Stemmer/Nyheter:

Toppidrettens egenart skaper et dilemma for utøverne

<p>Therese Johaug opplever tøffe dager etter Clostebol-skandalen. Hva som blir utfallet er foreløpig uklart.</p>
Therese Johaug opplever tøffe dager etter Clostebol-skandalen. Hva som blir utfallet er foreløpig uklart. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Sigmund Loland hevder i et tilsvar til min kronikk at å tillate doping strider mot toppidrettens egenart. Jeg vil hevde det motsatte: doping er en konsekvens av toppidrettens egenart. Utøverne stilles dermed overfor vanskelige valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som hovedfagsstudent ved Norges idrettshøgskole skrev jeg i 1980 en artikkel i tidsskriftet «Norsk idrett». Den ble sendt inn med tittelen «Doping i idretten – tilfeldighet eller konsekvens?». Redaktøren fant tittelen for provoserende og endret den. Artikkelen konkluderte med at doping var en konsekvens av idrettens egenart, organisering og finansiering. I dag, 36 år senere, er konklusjonen er enda mer riktig.

Kronikken som startet debatten: Doping er den ultimate løsningen i toppidretten

Les svaret til Sigmund Loland: Å tillate doping strider mot toppidrettens egenart

Forskjellig utgangspunkt

Loland og jeg har forskjellige faglige utgangspunkt. Det gir selvfølgelig forskjellige svar. Loland støtter seg på en filosofisk og normativ tilnærming, forankret i aristotelisk tradisjon med plikt og glede til å realisere utøverens potensial. Loland beskriver en ønskelig, en ideell idrett. Jeg beskriver ut fra en sosiologisk tilnærming som observerer hva utøvere, trenere og støtteapparat faktisk holder på med, en reell idrett. Loland og jeg tilstreber begge å finne «sannheten», uten at noen av oss kan påberope oss den. Både filosofi og sosiologi er «work in progress».

Kronikken er først publisert på Forskning.no

Idrettens egenart

Helt fra antikken har idretten dreid seg om å vinne. Den moderne idretten dreier seg også om ekstreme prestasjoner og tro på kontinuerlig framgang. Det er vi enige om. Vi er også enige om at det er utviklet regler for hva som skal være rette handlinger i idrettskonkurranser.

Men vi synes å være uenig om hva som betraktes som rette handlinger og hvor de kommer fra. Er det rette handlinger å gjøre alt som står i ens makt for å vinne eller er det å utføre handlinger som er begrunnet og forankret i visse etiske normer? Noen handlinger kalles juks, for eksempel å løpe innenfor linjen på løpebanen eller å henge etter følgebilen opp en bratt bakke. Normer mot juks har oppstått som en naturlig konsekvens av idrettslig kappestrid. Normer av typen fair play og sportsmanship er derimot normer utviklet av pedagoger, filosofer, politikere eller til og med bookmakere. Det er altså påtvunget toppidretten utenfra.

Loland hevder doping truer toppidrettens perfeksjonistiske potensial, eller «the spirit of sport». Men gjør doping egentlig det? Julian Savulescu, bioetiker og professor i praktisk etikk ved universitetet i Oxford, hevder at doping tvert om uttrykker og styrker «the human spirit» - menneskets kapasitet til å forbedre seg selv på grunnlag av refleksjon og vurdering. Når vi utøver fornuft og foretar kreative valg gjør vi det som kun mennesket er i stand til å gjøre. Slik sett er doping høyst forenelig med sportens perfeksjons- og prestasjonslogikk. Doping styrker idrettens egenart.

Dopingens inntogsmarsj

Bruk av prestasjonsfremmende midler har vært akseptert siden antikken. Først på 1920 tallet ble det i større grad stilt kritiske spørsmål ved bruken. Begrepet doping kom inn i engelske sportsleksikon på 1930-tallet. Fram til 1960 tallet eksperimenterte både forskere og utøvere med ulike stoffer og metoder. På 1960 tallet ble temaet diskutert i den internasjonale olympiske komite uten at man fant ut av hvordan problemet skulle løses. Spede forsøk på å ta utøvere for dopingbruk forekom på 70-tallet. Stadig flere, i første rekke utenfor toppidretten, hevdet at enkelte former for prestasjonsfremmende midler var moralsk forkastelig, helsefarlig, sosialt nedbrytende og umulig å begrunne legalt. Den vitenskapelige dokumentasjonen bak disse påstandene var tynn, likevel fikk de gjennomslag. Etter Festina-skandalen i 1998, fikk man for alvor på plass en internasjonal overenskomst og institusjon i 1999 (WADA) som skulle hanskes med problemet. Først og fremst etter avslørende journalistikk og sterkt politisk og idrettspolitisk press ble doping forbudt, ikke som følge av utøveres og treneres bekymring.

Er doping juks?

Undersøkelser viser at både utøvere og trenere oppfatter doping som juks. Til det er å si to ting. For det første oppfattes doping som juks fordi det er forbudt. For det andre er det grunn til å tro at slike svar avspeiler hva som oppfattes som politisk korrekt å svare på slike spørsmål. Om man fjerner forbudet er doping per definisjon ikke lenger juks. Da er doping et like legalt middel som andre prestasjonsfremmende midler og metoder som toppidretten benytter.

Det utøvere i praksis oppfatter som juks er først og fremst bevisst regelovertredelse og brudd på den internt utviklede æreskode som gjelder utøverne i mellom. Det kan være som i sykkelsporten å henge etter følgebilen lenger enn det tar for å få instruksjoner. Eller skjule tynne kroker i hendene for å kunne løfte tyngre i styrkeløft. Eller å montere en bryter for å signalisere treff på motstanderen uten å ha vært nær vedkommende i det hele tatt. Slike handlinger er langt mer klanderverdig for utøvere enn bruk av doping.

Toppidrett er helsefarlig

Hva så med helsefarene? Enhver medisin er skadelig om det brukes for mye. Og det aller meste av det som brukes og defineres som doping er opprinnelig medisinske preparater eller teknikker. Trenger du reseptbelagt medisin må du til legen. Både legen og pakningsvedlegget understreker hvor store doser som skal brukes og at feildosering kan være farlig for helse. Enkelte bruker likevel mer. Men blir de av den grunn straffet og utestengt fra arbeidslivet? Svært få, egentlig.

Gjennom politiske prosesser har bruk av visse preparater og teknikker i idretten gått fra å være legitim medisin til å bli forbudte dopingmidler. Men om det er slik at doping er helsefarlig, hvorfor blir ikke idretter med stor risiko for liv og helse forbudt? Det er langt flere som dør av ulykker under et sykkelritt enn at de dør som følge av dopingbruk. Og skadene er omfattende. Det er langt flere som skades alvorlig eller dør i en boksering enn av at boksere har dopet seg, likevel tillates profesjonell boksing i Norge. Og hvor lenge skal utøverne i alpint får lov til å risikere liv og lemmer i Kitzbühel og andre krevende utforbakker? Sammenliknet med dette: hvor helseskadelig er en leppekrem med anabole steroider?

Idrettsutøvernes dilemma

Toppidrettens logikk dreier seg om å levere ultimate prestasjoner i kampen om seieren. Valgene som skal føre til seier er mange og vanskelige. Det er fristende for utøvere, trenere og støtteapparat å anvende ultimate metoder og teknologier når gevinsten er betydelig og risikoen for å bli tatt er svært liten. Kjetil Haugen, professor ved Høgskolen i Molde, hevder at utøvere nærmest kommer i et «fangens dilemma» når de står overfor valget om doping eller ikke. Hans analyse viser at om ikke sjansen for å bli tatt blir dramatisk høy eller gevinsten for å vinne blir urealistisk lav, vil det være stor sannsynlighet for at utøvere velger doping. Haugen selv mener likevel at legalisering av doping ikke er veien å gå. Han foreslår andre løsninger.

Det er helt klart som Loland hevder at det kun er et fåtall utøvere som bruker doping. De fleste utøvere ønsker en dopingfri idrett. Sammen med noen kollegaer, har jeg vært med på å dokumentere det. Men det var også slik at en del utøvere oppga at om noen utøvere dopet seg, ville de også kunne komme til å gjøre det. Sagt på en annen måte: en del utøvere er pragmatiske. De gjør det de må gjøre for å vinne.

De utøverne, trenerne, lederne og for den saks skyld nasjonene som vil mest - de som dedikert prøver å innfri den olympiske motto «hurtigere, høyere, sterkere» - vil ta i bruk både lovlige og ulovlige midler. De er toppidrettens elitetropper. De vil vinne krigen – ikke reflektere over krigens moralske begrunnelse. Det overlates til politikerne.

Les også:

Johaug har ikke tilgitt Bendiksen

Gråtende Johaug ber om å bli trodd

Sveriges statsminister om Johaug-saken: – Det skader sporten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte
Siste nytt
02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28VerdenDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54NorgeFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus