Meny

Overlege: – Test deg for cøliaki før du begynner med glutenfri diett

IKKE KUTT GLUTEN PÅ EGENHÅND: – Gå heller til legen og si at du har mageplager og tenker å kutte ut gluten, men at du vil undersøke om du har cøliaki først, råder professor og overlege Knut Lundin. Illustrasjonsfoto: ESB Professional / Shutterstock / NTB scanpix

Ikke gå over til et glutenfritt kosthold før du har testet om du har cøliaki. Når du først har sluttet å spise gluten, er det vanskeligere å stille diagnosen.

Cøliaki er en av de vanligste immunsykdommene og rammer rundt 1-2 prosent av befolkningen. Hos folk som har denne sykdommen vil mat som inneholder gluten, skape en betennelse i tynntarmen.

– Betennelsen har flere negative følger, blant annet manglende opptak av jern og vitaminer, benskjørhet, mageplager og dårlig livskvalitet, sier Knut Lundin, som er professor ved Universitetet i Oslo (UiO) og overlege ved OUS Rikshospitalet, til ABC Nyheter.

– Det å slutte med gluten er behandling for cøliaki, fortsetter han.

Mange mener de reagerer på proteinet gluten, som finnes både i hvete, rug og bygg, selv om de ikke har sykdommen cøliaki.

Under det åpne UiO-seminaret «Krigen mot gluten» neste uke skal Lundin fortelle om forskjellen mellom glutensensitivitet og cøliaki.

– Det er mange mennesker som kutter ut gluten i kosten. Det er stort sett fordi de har mageplager, føler seg uopplagte, lite konsentrerte eller at de bare har hørt at det er noe feil med gluten. Man skal jo ikke se helt bort ifra at det er en trend eller mote, og det er blitt lett å foreslå å kutte ut gluten for å se om du blir «bedre», sier Lundin.

Les også: Autoimmune sykdommer rammer oftere de med stresslidelser

– Ta en blodprøve først

Han mener et viktig budskap til dem som har mageplager og vurderer å kutte ut gluten fra kosten, er at de ikke skal gjøre det før de har tatt en blodprøve hos legen.

Det er slik at hos de aller fleste med cøliaki vil det slå ut på en blodprøve. Man leter da etter auto-antistoffer mot et enzym kalt transglutaminase, og som sitter i tarmslimhinnen.

Men blodprøven blir normalisert igjen når de begynner å spise glutenfri kost, forklarer overlegen.

– Jeg treffer mange mennesker som av ulike grunner har kuttet ut gluten, og så kommer de etterpå og spør: «Har jeg cøliaki?». Noen av disse føler seg bra etter å ha kuttet ut gluten, andre ikke. Uansett har vi et problem med å finne ut om de har cøliaki eller ikke, sier Lundin.

– Hvis en som har cøliaki lever glutenfritt, må vedkommende spise gluten i minst en måned for å få utslag på blodprøven, fortsetter han.

Slik utredes cøliaki:

90-95 prosent som har cøliaki vil ha positiv blodprøve.

Har man mye plager, uten at det gir utslag på blodprøven, så vil man likevel fortsette å utrede.

Da er man i en diagnostisk gråsone som er vanlig i mange deler av medisinen, forklarer professor Lundin.

Pasienter med positiv blodprøve henvises til spesialist i fordøyelsessykdommer, som kan utføre gastroskopi og ta prøver fra tynntarmen (biopsi).

Prøvene undersøkes i mikroskop etterpå, og ved typiske funn kan en diagnose stilles.

Barn med positiv blodprøve må også til spesialist, som gjentar blodprøven. Om lag halvparten av barna slipper gastroskopi.

NAV godtar kun legeerklæring fra spesialist dersom diagnosen stilles uten tynntarmsbiopsi.

Professoren viser til en kampanje i USA med budskapet «Test first, test right». Dette er et godt råd, mener Lundin.

– Jeg vil anbefale å ta den blodprøven før du starter med glutenfri kost. Gjør det hos en lege som sender prøven til laboratorium. Det finnes hurtigtester, men da er problemet at man mangler dokumentasjon.

– Gå heller til legen og si at du har mageplager og tenker å kutte ut gluten, men at du vil undersøke om du har cøliaki først, råder han.

Les også: 54.000 trøndere skal testes for cøliaki

– Glutenfølsomhet kan skyldes irritabel tarm

Men hva med de mange som mener de blir dårlige av å spise mat med gluten, uten at de har en cøliakidiagnose?

De kan oppleve plager som minner om dem man finner hos personer med cøliaki, som urolig mage og at man føler seg både sliten og ukonsentrert når man spiser brød, men får det bedre med et glutenfritt kosthold.

Dette kalles glutenintoleranse uten cøliaki, ikke-cøliakisk glutensensitivitet eller ikke-cøliakisk hvetesensitivitet. Hva som er årsak til plagene hos denne gruppen, er en pågående diskusjon, forklarer Lundin.

Myter om gluten:

– Hva er de vanligste mytene når det gjelder gluten?

– Der et en veldig vanlig oppfatning at gluten angriper hjernen eller at det er skadelig for hukommelse og hjernefunksjon, det har vært en internasjonal bestselger-bok som har hevdet det, svarer Lundin.

– Det er nok mange som kjenner seg litt igjen i det at hvis man er dårlig i magen, så får man dårlig konsentrasjon. Men det er åpenbart ikke riktig at gluten er skadelig for hjernen.

– En del hevder også at glutenfritt kosthold kan brukes som slankemiddel. En dansk studie som kom nylig, viste at glutenfritt kosthold ga en endring i tarmbakterier og man fant en liten vektnedgang. Men det er veldig langt derfra til å si at det er et slankemiddel.

Lundin mener vektreduksjonen mest sannsynlig kan forklares med at de som har en stor og vond mage, også vil ha mye væske i tarmen. Hvis magen faller sammen og blir flat, så vil man nødvendigvis også gå ned i vekt. Men da vil det sannsynligvis skyldes at væskeinnholdet i tarmene er redusert.

– Er det et slankemiddel eller er det bare det at man kvitter seg med vann i tarmen? Jeg tror mest på det siste.

Også det at man skal bli sunnere av å spise glutenfritt, er en feiloppfatning, ifølge overlegen.

Han er en av forskerne bak en studie publisert i tidsskriftet Gastroenterology i 2017. Der fant de at deltakere som mente de var glutensensitive, men ikke hadde diagnosen cøliaki, i en blindtest fikk merkbart mer mageplager da de spiste muslibarer tilsatt fruktaner. Brød inneholder både gluten og fruktaner.

Les mer om studien: – Gluten kan være feilutnevnt syndebukk

– Det er mange, inkludert oss, som tror at det kanskje ikke er gluten i brødet som gjør at folk blir dårlige, men heller fruktanene, som er sukkerforbindelser som man også finner i brød. Men mange hevder det motsatte synet, at dette er plager som kan knyttes til gluten. Det er der «frontlinjene» står i dag, sier professoren og fortsetter:

– Det er ingen som kan konkludere slik som situasjonen er nå. Om det er en sykdom kan også diskuteres. Vi tror jo at dette med glutenfølsomhet kan være ledd i det som kalles irritabel tarm. De som sliter med irritabel tarm, vet vi blir bedre hvis de legger om til en lavFODMAP-diett.

I en slik diett reduserer man inntaket av kortkjedete karbohydrater som er vanskelig å fordøye, og som har fått samlebetegnelsen FODMAP. For eksempel hvete, som mange mener de reagerer på, inneholder både gluten og slike tungtfordøyelige karbohydrater.

Lundin understreker at man altså ikke skal avfeie det som tull at mange i dag kutter ut brød, pasta og andre glutenholdige matvarer og føler seg bedre av det.

– Jeg har som kliniker, truffet masse folk som har det veldig fint på et glutenfritt kosthold. Og vil har gjort mange provokasjonstester, der vi har gitt dem brød og har sett at de får tilbake plagene, sier Lundin og fortsetter:

– Vi har ingen grunn til å mistro de aller fleste som har det som disse menneskene. Det er en grunn til at veldig mange har redusert på brødinntaket, men det er ikke sikkert at det er gluten som gjør den jobben der.

Les også: Slutter heller å spise gluten enn å sjekke seg for kreft

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB setter opp boliglånsrenta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30 Rekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Slår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju
Siste nytt
15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB setter opp boliglånsrenta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30VerdenRekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkSlår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju
Populært