EU kranglet seg fram til skjør enighet om migrasjon

Stats- og regjeringssjefene fra samtlige 28 medlemsland i EU var torsdag samlet til toppmøte i Brussel. Foto: AP / NTB scanpix
Stats- og regjeringssjefene fra samtlige 28 medlemsland i EU var torsdag samlet til toppmøte i Brussel. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter mer enn 13 timer i politisk havsnød kom EU-toppene i havn med en avtale om hvordan strømmen av flyktninger og migranter i Middelhavet skal håndteres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhandlingene varte til klokka 4.30 om natten. Men til slutt klarte de 28 stats- og regjeringssjefene i EU å få på plass en avtale som alle kunne slutte seg til.

– En lang og hard diskusjon, oppsummerte Østerrikes statsminister Sebastian Kurz på vei ut.

Enigheten går ut på at EU-land i fellesskap skal ta hånd om flyktninger og migranter som plukkes opp i Middelhavet og settes i land på europeisk side.

Men det skal være fullstendig frivillig å delta i innsatsen. Det var et ufravikelig krav fra dypt skeptiske medlemsland i øst.

Aktuelt: Ap-talsperson vil ikke ha asylsøkere til Norge

Kontrollsentre

Med den nye enigheten begynner EU å fylle innhold i ideen om «ilandstigningsplattformer», et obskurt begrep som skapte betydelig forvirring i Brussel da det dukket opp i EUs tidlige tekstutkast i forrige uke.

Det EU er ute etter, er et helt nytt system for å ta hånd om flyktninger og migranter som plukkes opp i Middelhavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå legges det opp til at dette systemet skal bli en felles EU-innsats.

Tanken er at EU skal opprette et nettverk av såkalte kontrollerte sentre i medlemsland langs middelhavskysten. Der skal det gjøres en første siling av flyktninger og migranter som settes i land. I etterkant vil en del av disse bli omfordelt til andre medlemsland for videre oppfølging.

Men alt dette skal skje på frivillig basis, understrekes det. Kun medlemsland som selv ønsker det, skal delta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Ungarn vil fengsle folk som hjelper asylsøkere

Dropper obligatoriske kvoter

Det nye systemet skiller seg dermed fundamentalt fra ordningen med obligatoriske kvoter som EU vedtok for å avlaste hardt pressede Hellas og Italia under flyktningkrisen i 2015.

De obligatoriske kvotene feilet miserabelt. Flere land stemte imot da vedtaket ble gjort, og da ordningen kom i gang, møtte EU kraftig motvilje. Den vedvarte helt til kvoteprogrammet ble avsluttet i fjor, og fasit i dag er at bare 34.691 asylsøkere er blitt omfordelt. Det opprinnelige målet var å omfordele 160.000 asylsøkere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Polens statsminister Mateusz Morawiecki mener det nye kompromisset er «veldig godt». Polen er blant dem som har nektet å godta de obligatoriske kvotene.

Aktuelt: EU: – Donald Trump er farlig for Europa

Kvoteflyktninger

I den nye enigheten fastslås det også at EU skal vurdere mulighetene for å utvikle et system for ilandstigning i Nord-Afrika.

Det EU håper på der, er et samarbeid med FN og nordafrikanske land om mottakssentre for flyktninger og migranter som plukkes opp i Middelhavet, men som føres tilbake til afrikansk side før de rekker å nå fram til europeisk havn.

EU lover å hente ut kvoteflyktninger fra disse leirene. Men også her skal deltakelse være fullt ut frivillig fra medlemslandenes side.

Aktuelt: Orbán: – Ikke noe behov for kompromiss om migranter til Europa

Beinharde forhandlinger

Vedtaket ble gjort etter en dramatisk dag med forhandlinger i Brussel, der innvandringskritiske krefter fikk definere agendaen på en helt annen måte enn før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias nye populistregjering markerte seg sterkt på møtet og truet med å blokkere alle vedtak om ikke de øvrige EU-landene godtok italienernes krav.

– Nå er ikke Italia alene lenger, sa en fornøyd italiensk statsminister Giuseppe Conte etterpå.

Men italienernes beinharde tilnærming utløste gnisninger inne i møtelokalene.

Sveriges statsminister Stefan Löfven var ikke særlig fornøyd.

– Det er ingen tvil om at det er vanskeligere nå. Jeg vil påstå at vi har et annet politisk landskap nå, sa han.

Aktuelt: Amnesty: – Europa er ikke uten kritikk i saker om barnemigranter