Leon fikk påvist hjernesvulst som 8-åring: – Synsundersøkelse reddet livet hans

I dag er Leon snart 11 år og frisk og rask, men forFoto: Privat
I dag er Leon snart 11 år og frisk og rask, men for Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leon hadde følt seg dårlig lenge, men legene fant ikke ut hva som var galt. Da han plutselig begynte å skjele kraftig, tok foreldrene ham med til optikeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høsten for tre år siden begynte Leon Bakken (10) å bli dårlig. Han var kvalm og kastet opp. Han hadde vondt i nakken og bakhodet. Og det ga seg ikke.

– Vi var flere turer innom sykehuset, hvor de gjorde ulike undersøkelser, men de fant ikke ut hva som skjedde. Prøvene viste ingen ting galt, forteller Leons mamma Lusiana Tevceva til ABC Nyheter.

Etter hvert roet disse plagene seg litt. Så ble synet påvirket.

– I begynnelsen av desember begynte han å se dobbelt. Og han klaget over at han ikke kunne se så bra. Da gikk vi innom optikeren og bestilte time.

Leon fikk time rundt juletider. Like før de skulle på synskontroll begynte han å skjele kraftig.

– Da vi kom til undersøkelsen fant optikeren ut at det var noe som var galt, ikke med synet, men noe som lå bak, forteller moren.

Les også: Cecilies bein vokste ustoppelig

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ble raskt dårligere

Bildene fra undersøkelsen hos optikeren ble sendt over til sykehuset med en gang.

– Senere på dagen ringte de og sa at Leon måtte få en time på sykehuset for å sjekke synet der.

Foreldrene kontaktet fastlegen som henviste ham, men han fikk ikke time på sykehuset før 20. januar.

Mens de ventet ble tilstanden til Leon raskt mye verre.

– Etter nyttår begynte han å skjele enda mer og han mistet balansen. Det var veldig skummelt. Også læreren på skolen ble veldig bekymret. Vi ringte til sykehuset flere ganger og ba om å få fremskyndet timen, men til slutt kom dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ser du rødt? Eller føler du deg blå? Nå har forskere sett på hva folk fra ulike land føler når de ser forskjellige farger

– Synsundersøkelsen reddet livet hans

Da svulsten i Leons hjerne ble oppdaget hastet det veldig med å få lettet på trykket i hjernen og operert bort svulsten. Foto: Privat
Da svulsten i Leons hjerne ble oppdaget hastet det veldig med å få lettet på trykket i hjernen og operert bort svulsten. Foto: Privat

Den første undersøkelsen på sykehuset viste at noe var veldig galt. Leon ble sendt videre til en CT av hodet, som ble gjennomført noen dager senere. Den viste at han hadde en svulst på hjernen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter CT-bildet ble vi umiddelbart sendt til Rikshospitalet med ambulanse. Det vi ikke visste da, var at svulsten i hjernen og hevelsen rundt den begynte å spre seg ned mot et veldig viktig senter i hjernen som regulerer pusten. Derfor hastet det veldig.

– Den synsundersøkelsen som gjorde at Leon ble henvist videre, reddet livet hans, mener mammaen hans.

På Rikshospitalet fikk Leon først medisiner for å dempe hevelsen i hjernen, deretter ble han operert.

– Heldigvis alt gikk bra, så Leon trengte ikke noen etterbehandling. Han ble frisk veldig fort og var tilbake på skolen før det var gått to måneder, forteller hun.

Les også: Roger (57) fikk fjernet svulst på over 60 kilo

Hevelse på synsnerven

Hjernesvulst hos barn

Alle hjernesvulster hos barn regnes som kreft, uansett om svulstens celletype er godartet eller ondartet. Dette skyldes til dels at overgangen mellom god- og ondartete hjernesvulster er glidende, og til dels at svulstene kan sitte slik til at de ikke alltid kan opereres ut i sin helhet.

Årsaken til svulster i sentralnervesystemet hos barn er i de fleste tilfeller ukjent.

Symptomer:

hodepine

kvalme

brekninger

synsforstyrrelser

Symptomer på hjernesvulst varierer med hvor i hjernen svulsten sitter. De vanligste symptomene stammer fra økt trykk i hjernen.
Symptomene som er nevnt over kan feiltolkes som mageproblemer.

Hvis symptomene ikke gir økt trykk i hjernen, kan det være vanskelig å finne riktig diagnose. En pekepinn på at noe kan være galt er:

endret adferd

endrede intellektuelle og motoriske ferdigheter

irritabilitet

anoreksi

Det er spesielt utfordrende å tolke symptomene hos barn i sitt første leveår. De er så små og har naturlig nok ikke evnen til å formidle hva som plager dem.

Kilde: Kreftforeningen

Det var optiker Anita Bøe ved Specsavers i Elverum som undersøkte Leon.

– Han kom fordi de hadde lagt merke til at han hadde begynt å skjele, at han lukket et øye når han så på ting og at han hadde begynt å skakke på hodet. I tillegg hadde han mye hodepine, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det jeg så på ham var at han vred mye på hodet og han skjelte. Det var litt vanskelig å undersøke ham, for han ville vri på hodet hele tiden for ikke å se dobbelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi gjorde var å ta bilder av netthinna. Det er standard hos oss. Og da jeg så på bildene av netthinna, så jeg det som lignet en hevelse på synsnerven. Da henviste jeg videre til øyeavdelingen på sykehuset.

Bøe forklarer at en hevelse på synsnerven, som tyder på at trykket i hjernen er økt, i seg selv er nok til å henvise videre. I Leons tilfelle var det også det at han skjelte veldig mye, og at skjelingen ikke var medfødt.

– Her hadde de to tingene nok en sammenheng. Økt trykk i hjernen skyldes at noe tar større plass i hjernen enn det bør gjøre, sier hun.

– Leons mamma mener at synsundersøkelsen du gjennomførte nok reddet livet hans. Hva tenker du om det?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan hende, hvis ikke fastlegen hadde henvist videre, at den synsundersøkelsen satte det i gang, svarer optikeren.

Bøe forteller at hun aldri hadde gjort et slikt funn på barn tidligere.

– Dette er et veldig sjeldent funn.

– Det var dramatisk

I dag er Leon snart 11 år og frisk og rask, forteller mamma Lusiana Tevceva.

– Det går bra med ham. Leon går regelmessig på kontroller og alt er bra. Legene forventer ikke at det komme til å skje noe galt, men de følger ham opp ganske ofte til han blir 18 år gammel, sier hun.

– Det gikk bra, men det var dramatisk en stund og en traumatisk opplevelse både for Leon, meg, faren hans og alle i familien, legger hun til.

– Ta med barna på synsundersøkelser

Selv om det som skjedde med Leon er veldig sjelden, er det andre gode grunner til å sjekke synet til barna, understreker optiker Anita Bøe ved Specsavers i Elverum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Norge er det stort sett foreldre som har ansvar for å få sjekket det som har med barnas syn å gjøre.

Dette kan være lurt å gjøre rundt skolestart, og hvis foreldrene ser tegn til at barna ikke ser godt, forklarer Bøe.

– Jeg vil anbefale at foreldre følger opp og tar med barna på synsundersøkelser, i hvert fall hvis de ser symptomer som at barna ikke klarer å lese lenge, har hodepine eller hvis de holder det de leser veldig nærme. Det samme gjelder hvis det går trått med lesingen eller de sitter nærme TVen eller myser. Det er mange ting som kan gjøre at man får mistanke om at synet ikke fungerer som det skal, sier hun til ABC Nyheter.