Blir vi fete og syke av ultraprosessert mat?

Kaker og kjeks fra butikken er ofte svært bearbeidede. Men har det noe å si?
Kaker og kjeks fra butikken er ofte svært bearbeidede. Men har det noe å si? Foto: COLOURBOX

Flere forskere argumenterer for at ekstremt bearbeidet mat har skylda for fedme, diabetes og andre metabolske sykdommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva er egentlig maltodekstrin, modifisert stivelse og hydrolysert protein?

Ultraprosessert mat er fellesbetegnelsen for sterkt bearbeidede matvarer som typisk inneholder stoffer du sjelden finner på kjøkkenet. Disse varene er industriproduserte, og ofte satt sammen av næringsstoffer som er tatt ut fra de opprinnelige matvarene.

Ultraprosessert mat er også gjerne tilsatt mange stoffer som er med på å gi dem god smak, konsistens og utseende: Fargestoffer, smaksforsterkere, emulgatorer og konserveringsmidler.

Satt på spissen: De opprinnelige råvarene brytes ned, for så å rekonstrueres til matvarer.

Typiske eksempler kan være brus, langtidsholdbare bakevarer, søte frokostblandinger, billige pølser, kyllingnuggets, margarin, posegryter, energibarer og ferdige desserter og puddinger.

NOVA-klassifiseringen av mat

Uprosessert eller minimalt prosessert mat. Eksempler: Ubehandlede grønnsaker og frukter, ferskt kjøtt, egg og melk. Eller slike varer som er fryst, varmebehandlet eller vakuumpakket, men uten at andre ingredienser er tilsatt.

Prosesserte kulinariske ingredienser. Disse varene er lagd direkte fra varer i gruppe 1, og brukes i matlaging hjemme eller i restauranter. Eksempler: Salt, sukker, honning, matoljer, smør og stivelse.

Prosessert mat. Relativt enkle produkter lagd av ingredienser fra gruppe 1 og 2. Disse produktene kan inneholde tilsetningsstoffer som antioksidanter og konserveringsmidler. Eksempler: Hermetiserte frukter og grønnsaker, saltede nøtter, saltet eller røkt kjøtt, ost, brød, øl og vin.

Ultra-prosessert mat. Industriproduserte varer som ofte inneholder mange ingredienser, deriblant stoffer som ikke finnes i et vanlig kjøkken. Dette inkluderer tilsetningsstoffer stabilisatorer, emulgatorer, konserveringsmidler, fargestoffer, smaksforsterkere og kunstige søtstoffer. Typisk for ultra-prosessert mat er også ingredienser som er ekstrahert fra den opprinnelige varen og kanskje bearbeidet videre, som hydrolysert soyaprotein eller hydrogenert plantefett. Eksempler: Leskedrikker, iskrem, potetgull, masseproduserte og plastpakkede bakevarer, kjeks, søtede frokostblandinger, frossenpizza, posesupper, pølser, kyllingnuggets, energibarer og godteri.

NOVA-klassifiseringen er lagd av en gruppe forskere ledet av Carlos Monteiro, professor i ernæring ved University of Sao Paulo, Brazil.

Råvarebasert versus ultraprosessert

Samme mat kan ofte finnes i flere versjoner - fra minimalt til svært prosessert. Her er noen eksempler:

Vaniljesaus:

Vaniljesaus kan lages på kjøkkenet av fire vanlige råvarer: Kremfløte, eggeplommer, sukker og vaniljestang.

Kjøper du en i stedet lett-vaniljesaus fra Tine i butikken, ender opp med følgende ingrediensliste: Helmelk, kremfløte, polydekstrose av mais, modifisert maisstivelse, emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer), gelatin (fra storfe), aroma, stabilisator (johannesbrødkjernemel, guarkjernemel, karragenan), vaniljeekstrakt, søtstoff (acesulfam K, aspartam), farge (betakaroten).

Fett på brødskiva:

Smør fra Tine er lagd av fløte, salt, syrekultur og vitamin D.

