Noen ganger ender julebordet i retten

Alkohol er som regel involvert når julebordsgjestene mister bakkekontakten.
Alkohol er som regel involvert når julebordsgjestene mister bakkekontakten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Julebordsesong og alkohol har for mange vist seg å være en særdeles dårlig kombinasjon og noen ganger er det arbeidsgiveren som går for langt i forsøk på å skape god stemning.

Julebord er et kjærkomment avbrekk i den stressende førjulstiden når huset skal pyntes, gaver skal kjøpes.

Noen ganger tar festlighetene helt av, noe som får alvorlige etterspill for de involverte som har mistet bakkekontakten enten på julebordet eller på veien hjem. For andre er julen forbundet med stress eller sorg som kan ta overhånd.

Et søk i Lovdata Pro viser over 130 straffesaker siden 2000 som har hatt noe med julebord å gjøre.

Ofte arrangerer arbeidsgiveren julebordet, og det er ikke alltid helt klart om han skal holdes ansvarlig for alt som går galt. Derfor er det en del erstatningssaker i tillegg.

Besøkte dommeren på hans julebord

I 2001 tok en mann i 60-årene seg inn i huset til dommeren, som hadde julebord med familien. Han klasket på bordet en utskrift av en åtte år gammel dom, og var fortvilet over at han ikke har fått feire jul med sin tidligere kone på nesten ti år, selv om han har fått tilkjent samværs- og foreldrerett.

Han nektet deretter å forlate huset. Politiet hentet ham 45 minutter senere. Da tok han tak i duken på julebordet, og rev ned oppdekningen som et siste stikk.

Retten mener mannen «tråkket over grensen» med sin oppførsel mot en dommer, men tok hensyn til at han har hatt det svært vanskelig, spesielt i jula de siste årene. Han fikk derfor bare en betinget dom på 24 dagers fengsel.

Kvinne med strak venstre mot politiet

I 2013 var en kvinne på et julebord i Nord-Norge og dro deretter på en vinbar sent på natten. Hun ville ikke forlate baren da den skulle stenge klokken 03:00, så politiet ble tilkalt.

De besluttet å kjøre henne hjem fremfor til arresten, men i bilen slo hun seg vrang på nytt. Hun ble satt på håndjern og holdt fast i armene av en politimann, mens hun sparket i bakdøren på bilen.

Politimennene slapp henne derfor ut av bilen. Men det første hun gjorde var å komme med «svingslag med strak venstrearm» mot tinningen til en av politimennene, som retten beskriver det.

Så sa at hun skulle ønske slaget hadde drept ham. Selv husket hun ingenting av hendelsen.

Hun ble frikjent i tingretten for vold mot offentlig tjenestemann, men lagmannsretten var ikke enig, og idømte henne 21 dagers fengsel. Saken gikk helt til Høyesterett.

Aking og slalåm på seminar

Dette var strengt tatt ikke et julebord, men sier noe om hva arbeidsgiveren kan ha ansvar for utenfor arbeidsplassen. Under et obligatorisk seminar en vinterdag i 2010 ble ansatte kjørt med buss til en bakke, hvor det skulle akes. Bakken far dårlig opplyst og det var ikke aket der før. En snøscooter lyste opp bakken.

Akingen var frivillig, men likevel ble de ansatte forventet å delta. De skulle ake med airboard, hvor man ligger på magen med hodet først. Airboards middelhastighet er rundt 50 kilometer i timen.

En av de ansatte traff et tre og pådro seg traumatisk hodeskade og skulderskade, og det ble anslått 33 prosent invaliditet. NAV mente at det ikke var snakk om yrkesskade.

Les også: Navnet frigitt på drapsoffer i Holmenkollen

Lagmannsretten var uenig. Siden aktiviteten var for å styrke samholdet i bedriften, og ansatte var forventet å delta, var det regnet som «i arbeid». NAV måtte betale 170.000 kroner i sakskostnader.

Et par år senere var det et lignende tilfelle, denne gangen i en slalåmbakke. Men siden dette ikke var en del av «teambygging», og siden bedriften ikke organiserte selve slalåmkjøringen, ble ikke skadene sett på som yrkesskade.

Voldelig julebord i Russland

En vinterdag i nord i 2016 ble det duket for julebord, med tur til en restaurant over grensa i Russland for 15-20 personer.

En ektemann som kom inn til sin kones hotellrom oppdaget at hun hadde strømpebuksen dratt ned til klærne og hadde fortsatt skoene på.

Uten forvarsel slo han henne med knyttneven i ansiktet. Han pådro kvinnen store skader, som måtte få operert inn en titanplate og hun mistet følelsen i deler av venstre kinn.

Mannen forlot hotellrommet etter hendelsen og ble arrestert ved grensepasseringen. Mannen sa at han har mistet hukommelsen som følge av alkohol.

Normalt sett er ikke selvforskyldt rus noe argument til å slippe straff - ikke i Norge. Men dommerne var usikre på om de samme reglene gjelder i Russland. Derfor slapp mannen fengselsstraff.

Likevel slapp han ikke å betale erstatning til kvinnen på om lag 140.000 kroner.

I etterkant ble kvinnen kjæreste med arbeidsgiveren som arrangerte turen.

