Spør psykologen: Hvordan kan jeg få kontroll på disse negative følelsene?

Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har mareritt i forkant av presentasjoner på jobb, og etterlyser mentale verktøy for å få kontroll over følelsene. Psykolog Danielle Legland svarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei,

Jeg står ovenfor en krevende oppgave på jobb der jeg må presentere mine resultater foran mange kritikere. Nå er jeg i gang med forberedelser til dette. Jeg kjenner ofte at følelser som frykt og stress kommer frem, og jeg har mareritt om det som skal skje. Har du noen tips eller slags mentale verktøy jeg kan bruke for å holde kontroll på disse negative følelsene? Jeg er redd de skal ta overhånd.

Kvinne (20-29).

Psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Takk for ditt spørsmål. Jeg kan forstå at en slik oppgave er krevende og at det oppleves utfordrende. Det er gjenkjennelig for mange at det å holde en presentasjon foran andre gir ubehag.

Vi mennesker har et psykologisk behov for å bli godtatt av andre, og dette behovet kommer ofte i konflikt med en slik situasjon du beskriver. Jeg tolker det som at hele premisset for presentasjonen er at du skal få tilbakemeldinger på hva du kunne løst på en bedre måte, ettersom du skriver «kritikere». Behovet for å bli godtatt og kjenne mestring er kanskje særlig viktig på en arbeidsplass, da du vil fortsette å omgås kollegaene dine etter presentasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du sende inn ditt spørsmål. Det er fint om du utdyper.

«Fake it till you make it»

Du beskriver følelsen frykt, og jeg forstår at dette kan føre til en opplevelse av stress. Frykt og stress er begreper vi knytter til noe negativt. Dermed kan hele presentasjonen du skal holde bli mer negativt ladd enn det kanskje trenger å være. Et verktøy er å introdusere alternative tanker for deg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Danielle Legland er autorisert psykolog og har utdanning innen kommunikasjon. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er autorisert psykolog og har utdanning innen kommunikasjon. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

I kognitiv teori er dette en metode som benyttes for å øve oss på å tenke mer positivt. Da deler man inn i hva som er selve situasjonen, for så å se hvilke tanker situasjonen skaper. Videre gir denne tanken oss en følelse. Et eksempel kan i ditt tilfelle være situasjonen du beskriver, hvor du skal presentere resultater for kollegaene dine. Tanken er at de er kritikere, og at de skal finne feil ved arbeidet ditt.

Følelsene som du knytter til dette er frykt og stress. En alternativ tanke kunne her vært at de du skal presentere for faktisk er ute etter å lære noe nytt. Dersom de påpeker forbedringer, er det kun for å kunne hjelpe deg til videre utvikling. Og kanskje kan følelsene du beskriver som frykt og stress også forstås som at du naturlig nok er spent?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis det er vanskelig å tenke slike alternative tanker er et godt tips å tenke på hva du ville sagt til en god venn. Vi er ofte rausere med venner enn vi er mot oss selv. I begynnelsen vil det være unaturlig å tenke slik, men desto mer du øver, og etter hvert som hjernen lærer, vil de nye alternative tankene bli mer automatisert. Derav uttrykket «fake it till you make it».

Bakgrunn: Spør psykologen: Lurer du på noe om psykisk helse eller relasjoner?

Stress

Stresset du beskriver kan du også øve deg på å tenke annerledes rundt. Stress kan være både positivt og negativt for oss. Når stresset vedvarer over tid kan det få negative helsemessige konsekvenser. Merker du at du ikke greier å slappe av eller koble av i hverdagen din, kan gode tips være å ta time-out på noen minutter hvor du fokuserer på å regulere pusten din. Noen synes også at mindfullness-apper kan være til god hjelp. Men når stresset er knyttet til en konkret oppgave (som din presentasjon) kan prosessene som skjer i hjernen og kroppen være positive og prestasjonsfremmende. Stresset kan faktisk gjøre deg mer årvåken og konsentrert i tiden rett før og under presentasjonen.

Jeg ønsker deg lykke til!