Noen ganger ender julebordet i retten

Alkohol er som regel involvert når julebordsgjestene mister bakkekontakten.
Alkohol er som regel involvert når julebordsgjestene mister bakkekontakten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Julebordsesong og alkohol har for mange vist seg å være en særdeles dårlig kombinasjon og noen ganger er det arbeidsgiveren som går for langt i forsøk på å skape god stemning.

Julebord er et kjærkomment avbrekk i den stressende førjulstiden når huset skal pyntes, gaver skal kjøpes.

Noen ganger tar festlighetene helt av, noe som får alvorlige etterspill for de involverte som har mistet bakkekontakten enten på julebordet eller på veien hjem. For andre er julen forbundet med stress eller sorg som kan ta overhånd.

Ofte arrangerer arbeidsgiveren julebordet, og det er ikke alltid helt klart om han skal holdes ansvarlig for alt som går galt. Derfor er det en del erstatningssaker i tillegg.

Et søk i Lovdata Pro viser over 130 rettsavgjørelser siden 2000 i lagmannsrettene som har noe med julebord å gjøre.

Besøkte dommeren på hans julebord

I 2001 tok en mann i 60-årene seg inn i huset til dommeren, som hadde julebord med familien. Han klasket på bordet en utskrift av en åtte år gammel dom, og var fortvilet over at han ikke har fått feire jul med sin tidligere kone på nesten ti år, selv om han har fått tilkjent samværs- og foreldrerett.

Han nektet deretter å forlate huset. Politiet hentet ham 45 minutter senere. Da tok han tak i duken på julebordet, og rev ned oppdekningen som et siste stikk.

Retten mener mannen «tråkket over grensen» med sin oppførsel mot en dommer, men tok hensyn til at han har hatt det svært vanskelig, spesielt i jula de siste årene. Han fikk derfor bare en betinget dom på 24 dagers fengsel.

Kvinne med strak venstre mot politiet

I 2013 var en kvinne på et julebord i Nord-Norge og dro deretter på en vinbar sent på natten. Hun ville ikke forlate baren da den skulle stenge klokken 03:00, så politiet ble tilkalt.

De besluttet å kjøre henne hjem fremfor til arresten, men i bilen slo hun seg vrang på nytt. Hun ble satt på håndjern og holdt fast i armene av en politimann, mens hun sparket i bakdøren på bilen.

Politimennene slapp henne derfor ut av bilen. Men det første hun gjorde var å komme med «svingslag med strak venstrearm» mot tinningen til en av politimennene, som retten beskriver det.

Så sa at hun skulle ønske slaget hadde drept ham. Selv husket hun ingenting av hendelsen.

Hun ble frikjent i tingretten for vold mot offentlig tjenestemann, men lagmannsretten var ikke enig, og idømte henne 21 dagers fengsel. Saken gikk helt til Høyesterett.

Aking og slalåm på seminar

Dette var strengt tatt ikke et julebord, men sier noe om hva arbeidsgiveren kan ha ansvar for utenfor arbeidsplassen. Under et obligatorisk seminar en vinterdag i 2010 ble ansatte kjørt med buss til en bakke, hvor det skulle akes. Bakken far dårlig opplyst og det var ikke aket der før. En snøscooter lyste opp bakken.

Akingen var frivillig, men likevel ble de ansatte forventet å delta. De skulle ake med airboard, hvor man ligger på magen med hodet først. Airboards middelhastighet er rundt 50 kilometer i timen.

En av de ansatte traff et tre og pådro seg traumatisk hodeskade og skulderskade, og det ble anslått 33 prosent invaliditet. NAV mente at det ikke var snakk om yrkesskade.

Les også: Navnet frigitt på drapsoffer i Holmenkollen

Lagmannsretten var uenig. Siden aktiviteten var for å styrke samholdet i bedriften, og ansatte var forventet å delta, var det regnet som «i arbeid». NAV måtte betale 170.000 kroner i sakskostnader.

Et par år senere var det et lignende tilfelle, denne gangen i en slalåmbakke. Men siden dette ikke var en del av «teambygging», og siden bedriften ikke organiserte selve slalåmkjøringen, ble ikke skadene sett på som yrkesskade.

Voldelig julebord i Russland

En vinterdag i nord i 2016 ble det duket for julebord, med tur til en restaurant over grensa i Russland for 15-20 personer.

En ektemann som kom inn til sin kones hotellrom oppdaget at hun hadde strømpebuksen dratt ned til klærne og hadde fortsatt skoene på.

Uten forvarsel slo han henne med knyttneven i ansiktet. Han pådro kvinnen store skader, som måtte få operert inn en titanplate og hun mistet følelsen i deler av venstre kinn.

Mannen forlot hotellrommet etter hendelsen og ble arrestert ved grensepasseringen. Mannen sa at han har mistet hukommelsen som følge av alkohol.

Normalt sett er ikke selvforskyldt rus noe argument til å slippe straff - ikke i Norge. Men dommerne var usikre på om de samme reglene gjelder i Russland. Derfor slapp mannen fengselsstraff.

Likevel slapp han ikke å betale erstatning til kvinnen på om lag 140.000 kroner.

I etterkant ble kvinnen kjæreste med arbeidsgiveren som arrangerte turen.

Tafsing på julebordet

En mann i 40-årene, fikk på firmaets julebord i 2008 kontakt med to 18 år gamle jenter. Den ene var svært beruset, og han hadde samleie med henne. Deretter «tafset» han på den andre ved å prøve å kysse og beføle henne, men ble avvist.

Det endte med at mannen ble oppsagt. Han saksøkte bedriften, men retten var ikke enig i at julebordet var kun et privat selskap.

«Et julebord er et jobbrelatert sosialt arrangement, hvor arbeidsgiveren har rett til å stille krav til de ansattes adferd», skriver lagmannsretten.

Han ble heller ikke trodd på at noen kan ha puttet GHB i drinken hans. Selv husket han ingenting fra hendelsen.

Dommen var ikke enstemmig, en av dommerne mente oppsigelse var uforholdsmessig strengt. Han la vekt på at jentene ikke var underordnet ham, men jobbet på en annen avdeling.

Likevel så tapte han saken, og måtte betale nærmere 100.000 kroner i saksomkostninger.

Avskjediget - eller ikke?

I 2012 ble et julebord arrangert av en kvinne som hadde skal ha hatt et forhold til butikksjefen. Hun og andre gjester reagerte på to unge ansatte, en mann og en kvinne, for at de var på balkongen og ikke ville komme inn til de andre. Det førte til en krangel og den kvinnelige ansatte sa at hun «aldri kommer til å sette sine bein i den drittforretningen igjen».

Neste morgen ble de konfrontert av sjefen som hørte hva som hadde skjedd. Da de nektet å si unnskyld ble de bedt om å gi fra seg nøklene til arbeidsplassen og gå hjem.

De saksøkte da arbeidsgiver for erstatning for usaklig oppsigelse.

Imidlertid kontret arbeidsgiveren med at de ikke ble oppsagt i det hele tatt, han bare ba dem gå hjem for å «tenke seg om».

Sjefen viste til at han sendte innkalling om drøftelsesmøte etter arbeidsmiljølovens § 15-1, slik det kreves i forkant av en oppsigelse, som bare resulterte i «advarsel».

Dommerne mente derimot at sjefen har skapt så mange misforståelser, at «advarselen» bidro ikke til å klargjøre hva han mente. De to ansatte fikk tilkjent erstatning på henholdsvis 175.000 og 116.000 kroner.

Les også: Nekter straffskyld for seksuell omgang med seksåring etter julebord

Mishandling av samboeren på danskebåten

Episoden skjedde i 1996. En mann i 50-årene var på danskebåten sammen med sin samboer, et arrangement i regi av hans arbeidsgiver.

Samboeren danset med en annen kvinne, og var uheldig slik at hun falt overende, og slo seg i bakhodet. Hun kastet deretter opp på toalettet. Da ble mannen hennes tilkalt og fulgte henne ned i lugaren.

Av uvisse årsaker fikk han raseriutbrudd og slo henne med knyttneven i ansiktet og andre deler av kroppen, og bet henne, slik at huden flerret av. Han nektet henne deretter å gå ut av lugaren. Da hun omsider kom seg i land, gjorde hun det slutt på forholdet.

Mannen ble dømt til 9 måneders fengsel, men ble frikjent for utuktig omgang med noen som var bevisstløs.

«Lekeslåssing» ble til blodig drama

På et julebord med noen titalls ansatte i 2013 begynte to menn å «lekeslåss» rundt klokken 02 på natten, men det begynte å gå litt hardt for seg, og de endte på gulvet. Gjestene skilte dem fra hverandre.

Så oppsøkte den fornærmede den tiltalte på nytt, og de begynte å bryteslåss nok en gang. Da fikk den fornærmede to fingre i øynene. De ble skilt nok en gang.

Etter en stund så den fornærmede seg i speilet, og oppdaget at øyet var rødt, og ga den tiltalte to slag med knyttneven i bakhodet, mens han satt på en sofa i lobbyen. Da kokte det over for den tiltalte.

Den tiltalte gikk inn i resepsjonen, dyttet vekk den kvinnelige nattevakten, og tok ut en ti centimeter lang saks. Hun prøvde å stoppe ham, til ingen nytte.

Den fornærmede klarte imens å komme i krangel med nok en person. Da fikk han ti stikk i ryggen bakfra, den dypeste på ni centimeter, og begynte å blø kraftig. Den tiltalte ble da overtalt til å stoppe. Men han ville ikke noen la hjelpe til den blødende mannen, og tok kvelertak på personen som turte. Politiet måtte bruke pepperspray for å få kontroll over situasjonen. Den fornærmede også aggressiv da politiet kom.

Retten mente at selv om den tiltalte kan ha blitt provosert, gikk han uansett langt over streken med saksen. Det var en tilfeldighet at skadene ikke ble større.

Imidlertid gikk det over to år før dommen falt. Han risikerte to års fengsel, men fikk ett og et halvt år. Den fornærmede fikk tilkjent erstatning på 55.000 kroner.

Les også: Politimann fikk forelegg for å ha truet taxisjåfør

Dommene ble funnet fram i Lovdata Pro, ABC Nyheter har valgt ut noen av de mer uvanlige.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut
Siste nytt
20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut
Populært