Menn har høyere kreftrisiko ved oralsex

Menn har høyere risiko enn kvinner for HPV-smitte som kan gi kreft i munn/svelg ved oralsex. © conrado /shutterstock.com
Menn har høyere risiko enn kvinner for HPV-smitte som kan gi kreft i munn/svelg ved oralsex. © conrado /shutterstock.com

Menn har to ganger så høy risiko som kvinner for å få kreft i munn og svelg knyttet til humant papillomavirus (HPV).

HPV er en av de vanligste seksuelt overførbare sykdommene.

For menn øker faren for kreft knyttet til HPV på hodet og i nakken sammen med antall oralsexpartnere, ifølge forskning American Association for the Advancement of Science (AAAS) offentliggjorde under sitt årlige møte i den amerikanske hovedstaden.

Nærmere to av tre av disse krefttilfellene i USA og de fleste andre vestlige land forårsakes av infeksjon med HPV 16-formen av viruset. Tilfellene av kreft har økt de senere årene, sier Gypsyamber D'Souza, som underviser i epidemiologi ved Johns Hopkins-universitetet i Baltimore.

Middelaldrende, hvite menn skal være særlig utsatt sammenlignet med andre etniske grupper.

Hun sier forskningen viser at ungdom i stadig yngre aldre utfører oralsex, sammenlignet med tidligere generasjoner.

– Vår forskning viser at for menn vil et økende antall oralsexpartnere øke faren for orale HPV-infeksjoner, sier hun.

Les også: Anbefaler HPV-vaksine til gutter

Lavere risiko for kvinner

For kvinner later ikke antall seksualpartnere til å øke denne risikoen.

– Sammenligner man menn og kvinner med samme antall seksualpartner har menn en langt høyere risiko for å bli smittet med oralt HPV enn kvinner.

Videre later kvinner som har et høyt antall vaginalsexpartnere til å ha redusert risiko for oral HPV-infeksjon, sier hun.

Årsaken kan være at når kvinner først har blitt eksponert for HPV vaginalt vil immunforsvaret gi en respons som hindrer oral smitte.

Menn later ikke å ha en like sterk immunrespons.

– Menn har ikke bare høyere sannsynlighet for å bli smittet med oralt HPV enn kvinner, vår forskning viser også at hvis de først smittes har menn lavere sannsynlighet for å bli kvitt smitten enn kvinner, noe som bidrar ytterligere til kreftfaren.

Les også: Nyutviklet HPV-vaksine mer effektiv enn dagens

Vanlig smitte

HPV-smitte er svært vanlig, og de fleste blir kvitt viruset i løpet av et år eller to.

I enkelte tilfeller forsvinner den ikke, og kan føre til celleendringer i munn og svelg, som siden gir kreft.

Oralsex kan øke risikoen for kreft i hode og nakke med 22 prosent, ifølge en studie offentliggjort i januar i tidsskriftet til American Medical Association (JAMA).

Denne kreftformen har økt med 225 prosent de siste to tiårene.

Det amerikanske senteret for smittevern (CDC) oppfordrer til HPV-vaksine for alle gutter og jenter før tenåra, slik at de kan beskyttes mot infeksjonen før de blir seksuelt aktive.

Les også: Regjeringen høster ros for HPV-forslag

Personvernpolicy