– Jeg kunne aldri blitt god i sommeridrett

Astrid Uhrenholdt Jacobsen under medaljeseremonien for 30 km fellesstart fri teknikk kvinner under ski-VM 2017 i Lahti, Finland. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Astrid Uhrenholdt Jacobsen under medaljeseremonien for 30 km fellesstart fri teknikk kvinner under ski-VM 2017 i Lahti, Finland. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen utfordres av allergi og astma, men hevder seg likevel i verdenstoppen. Hun oppfordrer til å oppsøke lege når plagene melder seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gylden regel når man er allergisk, er å holde avstand til det man måtte reagere på. Men når det kommer til pollen er det lettere sagt enn gjort ettersom pollenpartikler spres med vinden og fester seg til hud, hår og øyne. Pollensesongen kan være utfordrende for allergikere ettersom pollenstøvet er overalt og vanskelig å unngå.

– Når allergien blir provosert blir også astmaen verre, noe som gjør at jeg blir mer tett og puster dårligere. I tillegg blir jeg fortere sliten og trenger mer søvn. Dette er symptomer som kan virke inn på idrettsprestasjonene, forteller langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen i en pressemelding.

Avgjørende behandling

I en ellers omfangsrik premiesamling har 29-åringen fra Oslo tre VM-gull, i tillegg til OL-gull i 4 x 5 km stafett hun tok sammen med lagvenninnene under Vinter-OL i Pyeongchang tidligere i år.

Uhrenholdt Jacobsen har bevist at det lar seg gjøre å kombinere pollenallergi med livet som idrettsutøver i verdenstoppen. Når det kommer til å takle symptomer som rennende eller tett nese, nysing, kløe i halsen og irriterte øyne, mener langrennsløperen behandling er helt avgjørende.

– Uten allergibehandling får jeg så store utfordringer med luftveiene at jeg ikke fungerer særlig godt. I tillegg kan jeg oppleve hudirritasjoner og elveblest. I samråd med legen har jeg funnet den behandlingen som fungerer optimalt for meg, og gjør at jeg både kan fungere godt i hverdagen og prestere på idrettsbanen, forteller Jacobsen.

Les også: – Ubehandlet allergi øker muligheten for å utvikle astma

(Saken fortsetter under)

En utslitt Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter 2. etappen hvor de norske kvinnene sikret OL-gull på 4x5km stafett på Alpensia Cross-Country Skiing Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
En utslitt Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter 2. etappen hvor de norske kvinnene sikret OL-gull på 4x5km stafett på Alpensia Cross-Country Skiing Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Hun er nøye på å understreke at allergi ikke bør ignoreres.

– Jeg tror det er viktig å ta symptomene på alvor og oppsøke lege dersom man er plaget. Det finnes god hjelp å få, sier hun.

Viktig med realistisk forhold

Ifølge en undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden1 finnes det om lag én million pollenallergikere i Norge. Åtte av ti tyr til reseptbelagte medisiner, mens én av ti ikke bruker noen som helst form for medikament for å lindre allergisymptomene.

Uhrenholdt Jacobsen mener det er viktig å lytte til kroppen, ikke minst når pollensesongen er i gang.

– Når kroppen eksponeres for irritanter, blir belastningen på kroppen større, noe som gjør at jeg trener litt mindre enn jeg gjør ellers i året. Er jeg sliten en dag, tar jeg en litt roligere økt. Dessuten må jeg passe på å få litt ekstra søvn.

Les også: Pollenallergi forårsaker ikke bare plager for nese og øyne

(Saken fortsetter under)

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (t.v.) feller noen gledes tårer etter at Marit Bjørgen sikret norsk seier under langrenn 4x5 km stafett kvinner i Alpensia Cross-Country Skiing Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Astrid Uhrenholdt Jacobsen (t.v.) feller noen gledes tårer etter at Marit Bjørgen sikret norsk seier under langrenn 4x5 km stafett kvinner i Alpensia Cross-Country Skiing Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

OL-vinneren er glad for at allergimedisiner er mer effektive i dag enn de var da hun selv var barn. Samtidig mener hun at man må ha et realistisk forhold til allergi.

– Til tross for at behandlingen blir stadig bedre, er det viktig å huske på at de fleste aldri blir kvitt alle symptomer. Jeg kunne for eksempel aldri blitt god i sommeridrett, da pollenallergien tross alt setter meg litt tilbake denne tiden av året, avslutter langrennsløperen.

Les også:

Allergi: Slik tester du deg

Slik vet du om du har allergi eller intoleranse mot mat

Slik kan du skille mellom allergi og forkjølelse

Ingen effekt av å vaksinere seg mot pollen på våren

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden