Meny

Amnesty: – Europa er ikke uten kritikk i saker om barnemigranter

Europeiske hjelpeorganisasjoner sier at mange EU-land bør feie for egen dør før de går altfor langt i å fordømme USAs behandling av innvandrerfamilier. Foto: Amel Emric / AP

EU slår seg på brystet og kritiserer USA for å skille barn fra foreldre i innvandrersaker. Men Europa går ikke fri for kritikk, sier Amnesty International.

Bildene av gråtende barn som blir satt i forvaringsleire ved grensen mellom USA og Mexico, har gått verden rundt og utløst massiv kritikk. I London sa statsminister Theresa May at bildene var svært rystende, og i Frankrike sier en regjeringstalsmann at Europa og USA «åpenbart ikke deler samme sivilisasjonsmodell».

Men flere menneskerettsgrupper sier at regjeringer på denne siden av Atlanteren kan gjøre ting mye bedre i egen bakgård. Særlig blir det vist til de 180.000 mindreårige som har kommet alene til Europa fra Afghanistan siden 2015.

– Vi har ikke sett slik form for brutalitet så langt, men Europa går i denne retningen. Vi har mange familier som er splittet opp på grunn av hensynsløse, europeiske asyllover, sier Maria Serrano. Hun er seniorrådgiver for migrasjonssaker i Amnesty International.

Brutal framferd

Hellas, Malta, Frankrike og Bulgaria er alle blitt sterkt kritisert i den europeiske menneskerettighetsdomstolen for behandlingen av innvandrerfamilier og alenebarn. Og senest i forrige uke kritiserte hjelpeorganisasjonen Oxfam fransk politi for fysisk mishandling av barn helt ned i 12-årsalderen ved grensen til Italia.

Frankrike ble også kritisert for å utvise mindreårige uten følge til Italia, en praksis som angivelig er i strid med EUs asylregler. I enkelte tilfeller skar politiet bort sålene på skoene til de mindreårige barna for å gjøre det vanskeligere for dem å ta seg tilbake til Frankrike, hevder Oxfam.

Violaine Husson fra den franske hjelpegruppen Cimade sier at hennes hjemland ikke er i posisjon til å kritisere andre. Ifølge tall fra Cimade er antallet barn tatt i forvaring, med tanke på utvisning av hele familier til Italia, økt fra 31 i 2013 til 305 i 2017.

Normalt

– Vi er svært urolige over tendensen. Praksisen med å sette barn i forvaring er blitt det normale i Frankrike, sier Husson.

Spanias innenriksdepartement garanterer på sin hjemmeside at barn ikke skal bli skilt fra sine foreldre i utvisningssaker. Men spanske hjelpeorganisasjoner klager over overfylte leire og elendige sanitærforhold.

De siste årenes utvikling med barnemigranter og tenåringer uten voksne fra Afrika, Midtøsten og Sør-Asia har satt mottaksapparatet i europeiske land på harde prøver.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært