POLLENALLERGI

Ingen effekt av å vaksinere seg mot pollen på våren

SNØRRETE VÅR: Pollensesongen kan gjøre den herlige våren til et lite mareritt for dem som sliter med allergi. Illustrasjonfoto: Colourbox
SNØRRETE VÅR: Pollensesongen kan gjøre den herlige våren til et lite mareritt for dem som sliter med allergi. Illustrasjonfoto: Colourbox

Dette bør du vite om pollenallergi nå.

Like sikkert som at våren kommer, kommer også pollensesongen, og hvis du er en av mange som sliter med pollenallergi, vet du godt når den er her.

Rennende nese, kløende øyne, nysing og hodeverk som kommer snikende omtrent samtidig som solens stråler smelter snø og is, er et tydelig tegn på at pollensesongen er i gang.

Les også: Allergiplager? Honning kan hjelpe

Følg med

Er du litt føre var kan du kanskje gjøre dagene litt enklere i denne ellers så herlige årstiden.

- Hvis du vet at du har pollenallergi, kan du følge med både på været og pollenvarselet. Pent vær gir ofte høy spredning av pollen, og pollenvarslingen forteller deg hvilke pollentyper som forventes i luften i de ulike landsdelene, sier farmasøyt og fagredaktør Eirik Berteig Rustan i Apotek1.no.

Les også: Vet du forskjellen på allergi og en forkjølelse?

Her er åtte ting du bør vite om pollen akkurat nå:

1. Det er for sent å vaksinere seg når sesongen starter

- Du får ingen effekt hvis du vaksinerer deg om våren. Vaksinen må tas om høsten når det ikke er spredning av den typen pollen du reagerer på, sier kommunikasjonsrådgiver Lene Gunvaldsen i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Å gjennomføre et vaksinasjonsprogram mot pollen tar tre til fem år, så dette er en omstendelig prosess som krever tålmodighet.

- Over 80 prosent av dem som vaksineres opplever imidlertid at de blir bedre eller mye bedre allerede første sesong, sier hun.

2. Allergivaksine og kortisonsprøyte er ikke det samme

- Det er viktig å poengtere at allergivaksine og kortisonsprøyte ikke er det samme. Mange tror at de får vaksine ved å dra til legen og få en sprøyte når sesongen starter, og dette er en misforståelse vi er veldig opptatt av å rette opp i, sier Gunvaldsen.

Hun legger til at NAAF ikke anbefaler kortisonbehandling mot pollenallergi.

- Kortison kan være skadelig og behandler kun symptomene. Behandlingen gjør derimot ikke noe med selve allergien, sier hun.

3. Du bør gå til legen hvis du merker at du er allergisk mot pollen

På apoteket finnes det en rekke reseptfrie medisiner mot allergi, men Gunvaldsen anbefaler likevel et legebesøk før du begynner å orientere deg i medisinhyllene.

- Det er mange preparater som hjelper, men det er opp til legen å bestemme hvilke du bør ta. Vi anbefaler derfor alltid at du drar til legen og får en diagnose og riktig behandling hvis du tror du har pollenallergi, sier hun.

4. Reaksjonene varierer fra person til person

- Mange tror de har en vårforkjølelse som kommer tilbake år etter år. Symptomene på pollenallergi er nemlig svært like symptomene på forkjølelse, sier Gunvaldsen.

Du opplever kanskje at øynene klør og renner, at du nyser og får hodeverk, og dine reaksjoner er ikke nødvendigvis like som de andre pollenallergikere har.

- Symptomene er like fra år til år, men de varierer mye fra person til person, forteller hun.

Les også: Noen dråper under tungen er fremtidens allergimedisin

5. Pollenallergien kan forverre andre symptomer

Hvis du har astma, opplever du kanskje at pollenallergien gjør astmaen verre.

- Ellers må vi skille mellom vanlig allergi og kryssallergi, sier Gunvaldsen.

Mange som har pollenallergi har nemlig kryssallergi mot flere matvarer, og reaksjonene på disse matvarene kan da forverres i pollensesongen.

- Men pollensesongen påvirker ikke vanlig allergi. Noen vil kanskje føle seg sykere og dårligere i pollensesongen, men du blir ikke mer allergisk mot for eksempel fisk i denne perioden. Er du allergisk, så er du allergisk, sier hun.

6. Noen ganger holder det med øyedråper eller nesespray

Farmasøyt og fagredaktør i Apotek1.no Eirik Berteig Rustan anbefaler alle som vet at de er allergiske å starte med allergimedisiner en til to uker før ventet pollensesong.

- Ved symptomer kun i øynene, kan du bruke øyedråper, og hvis du kun har symptomer i nesen, kan du bruke nesespray. Har du symptomer både i øyne og nese, er det derimot gunstig med tabletter. Utvid så med nesespray og øyedråper dersom det er nødvendig, sier han.

7. Det kan hjelpe å bytte putetrekk

Allergimedisin kan gi god lindring i pollensesongen, men det finnes også andre råd som kan gjøre hverdagen litt enklere denne perioden.

- For det første kan du holde deg mest mulig innendørs når pollenutslippet fra planten du reagerer på er størst. Hold dessuten dører og vinduer lukket, og fest gjerne pollennett på åpne vinduer, sier Rustan.

Det kan også være greit å tørke klesvasken innendørs i pollensesongen.

- Ellers kan det hjelpe å bruke solbriller, skylle nese og øyne med saltvann og å dusje for å fjerne pollen fra hud og hår før leggetid. Det kan også være lurt å skifte putetrekk ofte, sier han.

8. Noen ganger får du andre medisiner enn de legen foreskrev

Som pollenallergiker får du gjerne resept på allergimedisiner av legen, men når du kommer på apoteket kan det hende at du får tilbud om å bytte til en annen produsent.

- Dette kalles generisk bytte. Hvis det fins flere legemidler med samme virkestoff på markedet, er apoteket pliktig til å spørre om du vil bytte eller ikke. Legemiddelet kan ha et annet merkenavn og utseende, men inneholder det samme virkestoffet, sier Rustan.

Det er altså ingen grunn til bekymring selv om dette skjer.

Apoteket kan nemlig kun tilby bytte av legemidler når Statens legemiddelverk garanterer at medisinene har samme medisinske virkning og er like gode.

Ofte kan du da spare mye på å bytte til det rimeligste alternativet.

- Hvis du ikke ønsker å bytte, er det bare å si ifra om dette. Du bestemmer selv hvilken produsent du skal få, men det å bytte blir ofte billigere for deg uten at det går på bekostning av virkningen, sier han.

Les også:

Røde utslett og kløe?

Noen dråper under tungen kan ta knekken på allergien

Derfor blir vi mer og mer allergiske

Denne saken ble først publisert i Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Tyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne
Siste nytt
16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenTyrkia og SDF anklager hverandre for avtalebrudd13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus