Meny

Å høre deg selv tygge kan gjøre at du spiser mindre

Amerikanske forskere har funnet ut at man sannsynligvis vil spise mindre om man hører lyden at mates som tygges mens man spiser. Foto: AFP Relaxnews

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor anbefaler forskere å skru av TV-en om du vil redusere matinntaket. 

Amerikanske forskere har funnet ut at lyden fra egen tygging, kan påvirke hvor mye vi spiser. Om man hører støyet av egen mat som knuses i munnen, er det mer sannsynlig at man spiser mindre. 

Dette har forskere ved Brigham Young University og Colorado State University kalt for «The Crunch Effect» i sin studie

Les også: Kaffe gjør deg yngre og styrker helsa

Reduserer matinntaket

Ifølge forskerne skal ikke lyden av bacon som freser i pannen, eller lyden av Creme Brûlée som sprekker ha samme effekt. Det er nemlig lyden av tygging alene som kan bidra til reduksjonen av matinntaket, presiserer de.  

Forskerne gjennomførte tre separate forsøk, og fant ut at det var mer sannsynlig at deltakerne spiste mindre når de hørte lyden av egen mat. Forskerne så den samme effekten hos deltakerne som fikk høre en annonse som inkluderte spiselyder.

Les også: Vil gi sannheten som det vi drikker, men beskyldes for å spre frykt

Fjernet støy med høy lyd

Forskerteamet fant også at deltakerne spiste mindre når lyden av mat var mer intens. Dette undersøkte de ved å gi noen av deltakerne hodetelefoner som maskerte lyden av tygging mens de spiste. 

Deltakerne som i studien hadde på seg hodetelefoner som spilte høy lyd spiste mer enn deltakerne som kun hørte en rolig støy under måltidet.  

– Virkningen kan være små, men i løpet av en uke, måned eller et år kan det virkelig lønne seg å tenke over dette, sier medforfatter av studien, Ryan Elder. 

Etter å lagt resultatet av studien på bordet, foreslår forskerne å være mer oppmerksom på maten - ikke bare på hvordan det smaker og ser ut - men også på lyden. Et tips kan være å slå av TV-en eller skru ned høy musikk mens man inntar måltid. 

Les også: Trendforsker tror vi går mot enklere mat

Forskere: – Sjokoladespising kan beskytte hjernefunksjonen 

Du kan gå ned én kilo i uka med god mat 

Helse og livsstil
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus