Økt risiko for tidlig død ved glutenintoleranse

Glutenprotein finnes i en rekke kornsorter. Personer med cøliaki har en helseskadelig intoleranse for gluten. Illustrasjonsfoto:
Glutenprotein finnes i en rekke kornsorter. Personer med cøliaki har en helseskadelig intoleranse for gluten. Illustrasjonsfoto: Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Personer med diagnosen cøliaki har større risiko for å dø tidligere enn folk uten sykdommen, viser ny forskning fra Sverige og USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er veldig sikre på det her, sier professor Jonas F Ludvigsson, en av forfatterne bak studien.

Resultatene viser at risikoen er høyere for å dø av blant annet hjerte- og karsykdommer, kreft og luftveissykdommer dersom man har cøliaki.

Cøliaki er en kronisk sykdom som innebærer en helseskadelig intoleranse for gluten, et protein som finnes i en rekke kornsorter.

Sammenlignet med kontrollpersoner var dødeligheten hos personer med cøliaki 21 prosent høyere.

Høyere risiko

Risikoen var høyere i alle aldersgrupper, men høyest blant dem som hadde fått diagnosen i alderen 18–39 år.

Studien omfatter 50.000 pasienter med diagnosen cøliaki og er et samarbeid mellom Karolinska Institutet og Columbia University i USA.

Forskningsresultatene er publisert i det medisinske tidsskriftet Journal of The American Medical Association (Jama).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere studier har hatt sprikende resultater. Noen har vist en klart økt risiko, mens andre har vist ingen økt risiko.

Lyspunkt

Det finnes nesten ingen sykdommer som ikke leder til en liten økt risiko for å dø tidligere, ifølge Ludvigsson. Den økte risikoen er mindre ved cøliaki enn ved en rekke andre sykdommer.

– Den økte risikoen ved cøliaki er ganske lav i mitt perspektiv som lege. For mange andre sykdommer kan risikoen øke med 200–300 prosent, sier Ludvigsson, som er professor ved institusjonen for medisinsk epidemiologi og biostatistikk ved Karolinska Institutet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det finnes en økt risiko med 21 prosent, og det er naturligvis kjipt for den som har trodd at cøliaki ikke medfører noen ting, sier han.

Verst rett etter diagnostisering

Cøliaki rammer rundt 1 prosent av befolkningen, og i Norge kan det være opptil 50.000 personer med diagnosen. Rundt halvparten er ikke klar over at de har diagnosen.

Et av hovedtrekkene ved cøliaki er tynntarmsbetennelse som følge av glutenintoleransen. Betennelsen gir en generelt dårligere allmenntilstand.

Dødeligheten med cøliaki er høyest året etter man er diagnostisert, ettersom betennelsen vanligvis er mest aktiv i året før og etter man får diagnosen.