Er mat den nye religionen?

Er du i markedet for en «mirakeldiett» så har du mange å velge mellom. Foto: Bård Amundsen
Er du i markedet for en «mirakeldiett» så har du mange å velge mellom. Foto: Bård Amundsen

Dietter med strenge kostregler er blitt en erstatning for religion i sekulariserte land, mener to svenske forskere. Norsk forsker ser at mange nå forsøker å rense kropp og sjel gjennom å følge mirakeldietter.

Om du har en av de nye «troende» som venn, familiemedlem eller kollega, har du trolig fått oppleve det. Kanskje har du også fått oppleve hvordan det nå stilles krav til deg.

Går de på besøk til andre eller på restaurant, krever de individuelt tilpasset spesialmat.

Den som serverer maten – enten det er i et privat selskap, en barnebursdag eller på en offentlig kafeteria – må tilpasse seg kravene fra den som kommer på besøk.

Kanskje må det være glutenfritt eller lavkarbo. Mange vil ikke spise mat som kan inneholde hvitt sukker. Eller tilsetningsstoffer. Eller kanskje må det være vegankost uten spor av melk eller egg. Noen vil ikke spise fisk. Stadig flere er allergikere eller hevder å være det.

Du kan også få besøk av en som går på 5:2-dietten.

Dietten skaper mening med livet

Susanne Wigorts Yngvesson er professor i etikk vid Stockholms teologiske høyskole. Hun ser flere likheter mellom religion og den sterke viljen mange nå viser til å følge ulike dietter:

Kjendiser spiller antakelig en rolle som forbilde for ganske mange som kaster seg på bølgen med å spise supermat. Kjendiskokken Jamie Oliver er en av dem.
Kjendiser spiller antakelig en rolle som forbilde for ganske mange som kaster seg på bølgen med å spise supermat. Kjendiskokken Jamie Oliver er en av dem.

– I den kristne mystikken snakker man om underkastelse som en slags frihet.

– Gjennom å avstå fra noe, gjennom oppofrelsen og det å lide litt, kan man også kjenne på at man gjør noe godt. Dette sa Yngvesson i tv-programmet «Bästa dieten» på den svenske kanalen SVT.

Etikk-professoren mener også å se likheter i det å velge mellom ulike dietter og det å velge hvilken religiøs retning man vil følge.

Hun tror at dietten for mange kan gi livet mening.

Man kan også føle seg som del av et fellesskap, slik mange gjør gjennom religionen sin.

Les også:

Å be om spesialmat

Richard Tellstrøm er etnolog ved Stockholms universitet og har spesialisert seg på mat. Han mener at Sverige er et perfekt land for den som vil følge en diett.

Tellstrøm trakk i SVT-programmet fram at det i Sverige ikke lenger er pinlig før et restaurantbesøk eller en privat fest, å ta kontakt med dem man skal besøke og be om å bli servert spesialmat.

I andre land med mer tradisjonelle matkulturer, er det betydelig vanskeligere å skille seg ut fra andre på denne måten. Der spiser du det samme som familien din eller gruppen du tilhører. Du spiser det du blir servert. Å be om spesialmat blir i liten grad akseptert.

I Sverige er det blitt annerledes. Der forventes det nå at du finner din egen vei til lykke i livet. Derfor bør vi ikke bli overrasket når så mange bruker mat og måltider for å oppnå dette, mener den svenske etnologen.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Listen over nei-mat og nei-ingredienser blir stadig lengre. Nei-mat kan være brød, poteter, hvetemel, melk, sukker, soya og produkter med gluten.
Listen over nei-mat og nei-ingredienser blir stadig lengre. Nei-mat kan være brød, poteter, hvetemel, melk, sukker, soya og produkter med gluten.

Bønner og linser setter deg i kontakt med engler

Annechen Bahr Bugge er sosiolog og forsker ved universitetet OsloMet. Flere kolleger peker på henne som kanskje den fremste eksperten på dette temaet i Norge.

Bugge tror det er mye riktig i det de to svenske forskerne mener om mat og religion:

Annechen Bahr Bugge er ansatt ved universitetet OsloMet og har siden 1990-tallet forsket på hva nordmenn spiser. Foto: OsloMet
Annechen Bahr Bugge er ansatt ved universitetet OsloMet og har siden 1990-tallet forsket på hva nordmenn spiser. Foto: OsloMet

– De mange mirakeldiettene og superdiettene som finnes i dag tilbyr renselse av både kropp og sjel, sier Bugge til forskning.no

– Det kan du oppnå gjennom mystiske spiseritualer som detoxing og juicing – eller faste to dager i uken. Prinsesse Märtha Louise og selvhjelpsbøkene som Engleskolen hennes har utgitt er et godt eksempel på hvordan denne nyreligiøsiteten fungerer, mener Bugge.

– I prinsessens bok «Jordingsmat» blir du anbefalt et høyt inntak av blant annet bønner og linser om du vil komme i kontakt med engler.

Les også:

Stadig mer vanlig

Før ble du sett på som kresen og uhøflig om du sa at du ikke vil ha visse typer mat og forlangte noe annet stedet. I dag blir du tvert imot sett på som en ansvarlig og helsebevisst person, påpeker Bugge.

Fem ulike dietter

Avhengig av hvilken diett du «tilhører» må du gjøre svært forskjellige innkjøp av råvarer. Her er noen diett-eksempler og et par tilhørende råvarer:

LCHF (Low Carb, High Fat)-dietten: Smør, kremfløte, crème fraîche, egg, bacon, kjøtt, fisk, fete oster, tyrkisk yoghurt, kål, andre grønnsaker som vokser over jorden, avokado, oliven, olivenolje, nøtter.

Kjernesunn familie: Guarmin, lecitin granulat, proteinpulver, organic food bar, kaldpresset jomfrukokosolje, aroniasaft, granateplesaft, grønn te-ekstrakt, yogi-te med kakaobønne, brød (glutenfritt), knekkebrød (glutenfritt), wholemeal-brød (glutenfritt), bokhvetemel, mysli (glutenfri), brun ris, fullkornspasta (glutenfri), misosuppe, tofupasta.

Raw Food: Mandler, nøtter og frø, tørket frukt, honning, carob/kakao, oljer, melkesyrede grønnsaker, alger.

Supermat: Frø, korn, kakao, gress, spirer, frukt, bær, alger, sjøgrønnsaker, oljer, fettsyrer, naturlige superurter.

Helsemyndighetenes offisielle kostråd: Hovedsakelig et plantebasert kosthold som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk.

Kilde: Annechen Bahr Bugge, fagrapport 2012

– Den som får en slik person på besøk hjemme eller på et utested, forventes i dag å vise toleranse og forståelse.

– Ingenting tyder på at dette er en trend som avtar. Tvert imot blir dette stadig mer utbredt, sier Bugge.

Forskeren ved OsloMet ser også at det for mange blir stadig mer vanskelig å velge riktig mat. Det gjør igjen at flere får et anstrengt forhold til mat.

For denne trenden handler kanskje framfor alt om hva slags mat du ikke bør spise.

I en studie gjort av forbruksforskningsinstituttet Sifo svarte to av ti norske kvinner under 40 år at de trenger spesiell mat, på grunn av allergier eller intoleranse. Enda litt flere svarte at de unngår melk fordi de «tåler det dårlig». Denne studien er nå noen år gammel. Andelen kvinner med spesielle matbehov kan være høyere i dag.

Les også:

Kroppen er blitt et krevende prosjekt

Sosiologiprofessoren har selv forsket på hva det er som gjør at ulike dietter har så stor appell til mange.

Hun ser at streben etter sunnhet og fitness er blitt et framtredende kjennetegn ved dagens kultur. Hun ser også at medier bidrar mye til dette.

– Hvordan du kan oppnå en kropp i samsvar med idealene, ved hjelp av mat og trening, er blitt et stadig mer krevende prosjekt.

– Det har igjen gitt oss en mengde produkter og tjenester som skal veilede den enkelte forbruker, sier Bugge.

Når det å være på en eller annen diett har så stor appell til mange, tror hun det også har sammenheng med at strenge spiseregler er en effektiv måte å vise for andre at du har kontroll over kroppen, tankene og følelsene dine.

– Dagens matkultur stiller store krav til den enkeltes evne til selvkontroll.

– Det har igjen ført til at kroppene våre blir symboler på om vi har visse dyder eller ikke.

Les også:

Hva er ortoreksi?

  • En spiseforstyrrelse preget av et overdrevet fokus på å spise sunn mat. Begrepet ble skapt av den amerikanske legen Steven Bratman.
  • Ortoreksi er ikke en offisiell diagnose for en psykisk lidelse. Likevel bruker enkelte leger nå ortoreksi som en diagnose, basert på egne erfaringer med pasienter.
  • «Manisk besettelse knyttet til sunn mat» er ortoreksi blitt definert som. Personer med ortoreksi har vanligvis sterke følelser overfor noen typer mat. De kan slite med kronisk dårlig samvittighet og angst. Noen blir sosialt isolerte. Mulighetene i livet blir innskrenket.
  • Steven Bratman har selv beskrevet ortoreksi som en bivirkning av moderne ernæringsvitenskap.

Kilder: Wikipedia og Annechen Bahr Bugge

Norske helsemyndigheter bidrar

Annechen Bahr Bugge frykter at også norske helsemyndigheter bidrar til utviklingen.

– Det er en veldig entusiasme blant folk for kostholdsendringer. Selvfølgelig er det mye bra i det. Når helsemyndighetene støtter opp under utviklingen, blir det sikkert gjort i beste mening.

Legen Sofie Hexeberg lover deg et helt nytt liv dersom du følger hennes omstridte LCHF-diett (Low Carb, High Fat). Med den kan du bli kvitt fedme, ME, migrene, kroniske betennelser, diabetes, muskel- og skjelettsykdommer, ufrivillig barnløshet, atrieflimmer, psoriasis, Bekhterevs, fibromyalgi, tannkjøttbetennelse og mye annet.
Legen Sofie Hexeberg lover deg et helt nytt liv dersom du følger hennes omstridte LCHF-diett (Low Carb, High Fat). Med den kan du bli kvitt fedme, ME, migrene, kroniske betennelser, diabetes, muskel- og skjelettsykdommer, ufrivillig barnløshet, atrieflimmer, psoriasis, Bekhterevs, fibromyalgi, tannkjøttbetennelse og mye annet.

– Spørsmålet er om også helsemyndighetene driver dette for langt.

Da Bugge og forbruksforskningsinstituttet Sifo ved OsloMet sist samlet inn data om matvaner i 2012, så fant de at 77 prosent av alle voksne nordmenn prøver å få en slankere kropp. Over 80 prosent svarte at de unngår mat med mye sukker og fett.

Antakelig ville tallene ha blitt enda høyere om forskerne hadde spurt om det samme nå i 2018.

I en annen studie gjort i 2014, sa godt over halvparten av unge jenter seg enige i utsagnet «Jeg er veldig opptatt av å ha en sunn og slank kropp.»

I kjølvannet av alt fokuset på mat og kropp, frykter Bugge at fryktelig mange av oss går rundt og kjenner på både misnøye, skam, dårlig samvittighet og stigmatisering.

Les også:

Ansvaret blir individualisert

I denne trenden er det en sterk vektlegging av den enkeltes ansvar, ser sosiologen.

God helse er først og fremst ditt eget ansvar.

– Den kjente britiske sosiologen Anthony Giddens pekte allerede i 1991 på hvordan denne individualiseringen ikke bare fører til at den enkelte blir ansvarliggjort. Den fører også til en utbredt oppfatning om at hva som er å betrakte som riktig mat, er svært individuelt.

Bugge ser en sammenheng mellom dette og det hun kaller en økende medikalisering av mattilbudet.

– Markedet for terapeutiske mat- og drikkeprodukter blir bare større og større. Nå er det denne typen matprodukter det brukes aller mest reklamekroner på. Det samme gjelder bøker, tv-programmer og annet som skal veilede den enkelte om alt fra riktige dietter og vektreduksjon, til å bli lykkelig.

Om du tviler på hvor utbredt alt dette er blitt, anbefaler Bugge deg å ta en tur innom en bokhandel og sjekke ut hvor mange ulike selvhjelpsbøker det finnes, og hvor mye av dette som handler om mat og kropp.

Kilder: SVT, Samtiden (Sverige), Sifo, Her og Nå, AC Nielsen

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep
Siste nytt
22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep
Populært