Meny

Ungarn vil fengsle folk som hjelper asylsøkere

Statsminister Viktor Orbán, som ble gjenvalgt i april, vil stramme inn innvandringspolitikken i Ungarn ytterligere. Foto: Stoyan Nenov, Pool Photo via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ungarns statsminister Victor Orban ønsker å innføre fengselsstraff for NGO-ansatte og andre folk som forsøker å hjelpe asylsøkere med å få flyktningstatus.

Ifølge lovforslaget vil man kunne få fengselsstraff på opp til ett år dersom man hjelper asylsøkere som ikke er i umiddelbar fare eller som har ankommet Ungarn ulovlig.

– Ungarns sikkerhetsinteresser må komme først, sa statssekretær Csaba Domotor tirsdag, og la til at lovforslaget reflekterer folkets ønske etter Orban ble gjenvalgt i april.

Forslaget er en del av en større pakke regjeringen kaller «Stopp Soros»-lovene. George Soros, som er født i Ungarn, har lenge drevet stiftelser som jobber med å fremme demokrati, menneskerettigheter og pressefrihet i ulike deler av verden. Orban er en hyppig kritiker av Soros, og Orbans parti har stemplet politiske motstandere som «Soros' kandidater».

Tidligere: Ungarns statsminister: – Vesten vil falle

De nye lovene skal drøftes i Ungarns nasjonalforsamling neste uke, hvor statsministerens parti Fidesz har to tredelers flertall sammen med regjeringspartner KDNP.

I midten av mai stengte Soros kontoret til Open Society Foundations i Budapest, og kunngjorde at det blir flyttet til Berlin. I en uttalelse fra kontoret het det at den politiske og juridiske situasjonen i Ungarn er blitt gradvis mer undertrykkende.

Aktuelt: Titusener protesterte mot statsminister Orbán i Ungarn

Les også: – Det indre av Afrika truer hele Europa

Mer fra Orbán: – Europas historie skal ikke skrives i imperiers hovedkvarterer

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært