Lyset i enden av tunnelen er ikke blåbær og krystaller

Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreft er ikke tabloidmat, noe vi skal sko oss på eller lure folk med. Det er hverdagen til tusenvis av nordmenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kathleen Buer
Redaksjonssjef ABC Nyheter.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreft er en grusom sykdom. Den kommer uventet og plutselig, og snur opp ned på alt man kjenner. En kreftsykdom kan føles altoppslukende for både pasient og pårørende. Kreft tar år av enkeltes liv, og noen ganger tar sykdommen alt som er igjen, så altfor fort. Til tross for at alle vet hvor grusom denne sykdommen er og hvor mye den tar, finnes det likevel enkelte som unytter andres desperate situasjon med lovnader om mirakelkurer og falske påstander om lindring - kun for å oppnå økonomisk gevinst. Det er forkastelig.

I ABC Nyheter har vi flere ganger omtalt myter og sannheter rundt kreftbehandling. I 2016 fikk 32.827 nordmenn kreft. Det vårt samfunnsoppdrag å hjelpe kreftrammede og pårørende å navigere i jungelen av informasjon - og dessverre, feilinformajson.

Det er helt forståelig at spesielt kroniske kreftsyke ønsker å prøve alternative metoder, men det er samtidig problematisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskning viser at enkelte kosttilskudd blant annet kan øke risiko for spredning. Det finnes heller ingen studier som viser at man kan sulte kreftceller ved å kutte ut sukker. Det er imidlertid livsviktig at kreftpasienter får i seg tilstrekkelig næring for å hindre at de blir undervektige.

Du kan lese mer om myter og fakta rundt kreft her, og på Kreftforeningens nettsider.

I enkelte mørke rom på nettet hevdes det at kuren mot kreft allerede eksisterer, og at det er «Big Pharma» som ønsker å holde den tilbake fra befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er selvfølgelig bare tull. Sannheten er at noen av verdens skarpeste hoder jobber på spreng for å finne en kur og for å utvikle stadig mer avanserte medisiner.

Det er lys i enden av tunnelen. Blant annet persontilpasset behandling, CRISPR og immunterapi - ikke blåbær, hvitløk og krystaller.

Da faren min ble kreftsyk, fikk han enormt mange velmente gode - og mindre gode råd. Bekjente delte lenker til virale nettsider som hevdet at blåbær kunne kurere kreft. Det gjorde meg forbannet. Vedkommende som delte dette trodde dette var sant og det var godt ment. Det som gjorde meg forbannet var at nettstedet publiserte saken med likes, sosial spredning og økonomisk gevinst som eneste formål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vet de hva håp gjør med personer i en slik situasjon?

Andre anbefalte ham å reise utenlands for behandling. Klinikker i Mexico ble nevnt. Han ble også rådet til å prøve diverse mirakelkurer.

Som blant annet cannabis. Ja, helt seriøst, cannabis.

Dette kunne enkelt ha vekket håp om en potensiell kur. For min far fantes det dessverre ingen kur.

Det er lurt for kreftrammede og pårørende å sette seg nøye inn i mulig kreftbehandling. Undersøk om det er mulig å bli med på kliniske studier, sjekk om du kan få muligheten til å ta i bruk nye medisiner før eventuell godkjenning og ikke minst, sørg for en god dialog med legen. Noter spørsmål i forkant av møtet med legen, og be legen ringe deg opp om du lurer på noe mer.

Vær kritisk til informasjon du finner, sjekk kilder og still deg spørsmålet «er dette for godt til å være sant?»

I ABC Nyheter omtaler vi ofte kliniske studier og resultater fra disse, men vi har strenge krav til hva vi omtaler, nettopp for å hindre spredning av feilinformasjon og falskt håp.

Kreft er ikke tabloidmat, noe vi skal sko oss på eller lure folk med. Det er hverdagen til tusenvis av nordmenn.