Noen ganger ender julebordet i retten

Alkohol er som regel involvert når julebordsgjestene mister bakkekontakten.
Alkohol er som regel involvert når julebordsgjestene mister bakkekontakten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Julebordsesong og alkohol har for mange vist seg å være en særdeles dårlig kombinasjon og noen ganger er det arbeidsgiveren som går for langt i forsøk på å skape god stemning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Julebord er et kjærkomment avbrekk i den stressende førjulstiden når huset skal pyntes, gaver skal kjøpes.

Noen ganger tar festlighetene helt av, noe som får alvorlige etterspill for de involverte som har mistet bakkekontakten enten på julebordet eller på veien hjem. For andre er julen forbundet med stress eller sorg som kan ta overhånd.

Ofte arrangerer arbeidsgiveren julebordet, og det er ikke alltid helt klart om han skal holdes ansvarlig for alt som går galt. Derfor er det en del erstatningssaker i tillegg.

Et søk i Lovdata Pro viser over 130 rettsavgjørelser siden 2000 i lagmannsrettene som har noe med julebord å gjøre.

Besøkte dommeren på hans julebord

I 2001 tok en mann i 60-årene seg inn i huset til dommeren, som hadde julebord med familien. Han klasket på bordet en utskrift av en åtte år gammel dom, og var fortvilet over at han ikke har fått feire jul med sin tidligere kone på nesten ti år, selv om han har fått tilkjent samværs- og foreldrerett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han nektet deretter å forlate huset. Politiet hentet ham 45 minutter senere. Da tok han tak i duken på julebordet, og rev ned oppdekningen som et siste stikk.

Retten mener mannen «tråkket over grensen» med sin oppførsel mot en dommer, men tok hensyn til at han har hatt det svært vanskelig, spesielt i jula de siste årene. Han fikk derfor bare en betinget dom på 24 dagers fengsel.

Kvinne med strak venstre mot politiet

I 2013 var en kvinne på et julebord i Nord-Norge og dro deretter på en vinbar sent på natten. Hun ville ikke forlate baren da den skulle stenge klokken 03:00, så politiet ble tilkalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De besluttet å kjøre henne hjem fremfor til arresten, men i bilen slo hun seg vrang på nytt. Hun ble satt på håndjern og holdt fast i armene av en politimann, mens hun sparket i bakdøren på bilen.

Politimennene slapp henne derfor ut av bilen. Men det første hun gjorde var å komme med «svingslag med strak venstrearm» mot tinningen til en av politimennene, som retten beskriver det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så sa at hun skulle ønske slaget hadde drept ham. Selv husket hun ingenting av hendelsen.

Hun ble frikjent i tingretten for vold mot offentlig tjenestemann, men lagmannsretten var ikke enig, og idømte henne 21 dagers fengsel. Saken gikk helt til Høyesterett.

Aking og slalåm på seminar

Dette var strengt tatt ikke et julebord, men sier noe om hva arbeidsgiveren kan ha ansvar for utenfor arbeidsplassen. Under et obligatorisk seminar en vinterdag i 2010 ble ansatte kjørt med buss til en bakke, hvor det skulle akes. Bakken far dårlig opplyst og det var ikke aket der før. En snøscooter lyste opp bakken.

Akingen var frivillig, men likevel ble de ansatte forventet å delta. De skulle ake med airboard, hvor man ligger på magen med hodet først. Airboards middelhastighet er rundt 50 kilometer i timen.

En av de ansatte traff et tre og pådro seg traumatisk hodeskade og skulderskade, og det ble anslått 33 prosent invaliditet. NAV mente at det ikke var snakk om yrkesskade.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Navnet frigitt på drapsoffer i Holmenkollen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lagmannsretten var uenig. Siden aktiviteten var for å styrke samholdet i bedriften, og ansatte var forventet å delta, var det regnet som «i arbeid». NAV måtte betale 170.000 kroner i sakskostnader.

Et par år senere var det et lignende tilfelle, denne gangen i en slalåmbakke. Men siden dette ikke var en del av «teambygging», og siden bedriften ikke organiserte selve slalåmkjøringen, ble ikke skadene sett på som yrkesskade.

Voldelig julebord i Russland

En vinterdag i nord i 2016 ble det duket for julebord, med tur til en restaurant over grensa i Russland for 15-20 personer.

En ektemann som kom inn til sin kones hotellrom oppdaget at hun hadde strømpebuksen dratt ned til klærne og hadde fortsatt skoene på.

Uten forvarsel slo han henne med knyttneven i ansiktet. Han pådro kvinnen store skader, som måtte få operert inn en titanplate og hun mistet følelsen i deler av venstre kinn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen forlot hotellrommet etter hendelsen og ble arrestert ved grensepasseringen. Mannen sa at han har mistet hukommelsen som følge av alkohol.

Normalt sett er ikke selvforskyldt rus noe argument til å slippe straff - ikke i Norge. Men dommerne var usikre på om de samme reglene gjelder i Russland. Derfor slapp mannen fengselsstraff.

Likevel slapp han ikke å betale erstatning til kvinnen på om lag 140.000 kroner.

I etterkant ble kvinnen kjæreste med arbeidsgiveren som arrangerte turen.

Tafsing på julebordet

En mann i 40-årene, fikk på firmaets julebord i 2008 kontakt med to 18 år gamle jenter. Den ene var svært beruset, og han hadde samleie med henne. Deretter «tafset» han på den andre ved å prøve å kysse og beføle henne, men ble avvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det endte med at mannen ble oppsagt. Han saksøkte bedriften, men retten var ikke enig i at julebordet var kun et privat selskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Et julebord er et jobbrelatert sosialt arrangement, hvor arbeidsgiveren har rett til å stille krav til de ansattes adferd», skriver lagmannsretten.

Han ble heller ikke trodd på at noen kan ha puttet GHB i drinken hans. Selv husket han ingenting fra hendelsen.

Dommen var ikke enstemmig, en av dommerne mente oppsigelse var uforholdsmessig strengt. Han la vekt på at jentene ikke var underordnet ham, men jobbet på en annen avdeling.

Likevel så tapte han saken, og måtte betale nærmere 100.000 kroner i saksomkostninger.

Avskjediget - eller ikke?

I 2012 ble et julebord arrangert av en kvinne som hadde skal ha hatt et forhold til butikksjefen. Hun og andre gjester reagerte på to unge ansatte, en mann og en kvinne, for at de var på balkongen og ikke ville komme inn til de andre. Det førte til en krangel og den kvinnelige ansatte sa at hun «aldri kommer til å sette sine bein i den drittforretningen igjen».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste morgen ble de konfrontert av sjefen som hørte hva som hadde skjedd. Da de nektet å si unnskyld ble de bedt om å gi fra seg nøklene til arbeidsplassen og gå hjem.

De saksøkte da arbeidsgiver for erstatning for usaklig oppsigelse.

Imidlertid kontret arbeidsgiveren med at de ikke ble oppsagt i det hele tatt, han bare ba dem gå hjem for å «tenke seg om».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen viste til at han sendte innkalling om drøftelsesmøte etter arbeidsmiljølovens § 15-1, slik det kreves i forkant av en oppsigelse, som bare resulterte i «advarsel».

Dommerne mente derimot at sjefen har skapt så mange misforståelser, at «advarselen» bidro ikke til å klargjøre hva han mente. De to ansatte fikk tilkjent erstatning på henholdsvis 175.000 og 116.000 kroner.

Les også: Nekter straffskyld for seksuell omgang med seksåring etter julebord

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mishandling av samboeren på danskebåten

Episoden skjedde i 1996. En mann i 50-årene var på danskebåten sammen med sin samboer, et arrangement i regi av hans arbeidsgiver.

Samboeren danset med en annen kvinne, og var uheldig slik at hun falt overende, og slo seg i bakhodet. Hun kastet deretter opp på toalettet. Da ble mannen hennes tilkalt og fulgte henne ned i lugaren.

Av uvisse årsaker fikk han raseriutbrudd og slo henne med knyttneven i ansiktet og andre deler av kroppen, og bet henne, slik at huden flerret av. Han nektet henne deretter å gå ut av lugaren. Da hun omsider kom seg i land, gjorde hun det slutt på forholdet.

Mannen ble dømt til 9 måneders fengsel, men ble frikjent for utuktig omgang med noen som var bevisstløs.

«Lekeslåssing» ble til blodig drama

På et julebord med noen titalls ansatte i 2013 begynte to menn å «lekeslåss» rundt klokken 02 på natten, men det begynte å gå litt hardt for seg, og de endte på gulvet. Gjestene skilte dem fra hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så oppsøkte den fornærmede den tiltalte på nytt, og de begynte å bryteslåss nok en gang. Da fikk den fornærmede to fingre i øynene. De ble skilt nok en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en stund så den fornærmede seg i speilet, og oppdaget at øyet var rødt, og ga den tiltalte to slag med knyttneven i bakhodet, mens han satt på en sofa i lobbyen. Da kokte det over for den tiltalte.

Den tiltalte gikk inn i resepsjonen, dyttet vekk den kvinnelige nattevakten, og tok ut en ti centimeter lang saks. Hun prøvde å stoppe ham, til ingen nytte.

Den fornærmede klarte imens å komme i krangel med nok en person. Da fikk han ti stikk i ryggen bakfra, den dypeste på ni centimeter, og begynte å blø kraftig. Den tiltalte ble da overtalt til å stoppe. Men han ville ikke noen la hjelpe til den blødende mannen, og tok kvelertak på personen som turte. Politiet måtte bruke pepperspray for å få kontroll over situasjonen. Den fornærmede også aggressiv da politiet kom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Retten mente at selv om den tiltalte kan ha blitt provosert, gikk han uansett langt over streken med saksen. Det var en tilfeldighet at skadene ikke ble større.

Imidlertid gikk det over to år før dommen falt. Han risikerte to års fengsel, men fikk ett og et halvt år. Den fornærmede fikk tilkjent erstatning på 55.000 kroner.

Les også: Politimann fikk forelegg for å ha truet taxisjåfør

Dommene ble funnet fram i Lovdata Pro, ABC Nyheter har valgt ut noen av de mer uvanlige.