Alt om valget
Følg valget:

Hissig ordskifte om fødetilbud på folkemøte i Lofoten

VIDEO: Se opptak av den hissige debatten her. Foto: NRK

Torsdag kveld barket Ap-leder Jonas Gahr Støre sammen med sin argeste konkurrent om velgernes gunst i Nord-Norge, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Temaet på det NRK-sendte folkemøtet på Sakrisøy i Lofoten var distriktspolitikk, og første punkt var fødselstilbudet i distriktene.

– Jeg føler dette veldig sterkt i dag, for i dag ble jeg bestefar, innledet Støre.

– Vi kan ikke kompromisse på kvaliteten på fødselstilbudet, fremholdt Ap-lederen.

Senterpartiet vil at alle fødestuene som finnes i dag, skal bestå.

– Vi må ikke legge ned flere fødetilbud, det må styrkes. Slik det er i dag, er det for dårlig, sa Vedum.

– Jordmødre må få tilbud om flere heltidsstillinger, sa Støre.

– Når nyttårsbarnet i enkelte kommuner blir født til sankthans, er det utfordrende å tilby hele stillinger i alle kommuner, repliserte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, som representerte Høyre i debatten.

Les også: Da Anja (44) tok på seg bunaden, eksploderte en debatt om fødetilbud

Kamp om velgere

Den siste tiden har Senterpartiet kapret stadig flere velgere fra Arbeiderpartiet i nord. På den siste målingen for Finnmark og Troms, gjennomført av InFact for iFinnmark, Nordlys og NRK, får Sp 24 prosent av stemmene, mens Ap får 22,4.

– Hva er det med Arbeiderpartiet sin politikk som ikke fenger de nordnorske velgerne? spurte programleder Ingerid Stenvold.

– Vi lever i en tid hvor vi har opplevd Høyre-politikk i seks år. Vi har ikke styrt. Når jeg reiser rundt i landsdelen, som jeg har gjort i en uke nå, møter du utrolig mye optimisme og pågangsmot, men også frustrasjon og utrygghet. Det er et resultat, i stor grad, av en høyrepolitikk som har sentralisert, som har kuttet skatter, noe som fører til velferdskutt, svarte Støre.

Han hevdet at Ap-ordførere i landsdelen må gjennomføre kutt som følge av regjeringens politikk.

Sentralisering

Vedum hadde et annet svar på hvorfor Sp vokser på bekostning av Ap. Han kritiserte Ap for å ha støttet regjeringen i sentraliseringspolitikk som har ført til dårligere beredskap i distriktene, og han viste blant annet til politireformen – hvor Ap nå har snudd.

Han trakk også fram Nesna som et eksempel.

– Der var det en universitets- og høyskolereform som Høyre og Frp fremmet. Vi sa at når man tvang så mange høyskoler sammen, så kom det til å føre til sentralisering i neste omgang, sa Vedum, og henvendte seg til Støre.

– Da valgte dere igjen å stole på Høyre og Frp. Nå ser vi hva som ble det lokale resultatet i fylket: Det er at lærerutdanningen på Nesna blir lagt ned.

Vedum mener at Aps tidligere støtte til regjeringens reformer har vært «svært, svært uklokt».

– Det må dere slutte med. Dere må begynne å stole mer på oss, sa Vedum.

Les også:

Vedum stilte Solberg til veggs om fødetilbud

Fødetilbud på nye Aker sykehus allerede fra 2030

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy