Dopingjeger: – Vet ikke lenger hva jeg skal forvente

Dopingjeger Inggard Lereim er spent på hva reaksjonene blir etter at del to av McLaren-rapporten er lagt fram. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Dopingjeger Inggard Lereim er spent på hva reaksjonene blir etter at del to av McLaren-rapporten er lagt fram. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Del to av Richard McLarens rapport om statlig russisk doping offentliggjøres fredag. Ropene om sanksjoner vil trolig bli høylytte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I juli kom det fram graverende avsløringer om Russlands systematiske dopingprogram under vinterlekene i Sotsji i 2014. I kjølvannet av McLaren-rapporten ba Verdens antidopingbyrå (WADA) om å utestenge alle russiske utøvere fra Rio-OL.

Mange kastet seg på oppropet, men Den internasjonale olympiske komité (IOC) ville ikke gå så langt. Presset på IOC-president Thomas Bach vil fort øke etter fredagens presentasjon i London.

Der er det ventet at McLaren legger fram nye detaljer rundt den russiske dopingskandalen. Dopingjeger Inggard Lereim er spent på hvordan IOC og idretten responderer, men tar ingenting for gitt.

– Jeg har opplevd så mange idrettspolitiske skuffelser opp gjennom årene, at jeg vet ikke lenger hva jeg skal forvente, sier Lereim til NTB.

Les også: Toppidrettens egenart skaper et dilemma for utøverne

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Maktkamp

Han var som mange andre antidopingforkjempere svært skuffet over måten IOC i første instans håndterte McLaren-rapporten på.

– Jeg hadde trodd at det skulle være større samsvar mellom reaksjonene til WADA og IOC. Jeg trodde IOC skulle ha større respekt for funnene som ble gjort. I stedet ble det en politisk og juridisk konflikt. Det kom tydelig fram at de hadde ulike oppfatninger om rollene til hverandre. Her er jeg på WADAs side, sier Lereim.

Maktkampen mellom IOC og WADA ble tydelig for en hel verden da det stormet som verst i sommer. Toppene i IOC var svært kritiske over at McLaren-rapporten ble lagt fram få uker før OL i Rio de Janeiro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var ikke særlig oppløftende for antidopingarbeidet at WADA ble så sterkt kritisert av IOC, sier Rune Andersen til NTB.

Til daglig jobber han som internasjonal spesialrådgiver i Antidoping Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– IOC tillot at de fleste fikk delta i Rio. Det var et feil signal til Russland. Det var heller ikke et godt signal til alle de rene utøverne som forholder seg til regelverket, sier Andersen.

Les også: Russland vil fengsle trenere som oppfordrer til dopingbruk

Grundig

Det knytter seg stor spenning til detaljnivået McLarens endelig rapport legger seg på.

– Jeg er spent på om det kommer noe om etteranalysene fra prøvene som ble tatt i Sotsji. Det er også rimelig å forvente flere detaljer om personer og tekniske forhold. I tillegg blir det interessant å se om Russland har forsøkt å etterkomme kravene som ble satt til endringer, seier Lereim.

Han går god for Richard McLaren og hans granskningsarbeid.

– Jeg har selv jobbet med McLaren. Han er en meget grundig person og veldig rutinert. En sterk mann.

Les også:

Professor ved Idrettshøgskolen mener dopingreglene bør endres

Russiske beskyldninger mot norsk langrenn

31 dopingtatte utøvere tok medalje i Rio