Du kan gå ned én kilo i uka med god mat

GROV WRAP MED TACOKRYDRET EGGERØRE. FOTO: iStock
GROV WRAP MED TACOKRYDRET EGGERØRE. FOTO: iStock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ned i vekt med mat som metter? Prøv «Mengdedietten»!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen er hentet fra ukebladet Hjemmet nr. 54 2015

Er du glad i å lage mat, og liker frukt, grønnsaker og supper? Da er dette dietten for deg. Den tillater deg å spise nok, men gir deg få kalorier per munnfull.

Følger du oppskriften kan du enkelt gå ned én kilo i uken.

Les også: – Insekter er den sunneste dietten

Mengdedietten

Volumetrics-dietten, eller «Mengdedietten», dreier seg i korte trekk om å spise mye supper, frukt og grønnsaker, fullkorn, magre meieriprodukter, magert kjøtt og all slags fisk.

- Denne maten vil fylle godt i magesekken og gjøre deg mindre sulten. Fet og søt mat virker helt motsatt: Den fyller mindre i magen, men inneholder mye av kalorier per munnfull, sier ernæringsfysiolog cand.scient Gunn Helene Arsky.

Barbara J. Rolls er professor i ernæring og har skrevet boken «The Ultimate Volumetrics Diet!».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I to tiår har hun studert hvordan metthetsfølelse i etterkant av et måltid påvirker sultfølelsen mellom måltidene, og hvordan overvekt blir et resultat av dette. Rolls lanserte dietten i USA allerede i 2003, og den har fått mange tilhengere, forteller Arsky.

- Dietten baserer seg på at du skal spise rikelig med mat, men velge mat som har færre kalorier per munnfull. På denne måten ender du opp med å føle deg god og mett — og samtidig lettere i kroppen.

Les også: Trenddiettene kan ha uheldige konsekvenser

Hemmeligheten

Volumetrics-dietten er basert på et enkelt prinsipp: Begrens mengden av mat med lite volum, og spis mest av mat med stort volum — sett i forhold til kaloriinnholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette betyr at du gjerne kan doble, innimellom tredoble, porsjonsstørrelsene dine og likevel bli slankere. Det er ikke så enkelt som å stable masse grønnsaker ved siden av lasagnen din, eller slenge noen salatblader på burgeren, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei, du må lage mat fra bunnen av, med de smarte, voluminøse og kalorifattige ingrediensene.

Matvarene

Barbara J. Rolls har delt inn matvarene våre i fire kategorier:

Kategori 1: Svært voluminøs mat (svært få kalorier per munnfull). Det kan for eksempel være bær, de fleste frukter, salat, løk, purre, tomat, paprika, urter, stangselleri, grønne bønner, asparges, gulrot, squash, spirer, søtpotet, skummet- og ekstra lett melk og saltreduserte buljongbaserte supper.

Kategori 2: Voluminøs mat (få kalorier per munnfull). For eksempel banan, mango, mais, neper, jordskokk, kålrot, poteter, korn, müsli, fisk, magre kjøttslag, bønner, linser og magre blandede retter som kjøttgryter og fullkornspaghetti.

Kategori 3: Mindre voluminøs mat (en del kalorier per munnfull). For eksempel kjøtt, ost, pizza, pommes frites, salatdressing, brød, iskrem og kake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kategori 4: Svært lite voluminøs mat (mange kalorier per munnfull). For eksempel kjeks, potetgull, sjokolade, godteri, cookies, nøtter, smør og olje.

Så ofte skal du spise

Hver dag skal du spise tre hovedmåltider, et par mellommåltider og en dessert.

Her er forslag:

Frokost: Grov wrap med tacokrydret eggerøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellommåltid: Tropisk smoothie.

Lunsj: Kikert- og tomatsuppe.

Mellommåltid: Saltfattig buljongsuppe med kuttede grønnsaker.

Middag: Wokket biff med sukkererter og tomater.

Dessert: Jordbær med vaniljebalsamico.

Fem tips

Bruk grønnsaker og frukt til alt. Det kan virke tidkrevende å skulle kutte og skrelle masser av ingredienser. Kjøp dem gjerne ferdig kuttet og vasket, du får mye ferskvare i dag. Fryste grønnsaker er et ok alternativ i kokte retter.

Spis før du handler. Ta deg en kopp sunn suppe på vei hjem etter jobb, så unngår du å falle for fristelser i butikken. Gjør det enkelt — kjøp saltfattig buljongpulver og ha med friske kuttede grønnsaker på jobb. Suppen er ferdig på to minutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spis med øynene. Målet er å fylle tallerkenen helt. Før du har spist en eneste bit, har hjernen registrert den fylte tallerkenen og reagert med tilfredshet. Ubevisst viten om at du ikke vil gå sulten fra bordet, gjør det lettere ikke å spise for mye av den gale maten, viser forskningen til Barbara Rolls. Bruk ingredienser med mye vann eller ekstra luft, slik som yoghurtmousse eller puffet hvete.

Få nok protein. Proteiner er helt avgjørende for å føle seg mett, men det er fort å overspise. Gå for små porsjoner av proteinrik, fettfattig mat som ekstra lett melk på frokostblandingen eller et stykke laks til middag.

Spis opp maten din. Fordi målet med Volumetrics-dietten er at du skal føle deg mett etter måltidet, er du simpelthen nødt til å tømme tallerkenen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ernæringsfysiologer positive

Ernæringsfysiologene Kari H. Bugge og Cathrine Borchsenius er positive til Volumetrics-dietten, men liker ikke begrepet «diett».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mange av prinsippene er fornuftige, men vi foretrekker å snakke om kostholdsendringer, der man skaper et kosthold som man klarer å leve med på lang sikt, sier hun.

Mange av prinsippene i dietten ligner dem som finnes hos Grete Roede.

- Vi har også delt maten inn i kategorier, der matvarenes energitetthet er avgjørende for hvilken kategori de befinner seg i, og hvor mye man skal spise av dem. Det eneste som bekymrer meg, er hvor de «hjertegode» produktene er i denne dietten? Vi mener at det finnes enkelte energirike produkter som bør spises, selv om de inneholder mange kalorier. Eksempler på dette, er nøtter, kjerner, avokado, oljer og makrell i tomat.

- Ikke en diett, men sunn fornuft

Heller ikke klinisk ernæringsfysiolog og gründer av Bramat.no og Sunnogsprek.no, Cathrine Borchsenius, ville kalt dette en diett.

- Dette er egentlig ikke en diett, men sunn fornuft. Dietten følger alle rådene som gis til folk som vil ned i vekt over lang tid. Det handler egentlig bare om å begrense energiinntaket, samtidig som man er flink til å velge mat som metter godt (uten å gi for mye kalorier). Dermed slipper man å gå rundt sulten, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Borchsenius mener dietten gir et bra kosthold.

- Rådene som gis er å spise sunn mat, massevis av grønnsaker, helkorn, fisk og magre melkeprodukter. Supper metter også godt, og er ofte kalorifattige. Så dette er både sunt og til å leve med.

Les også:

Maten som strammer opp kroppen

Så mye går du ned i vekt ved å velge nøkkelhullmat

Du gjør alt riktig, men går ikke ned i vekt