Så lenge bør du holde deg borte fra jobb når du har vært syk

Host eller nys inn i et papirlommetørkle, styr i hvert fall unna kollegene dine, og husk å vaske hendene ofte når du er tilbake på jobb etter å ha vært sengeliggende med influensa eller en kraftig forkjølelse.
Host eller nys inn i et papirlommetørkle, styr i hvert fall unna kollegene dine, og husk å vaske hendene ofte når du er tilbake på jobb etter å ha vært sengeliggende med influensa eller en kraftig forkjølelse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omgangssyke og influensa herjer. Hvor lenge skal du være borte fra jobb etter at du blir slått ut?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I midten av januar meldte Folkehelseinstituttet at influensatoppen var nådd og at aktiviteten var på vei ned. Influensaovervåking fra forrige uke viser at forekomsten av influensalignende sykdom på landsbasis er uendret og på et lavt nivå, men at enkelte fylker i nord og sør hadde en liten økning i influensaaktiviteten.

– Vi er bare litt over halvveis i sesongen og ennå vil mange bli syke framover, heter det i rapporten.

Om man blir smittet av influensa vil det føles helt naturlig å holde sengen i noen dager, fordi man har feber og generelt føler seg elendig. Men når de verste symptomene slipper taket og man kjenner at energien vender tilbake, kan man også vende tilbake til arbeidsplassen. Også selv om en irriterende hoste henger igjen.

– Du må nok leve med tørrhosten. Den varer gjerne i tre-fire uker, sier overlege Kjersti Skantze ved A-Med i Oslo til Frifagbevegelse.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Matvarene du bør du spise når du har influensa

Smittefaren er mindre

Hun forklarer at tørrhosten kommer av overfølsomhet i slimhinnene etter en luftveisinfeksjon, og at smittefaren er mindre nå enn i begynnelsen av sykdomsperioden.

Overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttets avdeling for infeksjonsovervåking råder folk til å hoste i papirlommetørkle, ikke hoste andre opp i ansiktet og vaske hendene ofte.

Skantze legger til at sykefraværet ville blitt veldig høyt om alle skulle være hjemme ved forkjølelse og langvarig hosting.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

48-timersregelen gjelder for noen

Alle som har barn i barnehage kjenner nok 48-timersregelen, som gjelder ved omgangssyke. Barnet skal holdes hjemme i to døgn etter at diaré og oppkast har gitt seg.

For voksne gjelder samme regel for visse yrkesgrupper: De som lager eller serverer mat og de som jobber med mennesker som er spesielt utsatt for infeksjonssykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For eksempel hvis du jobber med for tidlig fødte barn eller på en intensivavdeling, sier Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet til Frifagbevegelse.no.

Voksne i andre yrker kan vende tilbake til jobb når de er symptomfrie, men bør være ekstra nøye med håndhygienen de første dagene.

Les også: Slik unngår du å bli smittet av omgangssyke

– De fleste tåler fint å gå på jobb

Marit Hermansen, som da var leder for Norsk forening for allmennmedisin, men som i dag er president i Norges legeforening, har tidligere uttalt til Klikk.no at det ikke finnes noe enkelt svar på når man er for syk til å gå på jobb.

Mens noen karer seg på jobb med feber og influensasyk kropp, holder andre seg hjemme om de er snørrete og hoster.

– De fleste tåler fint å gå på jobb, og de fleste arbeidsplasser tjener på å ha de ansatte på jobb selv om de bare jobber for halv maskin. Det er heller ikke farlig med feber, så hvis du ikke er dårlig ellers, må du gjerne ta en Paracet og gå på jobb. Man behøver kanskje ikke å løpe maraton, men det gjør man jo også på de færreste arbeidsplasser, sa hun.

Les mer: Du blir ikke raskere frisk av å holde deg hjemme