Lettmargarin fra Vita Hjertego inneholder: Vann, solsikkeolje, rapsolje, sheafett, skummet melk, kokosolje, salt, stabilisator (pektin), emulgator (monoglyserider av fettsyrer, soyalecitin), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), vitamin A, vitamin D, fargestoff (betakaroten), aroma.

Muffins med eple og kanel

Lager du muffins hjemme, trenger du: smør, sukker, hvetemel, bakepulver, egg, epler og kanel.

Kjøper du den plastpakkede varianten til Aunt Mabels, får du i deg: Hvetemel, sukker, vegetabilsk olje (raps), egg, eplefyll (eple, sukker, vann, kanel, modifisert stivelse (acetylert distivelsesadipat), fortykningsmiddel (pektin, natriumalginat), surhetsregulerende middel (sitronsyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), stabilisator (kalsiumklorid)), vann, modifisert stivelse (acetylert distivelsesadipat), fuktighetsbevarende middel (glyserol), salt, hevemiddel (dinatriumdifosfat, natriumhydrogenkarbonat), emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer), hvetegluten, eggehvitepulver, stabilisator (xantangummi), konserveringsmiddel (kaliumsorbat), aroma.

Hollandaise-saus

En hjemmelaget varsjon av denne sausen inneholder: eggeplomme, smør, sitronsaft, salt og pepper.

Ferdigsausen fra Rema er lagd av: Rapsolje, vann, eggeplomme, sitronsaft, hvit matvin, stabilisator (cellulose, guarkjernemel, xantangummi), hvitvinseddik, krydder (chili, hvit pepper), salt, surhetsregulerende middel (sitronsyre), konserveringsmiddel (kaliumsorbat, natriumbenzoat), fargestoff (betakaroten), aroma.

Vi spiser stadig mer ultraprosessert mat

Nye studier fra mange land peker mot at folk spiser stadig mer av nettopp denne gruppen av matvarer. Undersøkelser fra USA , Norge og flere europeiske land viser at over halvparten av maten vi kjøper nå hører hjemme i gruppen av svært bearbeidede varer.

Og så kan man jo spørre: Er det noe problem, da?

Ja, mener noen forskere. De argumenterer for at de nye matvanene våre spiller en rolle i de stadig økende problemene våre med fedme og metabolske sykdommer.

Matproblemet

I de siste 30 årene har antallet mennesker med overvekt og fedme økt dramatisk i nesten alle land i verden. Undersøkelser har også vist at vi står også overfor en eksplosjon i tilfeller av metabolske sykdommer som diabetes type 2.

Det er helt klart at lett tilgang på kaloririk mat og en hverdag med mindre obligatorisk mosjon spiller en rolle. Men den allmenne oppfatningen om at fråtsing og latskap er hele forklaringen, har ikke særlig solid støtte i vitenskapen.

Les mer: Finnes det en x-faktor bak fedmeepidemien?

Flere forskere har spekulert på om andre faktorer i miljøet vårt, som søvnvaner eller innetemperatur, kan spille en større rolle enn vi tror.

Og nå vil noen altså også inkludere ultraprosessert mat.

I siste nummer av tidsskriftet Nutrients, oppsummerer Marit Zinöcker fra Bjørknes Høyskole og Inge Lindseth fra Balderklinikken forskningen som er gjort på mulige sammenhenger mellom sterkt bearbeidet mat og fedme.

Studier kobler ultraprosessert mat til fedme

– Det var et forskningsmiljø ved universitetet i São Paulo, med Carlos Augusto Monteiro i spissen, som startet det hele, sier Zinöcker til forskning.no.

De lagde klassifiseringssystemet NOVA, som grupperer matvarene våre i fire kategorier (se mer i faktaboksene):

  • Uprosessert eller minimalt prosessert mat
  • Prosesserte kulinariske ingredienser
  • Prosessert mat
  • Ultraprosessert mat

Undersøkelser fra Brasil viste at mennesker som spiste mye - opp mot halvparten av energiinntaket - av den ekstremt bearbeidede maten, oftere led av fedme.

I løpet av de siste åra har studier av andre land kommet til samme konklusjon.

En spansk studie viser at folk som spiser mye ultraprosessert mat oftere har fedme. En undersøkelse fra Sverige påpeker at økningen av superbearbeidet mat i det svenske kostholdet speiler utviklingen av fedme i landet.

Og en sammenligning av europeiske land viser at utbredelsen av fedme har en tendens til å øke mer i nasjoner der folk har mye ultraprosessert mat tilgjengelig.

Kunne forklare rare data

Dersom det virkelig er slik at svært prosessert mat skader helsa, ville det unektelig kunne forklare en del saker og ting.

– Det er for eksempel typisk at kostholdsmønstre som er koblet til god helse – som middelhavsdietten – ofte er mer råvarebasert, sier Zinöcker.

Dessuten finnes det paradokser rundt enkelte matvarer: Det å spise korn i form av fullkorn henger sammen med lavere risiko for sykdom. Men for bearbeidede kornprodukter er bildet gjerne stikk motsatt.

En norsk studie av fisk hinter i samme retning: Hel fisk ser ut til å henge sammen med mindre sykdom, mens prosesserte fiskeprodukter som fiskeboller, fiskepinner og fiskekaker er koblet til helseproblemer.

Det er jo også litt merkelig at vi i Norge blir stadig tykkere, samtidig som alt tyder på at vi spiser mindre og sunnere. De statistikkene vi har over matinntaket i Norge, viser at antall kalorier i kosten faktisk har sunket jevnt siden 1980. Og vi spiser mindre fett og sukker og mer frukt og grønnsaker.

Det er samtidig lite som peker mot at manglende mosjon forklarer vektøkningen i den norske befolkningen.

Kan en av årsakene til fedmeøkningen i stedet være at stadig mer av maten er ultraprosessert?

Det finnes flere grunner til å mistenke en slik sammenheng. Men også grunner til å være skeptisk.

Usikkert om årsak

Et av problemne er at et besnærende sammenfall mellom to fenomener faktisk ikke sier noe som helst om årsaker. Det er slett ikke sikkert at den ultraprosesserte maten fører til dårlig helse.

Kanskje er det i stedet slik at mennesker som spiser mye ultraprosessert mat også beveger seg mindre eller har en mer helseskadelig livsstil? Og at ellers helsebevisste folk mye oftere lager mat fra bunnen?

Sammenfallet kan også skyldes rene tilfeldigheter.

Og selv om det skulle vise seg at maten faktisk er synderen, har vi fortsatt ikke noe bevis for at prosessering i seg selv er problemet. Det er fortsatt mulig at sammenhengen bare skyldes at ultraprosessert mat ofte inneholder mye sukker, salt og fett, som i seg selv kan virke negativt på helsa.

En oppsummering av forskningen fram til 2017 konkluderte nettopp med at ultraprosessert mat ser ut til å være knyttet til fedme og økt risiko for hjertesykdom, men at det er uklart hvilken rolle bearbeidingen av maten spiller.

– Feil å advare mot ultraprosessert mat

Flere forskere har uttrykt sin skepsis til hele ideen. I 2017 publiserte for eksempel Mike Gibney og kollegaene hans en artikkel som kritiserte både NOVA-systemet og hypotesen om at ultraprosessert mat utgjør en helsetrussel i seg selv.

Andrew Brown fra Indiana University Bloomington har forsket nettopp på myter og antagelser rundt sammenhenger mellom kosthold og fedme. Han mener det er en utfordring at definisjonene for hva som teller som ultraprosessert mat ikke er spesielt klare. I en epost til forskning.no skriver han:

– Hvis du har yoghurt, er den uprosessert til tross for at den er fermentert. Rørsukker anses som en prosessert kulinarisk ingrediens. Hvis du blander de to sammen, har du nå fått en ultraprosessert matvare, uten noen åpenbar grunn.

Kjetil Retterstøl, professor i ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo er også skeptisk.

– Generelt mener jeg denne klassifiseringen er problematisk fordi det i utgangspunktet ikke er noe problem at mat er prosessert. Det blir for grovt og generelt, sier Retterstøl.

Han mener ultraprosesserte produkter, som morsmelkerstatning, kan være gode og svært nøye kontrollerte.

Dette utelukker selvfølgelig ikke at ultrabearbeidede produkter kan være helseskadelige, sier professoren.

– Bearbeiding gjør det mulig for juksemakere å selge dårlige produkter som kan lukte og smake godt. Hvis man gjør undersøkelser, kan man finne usunne tilfeller, men å advare mot ultraprosessert mat generelt blir feil, sier han.

Det synes derimot ikke Jan Raa, professor emeritus i mikrobiologi fra Universitetet i Tromsø.

– Må tas på største alvor

Raa mener Zinöcker og Lindseths artikkel er en imponerende sammenfatning av kunnskapen som har kommet fram i løpet av de siste årene.

– Dette må tas på største alvor og bli pensum i ernæringsfag, skriver han til forskning.no.

Vi må stille oss spørsmålet: Hva er det som gjør at ultraprosessert mat kan virke negativt på helsa?

– Hva er det som mangler i denne maten? Hva blir det for mye av?

Noen forskere har for eksempel argumentert for at plantehormoner og andre stoffer uten kjent næringsverdi kan være viktige for helsa vår.

Det kan tenkes at omfattende bearbeiding gjør at slike stoffer forsvinner fra maten.

Mat uten celler

En av de virkelig store forandringene som skjer i ultraprosessert mat, er at mye av næringen i den ikke lenger kommer i form av celler, skriver Zinöcker og Lindseth i Nutrients.

De refererer til forskeren Ian Spreadbury, som argumenterer som følger:

I det aller meste av menneskenes historie, har næringen i maten befunnet seg inne i celler –byggesteinene som alle levende organismer er lagd av. Fordøyelsessystemet har måttet bryte ned cellene for å frigjøre næringen.

Men mye av næringen i ultraprosessert mat er allerede tatt ut av cellene. Dermed er den mye lettere tilgjengelig for kroppen og finnes fritt høyere oppe i tarmsystemet.

Og ikke minst blir den samme næringen tilgjengelig for bakterier.

Ultraprosessert mat kan forandre floraen

En overflod av næring kan føre til endringer i bakteriesammensetningen i tarmen. For eksempel kan stor tilgang på enkle næringsstoffer gjøre at noen få bakteriegrupper utkonkurrerer mangfoldet av arter, skriver Zinöcker og Lindseth.

Forskning har dessuten vist at ultraprosessert mat også ser ut til å kunne påvirke tarmfloraen på andre måter.

I 2015 kom for eksempel en studie på visse emulgatorer – stoffer som hindrer at fett og vann skiller seg. Den viste at disse emulgatorene så ut til å gi mus både endringer i tarmfloraen og fedme.

Andre dyreforsøk har pekt mot at også flere andre tilsetningsstoffer påvirker tarmen.

Zinöcker og Lindseth tror nettopp slike forandringer kan være bindeleddet mellom ultraprosessert mat og helseproblemer.

Viktig tarmflora

Endringer i tarmfloraen og redusert mangfold av bakterier er forbundet en hel rekke lidelser, inkludert fedme, diabetes og metabolske sykdommer.

Les mer: Ble plutselig fet etter å ha fått bakterier fra overvektig donor

Les mer: God tarmflora mot overvekt

Les mer: Fire bakterier i tarmene dine kan avsløre om du blir overvektig

Les mer: Smittsom slankhet

Les mer: Tarmbakterier ga jojo-vekt

Fortsatt vet vi for lite om hvordan dette henger sammen. Men vi har noen spor å forfølge.

Det er for eksempel kjent at enkelte typer tarmbakterier er spesielt flinke til å omdanne fiber i maten til næringsstoffer som kroppen kan ta opp. Kanskje mennesker som har mye av disse bakteriene får flere kalorier ut av maten enn andre?

I tillegg ser det ut til at tarmbakteriene kan bidrar på andre måter.

Betennelse og lekkasje fra tarmene

Tarmfloraen kan påvirke kroppens egne mekanismer for å styre energibalansen, som regulering av appetitten eller energiforbruket, skrev Hilde Risstad og Jørgen Valeur nylig i Indremedisineren.

Men det viktigste er kanskje bakterienes rolle i betennelse.

Det er grunn til å tro at en ugunstig bakterieflora i tarmen kan skape betennelse, for eksempel ved å gjøre tarmene mer gjennomtrengelige. Dette kan åpne for at både tarmbakterier og giftstoffer de produserer lekker inn i blodet.

Les mer: Fet og forgiftet

Flere av dyrestudiene på tilsetningsstoffer viste også at de endret tarmfloraen slik at den ble betennelsesfremmende.

Og mye forskning har vist at mennesker med fedme nettopp har tegn til betennelse i kroppen.

– Spis råvarebasert!

Så, er ultraprosessert mat en av årsakene til fedmeepidemien?

Svaret er langt fra sikkert enda. Det finnes både interessante sammenfall og mulige mekanismer som peker mot at svært bearbeidet mat kan spille en rolle. Samtidig mangler det gode studier på mennesker som viser årsak og virkning.

Brown fra Indiana University mener at manglende finansiering for store, grundige studier og uklarheter i klassifiseringssystemet gjør at vi vet lite sikkert.

– Dokumentasjonen spesifikt for ultraprosessert mat og fedme er for øyeblikket svak, skriver han til forskning.no.

Zinöcker innrømmer villig at det fortsatt mye vi ikke skjønner. Likevel mener hun vi vet nok til å endre rådene om hva vi skal spise.

– Det er egentlig ganske enkelt. Vi må spise råvarebasert mat, sier hun til forskning.no

Retterstøl er ikke enig.

– Dette er et forskningsfelt som fortsatt er umodent og etter min mening ganske langt fra et nivå hvor det bør lede til noen politiske beslutninger, sier han.

Raa, på sin side, mener det er på tide å endre anbefalingene.

– Det er meget godt dokumentert at mikrobielle forandringer fører til betennelsesreaksjoner og metabolske forstyrrelser som kan gi seg utslag i ekstrem fedme og andre vestlige livsstilssykdommer.

– Det er etter hvert nokså opplagt at myndighetenes kostholdsråd må utvides til også å gjelde ’kostholdsråd for tarmens mikrober’.

Raa mener imidlertid at ultraprosessering ikke er det eneste trekket det vestlige kostholdet som kan tenkes å fremme fedme. Den enorme økningen i bruken av omega-6-fettsyrer er også blitt knyttet til betennelse i kroppen, skriver han.

Trosretninger i ernæringsfaget

– Ernæringsfaget er preget av trosretninger når det gjelder hva som er sunt og usunt kosthold - mye eller lite fett for eksempel, skriver Raa.

Han tror en av hovedgrunnene til de uforsonlige diskusjonene, er at ernæringsvitenskapen stort sett har oversett kroppens kanskje mest dominerende metabolske organ: tarmfloraen.

Men samtidig advarer han også mot å falle i den andre grøfta:

– De siste årene har vi opplevd at tarmens mikrobielle økosystem har fått en så dominerende plass i diskusjonen om hvordan næringsstoffer virker på kroppen, at det er grunn til å være på vakt mot enda en trosretning.

Referanse:

M. K. Zinöcker & I. A. Lindseth, The Western Diet–Microbiome-Host Interaction and Its Role in Metabolic Disease, Nutrients, mars 2018.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit
Siste nytt
21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit
Populært