Forkjølelse og kulde: Derfor blir du lettere forkjølet når det er kaldt

<p>Når du er forkjølet, er luftveiene fulle av virus. Når du nyser, spres viruset i luften med ørsmå dråper, som andre kan puste inn. Smitten kan også overføres via dørhåndtak og andre gjenstander. Foto: kurhan / Shutterstock / NTB scanpix</p>
Når du er forkjølet, er luftveiene fulle av virus. Når du nyser, spres viruset i luften med ørsmå dråper, som andre kan puste inn. Smitten kan også overføres via dørhåndtak og andre gjenstander. Foto: kurhan / Shutterstock / NTB scanpix

Kulde gir en lett irritert slimhinne i nesa, som er mer mottagelig for smitte, forklarer overlege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forkjølelse er en av de vanligste sykdommene vi har. Den skyldes virusinfeksjon i de øvre luftveiene og gir symptomer som sår hals, nysing, rennende nese og hodepine. Det finnes mange ulike virus som forårsaker forkjølelse.

Ifølge Det norske akademis ordbok er grunnbetydningen av ordet forkjølelse: 'avkjøle for mye'. Og på engelsk heter sykdommen «common cold» eller bare «cold». Det er også tydelig at den kalde sesongen, som vi er midt i, er høysesong for forkjølelse.

Men når vi vet at det er virus som forårsaker forkjølelsen, hvor kommer kulda inn i bildet?

Hvorfor blir vi lettere forkjølet når det er kaldt?

Forkjølelsesvirusenes hovedvei inn i kroppen er gjennom nesa. Dag Kvale, professor ved Universitetet i Oslo og overlege ved Infeksjonsmedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus, forklarer at det er gode holdepunkter for å si at en lett irritert slimhinne i nesa er mer mottagelig for smitte. Og kulde har denne effekten på slimhinnen i nesa.

– En lett betent slimhinne i nesa, som er den ytterste delen av våre «øvre luftveier», svulmer litt og starter slimproduksjon. Da får vi rennende nese. I kulde gir dette seg fort, men i perioden vil både bakterier som bor utenpå slimhinnen normalt, eller kontakt med en annen med smitte, lettere gjøre at virus eller bakterier kommer inn i slimhinnen og skaper infeksjon, forklarer han til ABC Nyheter.

Les også: Så lenge bør du være borte fra jobb når du har vært syk

Den ene forkjølelsen etter den andre

Når det er kaldt og dette skjer hos alle, blir frekvensen av de som blir smittet av forkjølelsesvirus høyere dag for dag. Og de som er smittet, vil igjen kunne smitte andre lettere.

– Både fordi det da over uker skaper flere smittekilder, og fordi de usmittede også blir utsatt for kald luft. Dette gjelder ikke minst barnehagebarn, som er mye ute, har et immunsystem i opptrening og som er tett på hverandre, sier Kvale.

Tilsvarende mekanisme er det når man først har blitt forkjølet. Med enda mer rennende nese og betent neseslimhinne, vil man lettere bli smittet av et nytt virus.

– Mange helt immunfriske opplever da vintersesonger hvor man får den ene «forkjølelsen» etter den andre. Ikke minst småbarnsforeldre, sier professoren.

Økt sjanse for infeksjon når du fryser

– Er det også slik at hvis man kler seg dårlig, med det resultat at man går og fryser, er mer utsatt for smitte enn om man holder varmen?

– Det er en erfaringssak at det å bli faktisk «kald», altså ha lavere kroppstemperatur, nok øker sjansen for infeksjon, som for eksempel lungebetennelser, svarer Kvale.

Han forklarer at når man blir kald reduseres blodsirkulasjonen til huden for å redusere varmetap. Normal hudtemperatur er cirka 27 grader, og noen steder på kroppen, som nese og hender, kan lure disse refleksene litt.

– Det er mulig at blodgjennomstrømningen til slimhinnene også reduseres ved redusert kroppstemperatur og at dette er uheldig, men her er jeg ikke sikker på mekanismene, sier Kvale.

Virus overlever lettere i kulda

En annen viktig faktor som forklarer hvorfor forkjølelse er så utbredt om vinteren, er at virusene overlever lettere i kalde omgivelser. Det har Jan Pravsgaard Christensen ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, tidligere forklart til Videnskab.dk .

– Når været er kaldt, er det mye virus i luften. Og setter det seg på kalde slimhinner, vil viruset kunne leve lengre og dermed øke sjansen for å infisere en celle, uttalte Christensen.

Han understreket også at det å kle seg godt, er et godt råd for å forebygge sykdom, fordi en varm kropp er et godt vern mot virusinfeksjoner.

Les også: Britiske forskere håper på kur mot forkjølelse

Personvernpolicy