Ny bok:

– Slik former du kroppen - uansett alder

<p>Silje Bjørnstad og Susanne Soydan er aktuelle med boken «Slik former du kroppen». Foto: Ann Kristin Engebakken</p>
Silje Bjørnstad og Susanne Soydan er aktuelle med boken «Slik former du kroppen». Foto: Ann Kristin Engebakken

Styrketrening og kosthold er hovedingrediensene til hvordan man former kroppen, mener forfatterne av ny bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange ønsker å komme i form. De vil ha flatere mage, fastere lår og mer definerte muskler.

Fasiten på hvordan man oppnår dette varierer, og vi blir stadig vekk introdusert for nye treningsmetoder og dietter som lover resultater.

I begynnelsen av januar lanserer Silje Bjørnstad og Susanne Soydan boken «Slik former du kroppen» - samtidig som et rush av treningsklare nordmenn inntar treningssentre rundt i landet. Januar er jo tradisjonelt sett tiden hvor nyttårsforsett som «i år skal jeg begynne å trene», «i år skal jeg ta av et par kilo» og «i år skal jeg begynne et nytt og bedre liv med trening og sunt kosthold» skal iverksettes.

Hvordan bør man egentlig gå fram om man ønsker å forme kroppen?

Bjørnstad og Soydans beste tips:

Siljes favorittøvelser: Mine yndlingsøvelse nummer en er definitivt markløft. Dette er en øvelse som krever mye av meg, både fysisk og mentalt, og jeg får skikkelig adrenalinkick hver gang jeg skal ha tunge markløft. To andre favoritter er pullups og dips - to kroppsvektøvelser som jeg har jobbet mye med de siste årene. Jeg husker fortsatt den dagen jeg klarte å ta min første chins og min første ordentlige dips helt uten hjelpestrikk. Det var virkelig en helt ny opplevelse av mestringsfølelse. Og det blir jo bare morsommere og morsommere når man kan begynne å trene med ekstra vekter, og også ta tosifret antall repetisjoner.

Susanne sine favorittøvelser: Knebøy, markløft og pull ups. Jeg trener varianter av disse øvelsene flere dager i uken.

Mange fordeler med styrketrening

Bjørnstad er ernæingsfaglig rådgiver, personlig trener og journalist. Soydan er naprapat, personlig trener og gruppetreningsinstruktør. De mener styrketrening og et helt vanlig næringsrikt kosthold er det beste for å oppnå gode resultater.

– Å øke og styrke muskelmasse er med på å forme kroppen, men det er også mange andre fordeler ved å trene styrke: Sterkere skjelett, bedre balanse og stabilitet, lavere risiko for å utvikle livsstilssykdommer, sier Bjørnstad og Soydan til ABC Nyheter.

Treningsekspertene understreker også at eldre og kvinner som har vært igjennom overgangsalderen har økt risiko for å utvikle beinskjørhet, noe som gjør at de er mer utsatt for skader ved fall enn dersom skjelettet hadde vært sterkere.

– Mange får også større selvtillit og opplever mestringsfølelse når de klarer å løfte stadig tyngre vekter, sier Bjørnstad.

Skal man forme kroppen er styrke trening bare halve ingrediensen - mye av jobben foregår på kjøkkenet. Hva du spiser påvirker hvilken effekt du får av styrketreningen.

Energikuler kan gi deg en boost før trening. Foto: Ann Kristin Engebakken
Energikuler kan gi deg en boost før trening. Foto: Ann Kristin Engebakken

– Kroppen trenger tilgang på nok energi for å bygge muskler. Muskelmasse er kostbart for kroppen å holde på, så det er avgjørende å tilføre nok protein og energi generelt, forklarer Bjørnstad og legger til:

Du må spise nok mat for at kroppen kan bygge seg sterkere og få økt muskelmasse, og dermed forme kroppen, mener ekspertene.

– Det å sulte seg eller slanke seg og dermed kun bruke vekttallet som et mål for progresjon går ikke akkurat hånd i hånd med å bygge muskler som er med på å stramme opp og forme figuren.

Les også: – Hard trening gjør cellene «yngre»

Muskler og fett veier det samme, men...

Om man ønsker en fastere kropp, kan det være lett å se seg blind på tallet på vekten. Du har kanskje hørt folk si at «muskler veier mer enn fett» når de skal forklare hvorfor tallet på vekten ikke er representativt for hvordan de ser ut - og vet du hva? De kan faktisk ha helt rett.

– Begrepet muskler veier mer enn fett kan oppleves som misvisende. Først og fremst så veier én kilo muskler det samme som én kilo fett, men muskelmasse er mer kompakt sammenlignet med fett. Muskler tar mindre plass en fett, forklarer de.

Bjørnstad og Soydan mener mange blir opptatte av hva vekten viser, og ikke følger med på hvordan kroppen forandrer seg når det gjelder form og funksjon.

– De som har et mål om å blir strammere gjennom å redusere fettprosenten ser gjerne for seg at de kommer til å gå ned i vekt. Dersom denne prosessen skjer over et litt lengre tidsrom, er det godt mulig at fettmengden går ned, men at muskelmassen samtidig går opp, og vekttallet er det samme. Selv om man veier det samme som før, så ser man gjerne strammere ut med mer muskelmasse og mindre fett.

Aktuelt: Trening minsker risiko for kreft hos menn

Silje Bjørnstad viser hvordan man skal gjøre dips. Foto: Ann Kristin Engebakken
Silje Bjørnstad viser hvordan man skal gjøre dips. Foto: Ann Kristin Engebakken

«Nå må du passe på at du ikke blir for stor»

– Har dere noen eksempler på feilaktige myter når det gjelder styrketrening?

– En klassiker er at «nå må du passe på så du ikke blir for stor». Dette hører vi kanskje ikke i like stor grad i dag fordi det er mer og mer vanlig at jenter trener styrke.

Bjørnstad og Soydan forteller at de har hørt at vi jenter ikke må trene så mye eller tungt fordi vi kommer til å se ut som menn til slutt.

– Dette stemmer absolutt ikke. En helt vanlig mosjonist som trener tre-fire ganger i uken kommer ikke til å få maskuline trekk som en konsekvens av treningen. Og ingen kvinner som trener uten bruk av androgener kommer til å få mørkere stemme og grovere ansiktstrekk-

Mange tror at de trener styrke om de trener med lette vekter og har mange repetisjoner, eller om de får høy puls, men ikke trener til «fullstendig muskulær utmattelse», forklarer Bjørnstad og Soydan.

– Styrketrening er øvelser som er tunge, der du bruker vekter som du ikke klarer å løfte så veldig mange ganger (alt fra én til 15 repetisjoner) eller med vekter der du trener mange repetisjoner, men til fullstendig utmattelse (ekstremt ubehagelig og de færreste klarer å motivere seg til å gjennomføre slik trening), forklarer de.

Slik gjør du baseøvelser (saken fortsetter under):

Knebøy er én av Susanne Soydans favorittøvelser. Det er en baseøvelse som trener hele kroppen. Foto: Ann Kristin Engebakken

Les også: Forebygging av artrose: Arna (71) kom seg såvidt opp trappen

Det er lett å gjøre noe som er gøy

Mange har kanskje følt at det er lettere å komme seg på treningssenteret når man har nyttårsforsett om å komme i form friskt i minne - eller når man ønsker å føle seg vel i bikini før sommerferien. Det er ikke alltid lett å holde på denne motivasjonen i en hektisk hverdag.

Om man skal sette i gang med trening og spise sunt - og man vil holde på motivasjonen, har treningsekspertene noen tips:

 • Det er lett å gjøre noe som man synes er gøy og som du trives med. Så start med en aktivitet som du virkelig liker å holde på med.
 • Det samme gjelder kostholdet, du bør spise næringsrik mat som du selv liker.
 • En arms-roing meg vekt. Foto: Ann Kristin Engebakken
  En arms-roing meg vekt. Foto: Ann Kristin Engebakken
  Det kan være vanskelig å motivere seg til å endre adferd der du får belønningen i etterkant av innsatsen. Du må jo trene noen ganger for å bli sterkere eller få bedre kondisjon.
 • En motivasjon kan være å huske på at belønningen din i forhold til innsats på trening og et sunt kosthold vil komme, det krever bare litt tålmodighet.
 • Husk at det er bedre for helsen din å finne et kosthold og en aktivitet du trives med, og som du kan holde på med i en lengre periode, i stedet for å gå «all inn» i en kort periode. Husk at det ikke må være enten eller.
 • Hvis du ikke trener i det hele tatt utgjør en dag i uken med trening en enorm forskjell. Hvis du trener relativt regelmessig, men aldri har trent etter et program så kan systematisk trening gjøre en stor forskjell for deg.
 • Hvis du synes at det er vanskelig å gå og trene alene så kan du avtale treningsdater sammen med partner eller venner. Du kan også melde deg på gruppetimer eller en annen aktivitet i gruppe med faste treningstider.
 • Når det gjelder kosthold er det mange som opplever at de blir motiverte av å se resultater. Da kan det være lurt å bestemme seg for å gjøre den endringen du ønsker å gjøre i kostholdet ditt, og deretter holde seg konsekvent til planen i 3-4 uker uten utskeielser.

Baseøvelser er best

Om man skal trene styrke og har dårlig tid, hva er de beste øvelsene? Og hvilken belastning bør man ha for å få best mulig resultater?

Bjørnstad og Soydans beste kostholdstips:

 • Sørg for å spise matvarer som bidrar med både proteiner, karbohydrater og fett. Hvor mye av hva vil være individuelt med tanke på hva slags energibehov man har, hva målet med treningen er, og ikke minst hva man selv mener at kroppen sin trives best med.
 • Generelt vil vi uansett anbefale å sørge for at du har en god proteinkilde og noe frukt/grønt i hvert måltid, og at du fokuserer på matvarer som bidrar med grove karbohydrater og sunt fett.

– Da vil vi anbefale å fokusere på baseøvelser som trener flere muskelgrupper om gangen for å få en effektiv treningsøkt. Baseøvelser gjør det enklere å trene hele kroppen på kortere tid, sier de og legger til:

– Fokuser gjerne på baseøvelser som sammen gjør at du får trent både underkropp (ben og rumpe) og overkropp (bryst, rygg og skuldre) i én og samme økt. Dette er øvelser som for eksempel markløft, knebøy, utfallvarianter, pushups og roing og/eller pullups/chins.

Les også: Kan du trene når du går på antibiotika?

Bør ikke være tabu å ville forme kroppen

I forordet til boken «Slik former du kroppen» skriver Bjørnstad og Soydan at det kan oppleves som litt tabu å si høyt at man trener for å endre fasongen på kroppen.

– Vi mener det bør være greit. Ikke minst fordi god helse også omfatter psykisk velvære. Har du det bra når du trener for å forme kroppen, er det positivt for helsen din. Dersom tanker om mat og kropp tar overhånd, og atferden blir tvangsmessig, er det ikke lenger bra for helsen din. Det er ikke vår intensjon å fremme et slikt tankemønster, sier Bjørnstad og Soydan til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger
Siste nytt
16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger
Populært