forkledd som isbjørner.


Personvernpolicy