Meny

Folkeopprøreren:

Da Anja (44) tok på seg bunaden, eksploderte en debatt om fødetilbud

Anja Cecilie Solvik (44) kjemper som en løve mot nedleggelse av fødeavdelinger, og for en fullverdig fødselsomsorg der norske kvinner bor og vil føde ungene sine. Foto: Mimsy Møller
Anja Cecilie Solvik (44) kjemper som en løve mot nedleggelse av fødeavdelinger, og for en fullverdig fødselsomsorg der norske kvinner bor og vil føde ungene sine. Foto: Mimsy Møller

Anja Cecilie Solvik (44) startet Bunadsgeriljaen for å redde fødeavdelingen i Kristiansund. Nå leder hun en folkehær som teller langt flere enn Høyre og Frps medlemsmasse til sammen.

Hvem: Anja Cecilie Solvik (44)

Hvorfor: Leder den frivillige foreningen Bunadsgeriljaen med nærmere 60.000 medlemmer på Facebook.

(Red.anm. intervjuet sto først på trykk i Dagsavisen 11. mai. Medlemstallet er nå over 85.000.)

Hva i alle dager skjedde etter at du poserte i bunad og flekset muskler for å redde fødeavdelingen på Nordmøre på Facebook 1. april?

– Kravet om god og tilgjengelig fødselsomsorg der norske kvinner bor og vil føde, spredde seg som ild i tørt gress til hele landet. Alle vil ha et nært og trygt fødetilbud når fødselen nærmer seg. Kvinner skal slippe å legge seg inn på hotell fordi de ikke tar sjansen på å bo hjemme, måtte tigge for å komme inn på fødeavdelingen eller ende opp med å føde i en taxi på vei til sykehuset. Statsminister Erna Solberg sa i sin nyttårstale at hun vil ha opp fødselstallene her i landet. Da må hun vise det i praktisk politikk. Ellers må vi finne andre politikere som vil handle og lytte til folket.

Hvorfor trakk du i feststakken for å få fram budskapet?

– Jeg var på vei til en dåp og tenkte at det var et bra stunt. Bunaden viser hvem du er, hvor du kommer fra og kjærligheten til hjemplassen. Det er et sterkt symbol.

Les også: Fødende med lang reisevei kan miste jordmor-hjelp: – Uholdbar situasjon

Hvordan oppsto engasjementet ditt?

– Som bildekunstner skrev jeg i 2014 et innlegg i Tidens Krav der jeg ba politikerne om ikke å se seg blinde på kostbare kulturhus mens akutten og fødeavdelingen i Kristiansund var truet av nedleggelse. For å motivere de ansatte på føden til å fortsette kampen, donerte jeg to bilder til dem. Når det nå ble snakk om sammenslåing av fødeavdelingene i Kristiansund og Molde, kontaktet de meg for å spørre om hva de skulle gjøre med bildene som var boltet fast i veggen og ikke skulle reise over fjellet. Situasjonen og saken gjorde meg fly forbannet.

Du har selv to barn på 16 og 23 år. Hva er din fødselshistorie?

Anja Cecilie Solvik leder den frivillige foreningen Bunadsgeriljaen, som på kort tid har fått over 85.000 medlemmer. Foto: Mimsy Møller
Anja Cecilie Solvik leder den frivillige foreningen Bunadsgeriljaen, som på kort tid har fått over 85.000 medlemmer. Foto: Mimsy Møller

– Jeg har født to barn på Bærum sykehus, og var bare 23 år da jeg fikk førstemann. Jeg var utrolig usikker og slet med ammingen. Omsorgen jeg ble møtt med var formidabel. Hver morgen ble jeg vekket til verdens beste havresuppe av ansatte med god tid og bøtter av kunnskap. Jeg følte meg så enormt trygg og ivaretatt, og fikk ligge på barsel så lenge jeg trengte. Fem døgn med førstemann, tre med nummer to. Jeg gråt mye, men det var rom for alt. Slik skulle alle bli møtt.

Mange kvinner føler seg avvist når de kontakter fødeavdelingen og fødselen er nært forestående. Vil du gå så langt som å si at vi har en kvinne- og barnefiendtlig fødselspolitikk her i landet?

– Ja, det mener jeg at vi har. Kvinnehelse blir gang på gang salderingspost i det statlige helsetilbudet. Fødetilbud og god fødselsomsorg er under press over alt – også i Oslo der man vil flytte 10.000 fødsler til Aker sykehus mens intensivavdelingen for de sykeste nyfødte skal ligge på Gaustad. Nye store, sentrale enheter bygger for få barselplasser. De kalkulerer med at kvinnene skal være effektive «fødemaskiner» som reiser hjem kort tid etter fødsel. På Nordmøre tror de at de skal spare 17 millioner kroner ved å slå sammen to fødeavdelinger. At reiseveien innebærer betydelig økt risiko for mor og barn er fullstendig underordnet.

Les også: Ap og SV: – Kvinner får ikke tilbudet de har krav på

Av det samlede fødselstallet her i landet er andelen uplanlagte fødsler utenfor operative fødeavdelinger nær doblet siden 2004. Hva tenker du om det?

– Jeg kjenner meg sint på vegne av kvinner i distriktene som ikke får en fullverdig og trygg fødselsomsorg. I dag er det 336 uplanlagte fødsler utenfor sykehus årlig. Den dokumenterte risikoen dette medfører betyr over tid at liv vil gå tapt i transport. Hvis vi har en helseminister som er fornøyd med det, har vi et problem. Vi vil ha en nær og god fødselsomsorg når vi skal føde unger i dette landet. Kvinner skal ha en seng å føde i og tilgang på kyndig fødselshjelp med lege og gynekolog tilgjengelig. Denne saken handler om mer enn å redde noen fødeavdelinger. Det handler om en fødselsomsorg som er redusert til et minimum Norge rundt.

Har kvinner vært for tålmodige og «flinke piker» for lenge?

– Ja. De tusenvis av bidragene, historiene, bildene, innleggene og videosnuttene vi har fått inn til Bunadsgeriljaens Facebook-side, viser det. Mange har vært sinte lenge, men kjent på en maktesløshet når vedtak og beslutninger tres nedover hodet på dem. Bunadsgeriljaen er blitt et redskap der handlingslammelse snus til handlekraft. Det er utrolig sterkt å se hvordan kvinner mobiliserer sammen. Bunader, samedrakter og kvinner i andre lands nasjonaldrakter symboliserer at vi alle er kvinner som føder barn og krever å gjøre det i trygge omgivelser uansett hvor i verden vi lever. Folk har begynt å snakke om fødslene sine. Noen forteller om god hjelp, andre om traumatiske opplevelser mens de var på sitt mest sårbare. Fedre deler sine opplevelser av hvordan et normalt forløp plutselig ble veldig dramatisk, og der de selv trengte noen å lene seg på. Å føde er ikke bare noe vi gjør. Det er det største som skjer i livet vårt.

Les også: Hun var døden nær 16 ganger. Nå skriver hun om hva det vil si å leve (+)

Hva drømmer du om?

– At vi skal redde fødeavdelingen i Kristiansund for evig og alltid, og at alle kvinner i hele Norges land skal ha maksimum én times reisevei fra der de bor til nærmeste fødeavdeling med akuttfunksjon. Følgetjenesten der en jordmor reiser med deg, kan aldri erstatte en fullverdig fødeavdeling. Jeg har hele tida ledet med hjertet og fulgt intuisjonen min. Jeg tror vi vil ha 100.000 medlemmer på Facebook før mai er omme. Dette er en folkebevegelse. Jeg er sikker på at det vil føre til endring. Vi har allerede lest om oss selv i en engelsk avis. Fødselsomsorg er på agendaen verden over i en eller annen form. I land som Libanon og Syria tar opp mot 80 prosent av kvinnene keisersnitt. Ikke fordi de selv ønsker det, men fordi helsetilbudet i landet ligger nede. Mangelen på jordmødre og muligheten til en normal fødsel er akutt. Løsningen blir et knivsnitt mange leger lett kan lære seg og utføre. Slik skal det ikke være.

Artikkelen ble først publisert av Dagsavisen.no, 11. mai

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:41 Platini: – Alt dette er fremmed for meg09:39 Human-Etisk Forbund tror ny troslov blir dyr09:21 Trump vil ikke beklage til fem menn som fikk voldtektsdom opphevet09:20 Skepsis til Facebooks nye valuta09:05 Nye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen08:25 Herlovsen vil be om fødselsdagsgave på forskudd08:18 Vil fjerne elbilrabatten i Oslos bomstasjoner07:41 1. divisjon: Hard straff etter stempling07:32 Optimisme på Asias børser etter dialog mellom USA og Kina07:26 – Myter skremmer folk til EØS07:21 Rakettangrep mot utenlandske oljeselskaper i Basra07:16 Dyrhaug var sikker på at han måtte legge opp07:05 Ansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder07:00 Rekordmange mennesker på flukt06:42 Kristoffersen følte seg alene i kampen mot eget forbund06:15 Abbasi-familien til Trondheim – støttemarkering varslet06:07 Dette skjer i dag05:47 Kina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport05:43 Dette skjedde i natt05:35 Poengdeling for Brasil etter VAR-drama05:21 Trikk og T-bane samles i ett selskap i Oslo05:19 Stort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg04:52 Tilstanden stabil for Antonsen etter ulykke på Momarken04:30 Euronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30 Donald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19 Brasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42 FNB størst i Bergen i ny måling03:08 Virke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37 Frps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35 Strømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54 Flere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50 Platini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30 Trump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27 Mann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31 SV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15 Canadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54 Ingen enighet om Oslo-budsjettet23:02 Shanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59 Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Derfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 Platini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager
Siste nytt
09:41SportPlatini: – Alt dette er fremmed for meg09:39NorgeHuman-Etisk Forbund tror ny troslov blir dyr09:21VerdenTrump vil ikke beklage til fem menn som fikk voldtektsdom opphevet09:20PengerSkepsis til Facebooks nye valuta09:05VerdenNye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen08:25SportHerlovsen vil be om fødselsdagsgave på forskudd08:18MotorVil fjerne elbilrabatten i Oslos bomstasjoner07:41Sport1. divisjon: Hard straff etter stempling07:32PengerOptimisme på Asias børser etter dialog mellom USA og Kina07:26Penger– Myter skremmer folk til EØS07:21VerdenRakettangrep mot utenlandske oljeselskaper i Basra07:16SportDyrhaug var sikker på at han måtte legge opp07:05NorgeAnsatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder07:00VerdenRekordmange mennesker på flukt06:42SportKristoffersen følte seg alene i kampen mot eget forbund06:15NorgeAbbasi-familien til Trondheim – støttemarkering varslet06:07NorgeDette skjer i dag05:47VerdenKina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport05:43NorgeDette skjedde i natt05:35SportPoengdeling for Brasil etter VAR-drama05:21NorgeTrikk og T-bane samles i ett selskap i Oslo05:19NorgeStort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg04:52SportTilstanden stabil for Antonsen etter ulykke på Momarken04:30PengerEuronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30PolitikkDonald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19SportBrasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42PolitikkFNB størst i Bergen i ny måling03:08ReiseVirke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37PolitikkFrps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35VerdenStrømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54PolitikkFlere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50SportPlatini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30VerdenTrump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27NorgeMann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31PolitikkSV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15VerdenCanadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54NorgeIngen enighet om Oslo-budsjettet23:02VerdenShanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59NorgeSykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24KulturKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenDerfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37SportPlatini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager
Populært