Overlege: – Test deg for cøliaki før du begynner med glutenfri diett

<p>IKKE KUTT GLUTEN PÅ EGENHÅND: – Gå heller til legen og si at du har mageplager og tenker å kutte ut gluten, men at du vil undersøke om du har cøliaki først, råder professor og overlege Knut Lundin. Illustrasjonsfoto: ESB Professional / Shutterstock / NTB scanpix</p>
IKKE KUTT GLUTEN PÅ EGENHÅND: – Gå heller til legen og si at du har mageplager og tenker å kutte ut gluten, men at du vil undersøke om du har cøliaki først, råder professor og overlege Knut Lundin. Illustrasjonsfoto: ESB Professional / Shutterstock / NTB scanpix

Ikke gå over til et glutenfritt kosthold før du har testet om du har cøliaki. Når du først har sluttet å spise gluten, er det vanskeligere å stille diagnosen.

Cøliaki er en av de vanligste immunsykdommene og rammer rundt 1-2 prosent av befolkningen. Hos folk som har denne sykdommen vil mat som inneholder gluten, skape en betennelse i tynntarmen.

– Betennelsen har flere negative følger, blant annet manglende opptak av jern og vitaminer, benskjørhet, mageplager og dårlig livskvalitet, sier Knut Lundin, som er professor ved Universitetet i Oslo (UiO) og overlege ved OUS Rikshospitalet, til ABC Nyheter.

– Det å slutte med gluten er behandling for cøliaki, fortsetter han.

Mange mener de reagerer på proteinet gluten, som finnes både i hvete, rug og bygg, selv om de ikke har sykdommen cøliaki.

Under det åpne UiO-seminaret «Krigen mot gluten» neste uke skal Lundin fortelle om forskjellen mellom glutensensitivitet og cøliaki.

– Det er mange mennesker som kutter ut gluten i kosten. Det er stort sett fordi de har mageplager, føler seg uopplagte, lite konsentrerte eller at de bare har hørt at det er noe feil med gluten. Man skal jo ikke se helt bort ifra at det er en trend eller mote, og det er blitt lett å foreslå å kutte ut gluten for å se om du blir «bedre», sier Lundin.

Les også: Autoimmune sykdommer rammer oftere de med stresslidelser

– Ta en blodprøve først

Han mener et viktig budskap til dem som har mageplager og vurderer å kutte ut gluten fra kosten, er at de ikke skal gjøre det før de har tatt en blodprøve hos legen.

Det er slik at hos de aller fleste med cøliaki vil det slå ut på en blodprøve. Man leter da etter auto-antistoffer mot et enzym kalt transglutaminase, og som sitter i tarmslimhinnen.

Men blodprøven blir normalisert igjen når de begynner å spise glutenfri kost, forklarer overlegen.

– Jeg treffer mange mennesker som av ulike grunner har kuttet ut gluten, og så kommer de etterpå og spør: «Har jeg cøliaki?». Noen av disse føler seg bra etter å ha kuttet ut gluten, andre ikke. Uansett har vi et problem med å finne ut om de har cøliaki eller ikke, sier Lundin.

– Hvis en som har cøliaki lever glutenfritt, må vedkommende spise gluten i minst en måned for å få utslag på blodprøven, fortsetter han.

Slik utredes cøliaki:

90-95 prosent som har cøliaki vil ha positiv blodprøve.

Har man mye plager, uten at det gir utslag på blodprøven, så vil man likevel fortsette å utrede.

Da er man i en diagnostisk gråsone som er vanlig i mange deler av medisinen, forklarer professor Lundin.

Pasienter med positiv blodprøve henvises til spesialist i fordøyelsessykdommer, som kan utføre gastroskopi og ta prøver fra tynntarmen (biopsi).

Prøvene undersøkes i mikroskop etterpå, og ved typiske funn kan en diagnose stilles.

Barn med positiv blodprøve må også til spesialist, som gjentar blodprøven. Om lag halvparten av barna slipper gastroskopi.

NAV godtar kun legeerklæring fra spesialist dersom diagnosen stilles uten tynntarmsbiopsi.

Professoren viser til en kampanje i USA med budskapet «Test first, test right». Dette er et godt råd, mener Lundin.

– Jeg vil anbefale å ta den blodprøven før du starter med glutenfri kost. Gjør det hos en lege som sender prøven til laboratorium. Det finnes hurtigtester, men da er problemet at man mangler dokumentasjon.

– Gå heller til legen og si at du har mageplager og tenker å kutte ut gluten, men at du vil undersøke om du har cøliaki først, råder han.

Les også: 54.000 trøndere skal testes for cøliaki

– Glutenfølsomhet kan skyldes irritabel tarm

Men hva med de mange som mener de blir dårlige av å spise mat med gluten, uten at de har en cøliakidiagnose?

De kan oppleve plager som minner om dem man finner hos personer med cøliaki, som urolig mage og at man føler seg både sliten og ukonsentrert når man spiser brød, men får det bedre med et glutenfritt kosthold.

Dette kalles glutenintoleranse uten cøliaki, ikke-cøliakisk glutensensitivitet eller ikke-cøliakisk hvetesensitivitet. Hva som er årsak til plagene hos denne gruppen, er en pågående diskusjon, forklarer Lundin.

Myter om gluten:

– Hva er de vanligste mytene når det gjelder gluten?

– Der et en veldig vanlig oppfatning at gluten angriper hjernen eller at det er skadelig for hukommelse og hjernefunksjon, det har vært en internasjonal bestselger-bok som har hevdet det, svarer Lundin.

– Det er nok mange som kjenner seg litt igjen i det at hvis man er dårlig i magen, så får man dårlig konsentrasjon. Men det er åpenbart ikke riktig at gluten er skadelig for hjernen.

– En del hevder også at glutenfritt kosthold kan brukes som slankemiddel. En dansk studie som kom nylig, viste at glutenfritt kosthold ga en endring i tarmbakterier og man fant en liten vektnedgang. Men det er veldig langt derfra til å si at det er et slankemiddel.

Lundin mener vektreduksjonen mest sannsynlig kan forklares med at de som har en stor og vond mage, også vil ha mye væske i tarmen. Hvis magen faller sammen og blir flat, så vil man nødvendigvis også gå ned i vekt. Men da vil det sannsynligvis skyldes at væskeinnholdet i tarmene er redusert.

– Er det et slankemiddel eller er det bare det at man kvitter seg med vann i tarmen? Jeg tror mest på det siste.

Også det at man skal bli sunnere av å spise glutenfritt, er en feiloppfatning, ifølge overlegen.

Han er en av forskerne bak en studie publisert i tidsskriftet Gastroenterology i 2017. Der fant de at deltakere som mente de var glutensensitive, men ikke hadde diagnosen cøliaki, i en blindtest fikk merkbart mer mageplager da de spiste muslibarer tilsatt fruktaner. Brød inneholder både gluten og fruktaner.

Les mer om studien: – Gluten kan være feilutnevnt syndebukk

– Det er mange, inkludert oss, som tror at det kanskje ikke er gluten i brødet som gjør at folk blir dårlige, men heller fruktanene, som er sukkerforbindelser som man også finner i brød. Men mange hevder det motsatte synet, at dette er plager som kan knyttes til gluten. Det er der «frontlinjene» står i dag, sier professoren og fortsetter:

– Det er ingen som kan konkludere slik som situasjonen er nå. Om det er en sykdom kan også diskuteres. Vi tror jo at dette med glutenfølsomhet kan være ledd i det som kalles irritabel tarm. De som sliter med irritabel tarm, vet vi blir bedre hvis de legger om til en lavFODMAP-diett.

I en slik diett reduserer man inntaket av kortkjedete karbohydrater som er vanskelig å fordøye, og som har fått samlebetegnelsen FODMAP. For eksempel hvete, som mange mener de reagerer på, inneholder både gluten og slike tungtfordøyelige karbohydrater.

Lundin understreker at man altså ikke skal avfeie det som tull at mange i dag kutter ut brød, pasta og andre glutenholdige matvarer og føler seg bedre av det.

– Jeg har som kliniker, truffet masse folk som har det veldig fint på et glutenfritt kosthold. Og vil har gjort mange provokasjonstester, der vi har gitt dem brød og har sett at de får tilbake plagene, sier Lundin og fortsetter:

– Vi har ingen grunn til å mistro de aller fleste som har det som disse menneskene. Det er en grunn til at veldig mange har redusert på brødinntaket, men det er ikke sikkert at det er gluten som gjør den jobben der.

Les også: Slutter heller å spise gluten enn å sjekke seg for kreft

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Båt har gått på grunn – to personer hentes ut av redningshelikopter09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32 Frp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31 Barn funnet i massegrav i Panama00:40 Tetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18 Medier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48 Erna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31 Telenor oppretter nytt selskap21:18 Christopher Tolkien er død20:41 Homo sapiens hvem er det? Som regel er det en hvit mann20:07 Krever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25 Forsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12 Siv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44 Venstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31 Attenborough advarer om klimakrise18:28 Full stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00 Kilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36 Prinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25 Mann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13 Krever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09 Giuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31 Siv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57 Ber influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52 Fourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51 Nokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17 Thingnes Bø og kona fikk en gutt14:52 Forbrukertilsynet anmelder XXL14:50 Evakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49 Putins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02 Skiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48 Toppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46 Bose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29 Rouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28 Netflix skrur opp prisene i Norge13:05 Valgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50 Martin Samuelsen selges til Hull12:41 Flere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40 Støre frykter mer Frp-gjennomslag12:25 IS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23 Over 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50 Kvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50 Aldringsforsker får pris av Olav Thon11:49 Ekspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24 Fortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12 Utslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56 Svak start for Hovland i Abu Dhabi10:55 Rashford kan rekke Liverpool-kampen10:53 De marsjerer i gatene, brenner Koranen og heiser nazistenes flagg10:33 Blodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59 Asia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59 Ny aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46 Influensautbruddet har stagnert09:30 Lokalvalget ga kvinnerekord09:29 Indiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14 Nybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13 SAS og Apollo fornyer milliardavtale
Siste nytt
11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeBåt har gått på grunn – to personer hentes ut av redningshelikopter09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32NorgeFrp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31VerdenBarn funnet i massegrav i Panama00:40NorgeTetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18SportMedier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48NorgeErna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31PengerTelenor oppretter nytt selskap21:18VerdenChristopher Tolkien er død20:41StemmerHomo sapiens hvem er det? Som regel er det en hvit mann20:07NorgeKrever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25NorgeForsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12PolitikkSiv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44NorgeVenstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31VerdenAttenborough advarer om klimakrise18:28NorgeFull stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00NorgeKilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36NorgePrinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25NorgeMann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13VerdenKrever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09VerdenGiuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31PolitikkSiv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57PengerBer influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52SportFourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51NorgeNokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17SportThingnes Bø og kona fikk en gutt14:52PengerForbrukertilsynet anmelder XXL14:50NorgeEvakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49PolitikkPutins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02SportSkiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48SportToppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46PengerBose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29VerdenRouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28PengerNetflix skrur opp prisene i Norge13:05PolitikkValgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50SportMartin Samuelsen selges til Hull12:41SportFlere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40PolitikkStøre frykter mer Frp-gjennomslag12:25NorgeIS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23VerdenOver 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50Helse og livsstilAldringsforsker får pris av Olav Thon11:49PolitikkEkspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24NorgeFortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12SportUtslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56SportSvak start for Hovland i Abu Dhabi10:55SportRashford kan rekke Liverpool-kampen10:53NorgeDe marsjerer i gatene, brenner Koranen og heiser nazistenes flagg10:33NorgeBlodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59PengerAsia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59NorgeNy aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert09:30PolitikkLokalvalget ga kvinnerekord09:29VerdenIndiske bakere forsøker å lage verdens lengste kake09:14MotorNybilsalget i EU opp for sjette året på rad09:13PengerSAS og Apollo fornyer milliardavtale
Populært