Folkeopprøreren:

Da Anja (44) tok på seg bunaden, eksploderte en debatt om fødetilbud

Anja Cecilie Solvik (44) kjemper som en løve mot nedleggelse av fødeavdelinger, og for en fullverdig fødselsomsorg der norske kvinner bor og vil føde ungene sine. Foto: Mimsy Møller
Anja Cecilie Solvik (44) kjemper som en løve mot nedleggelse av fødeavdelinger, og for en fullverdig fødselsomsorg der norske kvinner bor og vil føde ungene sine. Foto: Mimsy Møller

Anja Cecilie Solvik (44) startet Bunadsgeriljaen for å redde fødeavdelingen i Kristiansund. Nå leder hun en folkehær som teller langt flere enn Høyre og Frps medlemsmasse til sammen.

Hvem: Anja Cecilie Solvik (44)

Hvorfor: Leder den frivillige foreningen Bunadsgeriljaen med nærmere 60.000 medlemmer på Facebook.

(Red.anm. intervjuet sto først på trykk i Dagsavisen 11. mai. Medlemstallet er nå over 85.000.)

Hva i alle dager skjedde etter at du poserte i bunad og flekset muskler for å redde fødeavdelingen på Nordmøre på Facebook 1. april?

– Kravet om god og tilgjengelig fødselsomsorg der norske kvinner bor og vil føde, spredde seg som ild i tørt gress til hele landet. Alle vil ha et nært og trygt fødetilbud når fødselen nærmer seg. Kvinner skal slippe å legge seg inn på hotell fordi de ikke tar sjansen på å bo hjemme, måtte tigge for å komme inn på fødeavdelingen eller ende opp med å føde i en taxi på vei til sykehuset. Statsminister Erna Solberg sa i sin nyttårstale at hun vil ha opp fødselstallene her i landet. Da må hun vise det i praktisk politikk. Ellers må vi finne andre politikere som vil handle og lytte til folket.

Hvorfor trakk du i feststakken for å få fram budskapet?

– Jeg var på vei til en dåp og tenkte at det var et bra stunt. Bunaden viser hvem du er, hvor du kommer fra og kjærligheten til hjemplassen. Det er et sterkt symbol.

Les også: Fødende med lang reisevei kan miste jordmor-hjelp: – Uholdbar situasjon

Hvordan oppsto engasjementet ditt?

– Som bildekunstner skrev jeg i 2014 et innlegg i Tidens Krav der jeg ba politikerne om ikke å se seg blinde på kostbare kulturhus mens akutten og fødeavdelingen i Kristiansund var truet av nedleggelse. For å motivere de ansatte på føden til å fortsette kampen, donerte jeg to bilder til dem. Når det nå ble snakk om sammenslåing av fødeavdelingene i Kristiansund og Molde, kontaktet de meg for å spørre om hva de skulle gjøre med bildene som var boltet fast i veggen og ikke skulle reise over fjellet. Situasjonen og saken gjorde meg fly forbannet.

Du har selv to barn på 16 og 23 år. Hva er din fødselshistorie?

Anja Cecilie Solvik leder den frivillige foreningen Bunadsgeriljaen, som på kort tid har fått over 85.000 medlemmer. Foto: Mimsy Møller
Anja Cecilie Solvik leder den frivillige foreningen Bunadsgeriljaen, som på kort tid har fått over 85.000 medlemmer. Foto: Mimsy Møller

– Jeg har født to barn på Bærum sykehus, og var bare 23 år da jeg fikk førstemann. Jeg var utrolig usikker og slet med ammingen. Omsorgen jeg ble møtt med var formidabel. Hver morgen ble jeg vekket til verdens beste havresuppe av ansatte med god tid og bøtter av kunnskap. Jeg følte meg så enormt trygg og ivaretatt, og fikk ligge på barsel så lenge jeg trengte. Fem døgn med førstemann, tre med nummer to. Jeg gråt mye, men det var rom for alt. Slik skulle alle bli møtt.

Mange kvinner føler seg avvist når de kontakter fødeavdelingen og fødselen er nært forestående. Vil du gå så langt som å si at vi har en kvinne- og barnefiendtlig fødselspolitikk her i landet?

– Ja, det mener jeg at vi har. Kvinnehelse blir gang på gang salderingspost i det statlige helsetilbudet. Fødetilbud og god fødselsomsorg er under press over alt – også i Oslo der man vil flytte 10.000 fødsler til Aker sykehus mens intensivavdelingen for de sykeste nyfødte skal ligge på Gaustad. Nye store, sentrale enheter bygger for få barselplasser. De kalkulerer med at kvinnene skal være effektive «fødemaskiner» som reiser hjem kort tid etter fødsel. På Nordmøre tror de at de skal spare 17 millioner kroner ved å slå sammen to fødeavdelinger. At reiseveien innebærer betydelig økt risiko for mor og barn er fullstendig underordnet.

Les også: Ap og SV: – Kvinner får ikke tilbudet de har krav på

Av det samlede fødselstallet her i landet er andelen uplanlagte fødsler utenfor operative fødeavdelinger nær doblet siden 2004. Hva tenker du om det?

– Jeg kjenner meg sint på vegne av kvinner i distriktene som ikke får en fullverdig og trygg fødselsomsorg. I dag er det 336 uplanlagte fødsler utenfor sykehus årlig. Den dokumenterte risikoen dette medfører betyr over tid at liv vil gå tapt i transport. Hvis vi har en helseminister som er fornøyd med det, har vi et problem. Vi vil ha en nær og god fødselsomsorg når vi skal føde unger i dette landet. Kvinner skal ha en seng å føde i og tilgang på kyndig fødselshjelp med lege og gynekolog tilgjengelig. Denne saken handler om mer enn å redde noen fødeavdelinger. Det handler om en fødselsomsorg som er redusert til et minimum Norge rundt.

Har kvinner vært for tålmodige og «flinke piker» for lenge?

– Ja. De tusenvis av bidragene, historiene, bildene, innleggene og videosnuttene vi har fått inn til Bunadsgeriljaens Facebook-side, viser det. Mange har vært sinte lenge, men kjent på en maktesløshet når vedtak og beslutninger tres nedover hodet på dem. Bunadsgeriljaen er blitt et redskap der handlingslammelse snus til handlekraft. Det er utrolig sterkt å se hvordan kvinner mobiliserer sammen. Bunader, samedrakter og kvinner i andre lands nasjonaldrakter symboliserer at vi alle er kvinner som føder barn og krever å gjøre det i trygge omgivelser uansett hvor i verden vi lever. Folk har begynt å snakke om fødslene sine. Noen forteller om god hjelp, andre om traumatiske opplevelser mens de var på sitt mest sårbare. Fedre deler sine opplevelser av hvordan et normalt forløp plutselig ble veldig dramatisk, og der de selv trengte noen å lene seg på. Å føde er ikke bare noe vi gjør. Det er det største som skjer i livet vårt.

Les også: Hun var døden nær 16 ganger. Nå skriver hun om hva det vil si å leve (+)

Hva drømmer du om?

– At vi skal redde fødeavdelingen i Kristiansund for evig og alltid, og at alle kvinner i hele Norges land skal ha maksimum én times reisevei fra der de bor til nærmeste fødeavdeling med akuttfunksjon. Følgetjenesten der en jordmor reiser med deg, kan aldri erstatte en fullverdig fødeavdeling. Jeg har hele tida ledet med hjertet og fulgt intuisjonen min. Jeg tror vi vil ha 100.000 medlemmer på Facebook før mai er omme. Dette er en folkebevegelse. Jeg er sikker på at det vil føre til endring. Vi har allerede lest om oss selv i en engelsk avis. Fødselsomsorg er på agendaen verden over i en eller annen form. I land som Libanon og Syria tar opp mot 80 prosent av kvinnene keisersnitt. Ikke fordi de selv ønsker det, men fordi helsetilbudet i landet ligger nede. Mangelen på jordmødre og muligheten til en normal fødsel er akutt. Løsningen blir et knivsnitt mange leger lett kan lære seg og utføre. Slik skal det ikke være.

Artikkelen ble først publisert av Dagsavisen.no, 11. mai

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 To menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Voldsom tornado traff Texas søndag05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet
Siste nytt
07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerTo menn tiltalt for millionbedrageri mot Nav07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24VerdenJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenVoldsom tornado traff Texas søndag05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenKanonvalg for De grønne i Sveits05:05VerdenSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49VerdenMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45VerdenNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet
Populært