Tafsing på julebordet

En mann i 40-årene, fikk på firmaets julebord i 2008 kontakt med to 18 år gamle jenter. Den ene var svært beruset, og han hadde samleie med henne. Deretter «tafset» han på den andre ved å prøve å kysse og beføle henne, men ble avvist.

Det endte med at mannen ble oppsagt. Han saksøkte bedriften, men retten var ikke enig i at julebordet var kun et privat selskap.

«Et julebord er et jobbrelatert sosialt arrangement, hvor arbeidsgiveren har rett til å stille krav til de ansattes adferd», skriver lagmannsretten.

Han ble heller ikke trodd på at noen kan ha puttet GHB i drinken hans. Selv husket han ingenting fra hendelsen.

Dommen var ikke enstemmig, en av dommerne mente oppsigelse var uforholdsmessig strengt. Han la vekt på at jentene ikke var underordnet ham, men jobbet på en annen avdeling.

Likevel så tapte han saken, og måtte betale nærmere 100.000 kroner i saksomkostninger.

Avskjediget - eller ikke?

I 2012 ble et julebord arrangert av en kvinne som hadde skal ha hatt et forhold til butikksjefen. Hun og andre gjester reagerte på to unge ansatte, en mann og en kvinne, for at de var på balkongen og ikke ville komme inn til de andre. Det førte til en krangel og den kvinnelige ansatte sa at hun «aldri kommer til å sette sine bein i den drittforretningen igjen».

Neste morgen ble de konfrontert av sjefen som hørte hva som hadde skjedd. Da de nektet å si unnskyld ble de bedt om å gi fra seg nøklene til arbeidsplassen og gå hjem.

De saksøkte da arbeidsgiver for erstatning for usaklig oppsigelse.

Imidlertid kontret arbeidsgiveren med at de ikke ble oppsagt i det hele tatt, han bare ba dem gå hjem for å «tenke seg om».

Sjefen viste til at han sendte innkalling om drøftelsesmøte etter arbeidsmiljølovens § 15-1, slik det kreves i forkant av en oppsigelse, som bare resulterte i «advarsel».

Dommerne mente derimot at sjefen har skapt så mange misforståelser, at «advarselen» bidro ikke til å klargjøre hva han mente. De to ansatte fikk tilkjent erstatning på henholdsvis 175.000 og 116.000 kroner.

Les også: Nekter straffskyld for seksuell omgang med seksåring etter julebord

Mishandling av samboeren på danskebåten

Episoden skjedde i 1996. En mann i 50-årene var på danskebåten sammen med sin samboer, et arrangement i regi av hans arbeidsgiver.

Samboeren danset med en annen kvinne, og var uheldig slik at hun falt overende, og slo seg i bakhodet. Hun kastet deretter opp på toalettet. Da ble mannen hennes tilkalt og fulgte henne ned i lugaren.

Av uvisse årsaker fikk han raseriutbrudd og slo henne med knyttneven i ansiktet og andre deler av kroppen, og bet henne, slik at huden flerret av. Han nektet henne deretter å gå ut av lugaren. Da hun omsider kom seg i land, gjorde hun det slutt på forholdet.

Mannen ble dømt til 9 måneders fengsel, men ble frikjent for utuktig omgang med noen som var bevisstløs.

«Lekeslåssing» ble til blodig drama

På et julebord med noen titalls ansatte i 2013 begynte to menn å «lekeslåss» rundt klokken 02 på natten, men det begynte å gå litt hardt for seg, og de endte på gulvet. Gjestene skilte dem fra hverandre.

Så oppsøkte den fornærmede den tiltalte på nytt, og de begynte å bryteslåss nok en gang. Da fikk den fornærmede to fingre i øynene. De ble skilt nok en gang.

Etter en stund så den fornærmede seg i speilet, og oppdaget at øyet var rødt, og ga den tiltalte to slag med knyttneven i bakhodet, mens han satt på en sofa i lobbyen. Da kokte det over for den tiltalte.

Den tiltalte gikk inn i resepsjonen, dyttet vekk den kvinnelige nattevakten, og tok ut en ti centimeter lang saks. Hun prøvde å stoppe ham, til ingen nytte.

Den fornærmede klarte imens å komme i krangel med nok en person. Da fikk han ti stikk i ryggen bakfra, den dypeste på ni centimeter, og begynte å blø kraftig. Den tiltalte ble da overtalt til å stoppe. Men han ville ikke noen la hjelpe til den blødende mannen, og tok kvelertak på personen som turte. Politiet måtte bruke pepperspray for å få kontroll over situasjonen. Den fornærmede også aggressiv da politiet kom.

Retten mente at selv om den tiltalte kan ha blitt provosert, gikk han uansett langt over streken med saksen. Det var en tilfeldighet at skadene ikke ble større.

Imidlertid gikk det over to år før dommen falt. Han risikerte to års fengsel, men fikk ett og et halvt år. Den fornærmede fikk tilkjent erstatning på 55.000 kroner.

Les også: Politimann fikk forelegg for å ha truet taxisjåfør

Dommene ble funnet fram i Lovdata Pro, ABC Nyheter har valgt ut noen av de mer uvanlige.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:59 Mann knivstukket i Oslo sentrum23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen
Siste nytt
23:59NorgeMann knivstukket i Oslo sentrum23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen
Populært