Desember med pils, pappvin og en brisen pappa

Se videokampanjen fra Av-og-til.

Nå er den her: Desember. Den måneden vi drikker mest alkohol i Norge. Anledningene er mange, og vi lar oss ikke stoppe av at barn er til stede – i hvert fall ikke fedrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Randi Hagen Eriksrud
Generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Gløgg med rødvin til pepperkakebakingen. Øltesting med gutta. To glass rødt til julemiddagen og et par konjakk til gaveåpningen. Bobler og en Bourgogne på nyttårsaften. Pappa, tror du barna dine synes alkoholkonsumet ditt i desember er like hyggelig som du gjør?

Far drikker mer enn mor

Det er færre kvinner enn menn som drikker alkohol. Menn drikker også mer enn kvinner gjør, og drikker seg oftere beruset.

Familier der både hverdager og juler var preget av alkohol og omsorgssvikt.

Det gjelder også på barnas store dag, juleaften. En undersøkelse Ipsos har gjennomført for Av-og-til viser at 1 av 4 menn sier de drakk 3-5 enheter eller mer sist julaften, selv om det var barn til stede. Blant kvinnene var andelen 1 av 12.

Denne forskjellen bør bekymre deg som er far og som drikker for mye rundt barna dine. Din drikking angår ikke bare deg. Den påvirker også barna dine.

Ingen barn ønsker seg fulle foreldre til jul

I Av-og-til hører vi ofte fra voksne som forteller om hvordan barndommens jul ble preget av foreldrenes drikking. Det er historier om utrygghet og usikkerhet, og store vonde klumper i magen som aldri blir borte. Det er historier om små barn som må bli voksne så alt for tidlig, som må passe på småsøsken som blir utrygge og redde. Og det er historier om barn som hver jul telte hvor mange glass pappaen drakk, og som håpet i det lengste at foreldrene i år skulle klare å stoppe før det var for sent.

Mange av disse historiene kommer fra familier der en av foreldrene hadde et langvarig rusproblem. Familier der både hverdager og juler var preget av alkohol og omsorgssvikt. Men det er også noen som forteller om vonde enkeltopplevelser. Enkelthistorier der en av foreldrene drakk for mye på juleaften. De forteller om utryggheten og usikkerheten det skapte, og de forteller om hvor dype spor det har satt. For noen av dem er enkelthistoriene så dominerende at de kaster skygger over de mange andre gode minnene de har fra barndommens juler. Det er mange med et såkalt normalt alkoholforbruk som skaper ubehagelige situasjoner for barna sine. Kanskje uten at de vet det.

Les også: – Vondt å oppleve en full mamma eller pappa

Hvor mange glass tåler barnet ditt?

Jula skal være barnas feiring. Desember skal fylles med kalender, forventninger og kvalitetstid sammen med familien. Foreldre som drikker for mye bryter denne idyllen og risikerer å skape vonde, vanskelige opplevelser for barna dine. Er du villig til å ta den risikoen for noen øl?

Da Ipsos spurte barn og unge hvor mye de synes det er greit at de voksne drikker, var barnas budskap tydelig. De ønsker seg foreldre som drikker lite. Majoriteten av barna mener at de voksne bør drikke null, ett eller to glass vin når de er sammen med barn.

Det er en tydelig beskjed til deg som forelder. Ikke ta så mange glass at du ikke får med deg de små detaljene som gjør jula magisk. Ikke drikk så mye at du gjør barnet ditt utrygt.

Personvernpolicy