Pavlova: Ja, vi elsker denne kaken

Pavlova har nærmest blitt Norges nasjonalkake. Alle vil ha den på kakebordene. Foto: Colourbox.com
Pavlova har nærmest blitt Norges nasjonalkake. Alle vil ha den på kakebordene. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pavlova er mer populært i Norge enn i hjemlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi befinner oss midt i den store kakesesongen, med konfirmasjoner, 17. mai og andre helligdager over en lav sko.

En av de kakene som virkelig har tatt bake-Norge med storm er pavlovaen.

Med luftig marengs, herlig krem og alt du kan tenke deg av søte bær på toppen, er dette en gjenganger på kakebordene våren 2015.

I tillegg kan den lages uten melkeprodukter og gluten, noe som gjør den ekstra populær.

Pavlovaen kommer opprinnelig fra New Zealand. Nå er den mer populær i Norge enn i hjemlandet, skriver nettstedet Stuff.

Stuff refererer til Google trends, hvor søkeordet pavlova er mest populært i Norge og Malaysia, før New Zealand. På fjerdeplass kommer Australia, fulgt av Irland.

I mai øker antall søk på pavlova i Norge, noe som helt tydelig har med 17. mai å gjøre. For resten av verden trender pavlova ved juletider, skriver nettstedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ble du fristet til å lage en pavlova etter å ha lest dette?

Oppskrifter finner du her.

Dette trenger du:

  • 4 eggehviter, romtempererte
  • 120 gram melis
  • 1/2 ts maisenna
  • 1/2 ts hvitvinseddik
  • 1/2 plate kokesjokolade
  • Krem
  • Frukt og bær etter humør og tilgjengelighet
  • Mynte eller sitronmelisse

Les også: Lag en couscoussalat

Slik gjør du:

Når man skal lage marengs, er det viktig at alle kjøkkenredskaper er helt rene. Eggehvitene må dessuten være fullstendig fri for eggeplomme. I motsatt fall vil ikke marengsen stivne.

Sett ovnen på 200 grader. Finn frem alle ingrediensene og en bakeplate med bakepapir. Hakk sjokoladen. Pisk eggehvitene med miksmaster eller i kjøkkenmaskin. Tilsett gradvis melisen idet massen begynner å skumme lett. Pisk til eggehvitene er helt stive, dette tar 3-5 minutter. Ha maisenna og eddik i marengsen og rør det forsiktig inn. Tilsett den hakkede sjokoladen og vend den inn med en slikkepott. Bre marengsen utover bakepapiret med en slikkepott eller en bred smørekniv i en sirkel med diameter på omtrent 24 cm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sett kaken inn i ovnen og skru ned temperaturen til 130 grader varmluft. La den stå i 90 minutter. La kaken deretter stå i ovnen for avkjøling med stekeovnsdøren på gløtt. Fjern papiret og legg marengsbunnen over på et fat, pynt med krem tilsatt enten honning eller vaniljefrø og litt sukker, vaniljekrem eller myk is og masse frukt eller bær. Pynt gjerne med noen blader sitronmelisse eller mynte.

(Kilde: Inas blogg Kjøkkentjeneste - publisert hos ABC Nyheter 11.07.2012)