Forskning: Lavere doser cellegift kan holde kreft i sjakk

Ny forskningen åpner for nye muligheter innenfor fremtidig kreftbehandling. Foto: AFP/Enrico Fianchini/Istock.com
Ny forskningen åpner for nye muligheter innenfor fremtidig kreftbehandling. Foto: AFP/Enrico Fianchini/Istock.com

En ny studie hevder mindre doser medikamenter gir større mulighet for å overleve kreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onkologi

  • Onkologi betyr kunnskap om kreftsykdommer.
  • Betegnelsen brukes om den medisinske spesialitet som i Norge har hovedansvaret for strålebehandling og for spesialisert medikamentell kreftbehandling.
  • Betegnelsen onkologi benyttes også for å beskrive annen spesialkompetanse vedrørende kreft, som gynekologisk onkologi (kreft i kvinnelige kjønnsorganer), pediatrisk onkologi (barnekreft) og onkologisk sykepleie.
  • En onkolog er en godkjent spesialist i onkologi. Det kreves til sammen fem års tjeneste i utdanningsstilling etter turnustjeneste, samt 210 timer teoretisk kurs.

Kilde: Store medisinske leksikon

Store mengder cellegift er ikke alltid den beste fremgangsmåten for å bekjempe kreft. Noen ganger kan det være bedre å eksperimentere med mindre doser cellegift for å bremse spredningen og holde svulster under kontroll.

Det mener en gruppe forskere i Tampa, Florida, som publiserte en studie på Science Translational Medicine onsdag denne uken.

– Våre resultater tyder på at denne strategien kan føre til forlenget progresjonsfri overlevelse ved brystkreft, skriver Pedro Enriquez-Navas og hans kolleger ved H. Lee Moffitt Cancer Center og ResearchInstitute.

Les også: Menn har høyere kreftrisiko ved oralsex

Stabiliserte kreft i mus

Den ferske studien er en del av en økende trend innenfor onkologi som utforsker alternativer til cellegift og de giftige bivirkningene som kan følge med. Noen forskere stiller seg kritiske til cellegiftbehandling ettersom det sjelden fjerner kreften permanent og kan etterlate seg resistente celler som kan ta over og føre til ny kreftvekst.

Forskerne ved H. Lee Moffitt har gjort studier på mus med brystkreft der de benyttet cellegiften paclitaxel. Ved bruk av vanlige doser, så forskerne at kreften kom tilbake så snart behandlingen var avsluttet.

Men da musene fikk kontinuerlig lave doser med den samme cellegiften, så forskerne at svulsten ble stabilisert ved å opprettholde en liten bestand av narkotika-sensitive kreftceller som i sin tur undertrykket veksten av resistente celler.

Les også: Dette bør du spise for å unngå kreft

Krever mer forskning

Som et resultat av den alternative behandlingen, kunne mellom 60 og 80 prosent av musene bli avvent stoffet uten tilbakefall for en lengre periode.

Giannoula Klement jobber ved Tufts University School of Medicine i Boston. I et vedlegg til rapporten skriver hun at hun i likhet med stadig flere onkologer stiller seg positiv til en variasjon av behandlingen som er beskrevet i studien.

– Det må mer forskning på plass før dette kan anvendes på mennesker. Men forskningen tilbyr en svært god mulighet for fremtidig kreftbehandling.

Les også: – Strikking kan gi deg bedre psykisk helse

Personvernpolicy