Palma - den urbane middelhavsfavoritten

Foto: Apollo
Palma trenger ikke å anstrenge seg for å tilfredsstille sine besøkende. Hun bare er, og gjestene faller pladask. Her finner du alt feriehjertet ditt begjærer - og mer.

Mallorca har alltid vært en feriefavoritt for nordmenn. Også om du lyst på en voksen sydenferie, i trygg avstand fra bamseklubber og håndklegeriljaer, så skuffer Palma ikke. 

Dette er mer storbyferie enn sydenferie, med den unike fordelen at det ligger rett ved det glitrende Middelhavet. Hit reiser du på kjærestetur, venninnetur eller familietur, særlig hvis du har tenåringer i familien som har sansen for gode matopplevelser og shopping.

Foto: Apollo

Frokost på gatekafe

Når du ferierer i Palma er det hyggelig å starte dagen med en «asfaltfrokost». Lyden av byen som våkner til liv, kaffemaskinene som kverner og summingen av spanske gloser. Livet i Syden trenger ikke bare handle om solkrem, bikini og strand. 

På «Cafe Santa Fe» (Plaça Santa Fe) i gamlebyen sitter du under store trær som gir sval skygge, og nyter en klassisk «pa amb oli», brød med olje, og dagens første kaffekopp. Og så er du tross alt i Spania – så det er helt innafor å unne seg litt sangria til lunsj.

Foto: Apollo

Les også: Playa de Mayo - Alcudias ukjente tvilling

Sjarmerende shopping

Deretter er det bare å la Palma by på seg selv. La henne friste deg til å dra kortet i gamlebyens vidunderlige, små butikker. Kanskje vil du kjøpe en håndlagd vifte for å kjøle deg ned på spansk vis i sommervarmen? Eller hva med en kvalitetsparaply som du kan gi til faren din til jul? Slike presanger er ekstra hyggelige å gi, og du finner begge deler i butikken «Paraguas» (Calle Jaime II 22). 

Palma er en fantastisk shoppingby med korte avstander slik at du ikke blir utslitt. Du finner selvsagt spanske kjedebutikker som Zara, Bershka, Stradivarius og Blanco, men også lokalproduserte lærprodukter og lekre espadrillos som får sommerbena til å se ekstra sommerlige ut.

Også utenom høysesong

Ferierer du i Palma, må du også sette av tid til en dose kultur. Den monumentale La Seu-katedralen er et av verdens største kirkebygg, og er et spektakulært skue når solen brytes gjennom de enorme glassmaleriene. Er du her midt på sommeren kan køen bli lang, men er du smart reiser du litt utenom høysesong og kan nyte stillheten i kirkerommet.

For Palma er, i likhet med andre sør-europeiske storbyer, et fantastisk reisemål fra påsken og helt frem til høstferien. Tenk lune solvegger, lange lunsjer og t-skjortetemperatur. Gå heller ikke glipp av Joan Miró-museet (Calle Joan de Saridakis 29) der du kan fordype deg i den verdenskjente kunstnerens skaperglede med lekne former i glade farger. En sann surrealist. Titter du innom atelieret hans ser ut som om Miró bare har tatt seg en tur ut for å spise en «ensaïmada» og en kaffe, før han kommer tilbake for å fortsette arbeidet.

Foto: Apollo

Våre beste tips

Hvordan du tilbringer resten av Palma-dagene dine, bestemmer du selv, men du bør plotte inn tid til badeliv, god vin, tapas og shopping.

Dette gjør du med kjæresten:

Palma ligger på nokså flat mark, og langsmed kysten går det fantastiske sykkelstier. Her får du saltvannsspray i håret, og hele tiden har du vakker utsikt over havet. Stopp for noe kaldt å drikke i den lekre havnen «Portixol», og husk badetøy i sekken i tilfelle lysten på en dukkert melder seg. Det finnes mange steder å leie sykler i Palma, for eksempel i området like foran katedralen. Parker syklene i god tid før middag, og peil dere inn på det trendy «Santa Catalina»-distriktet litt vest for sentrum. Her ligger mange av byens aller beste restauranter, som mexicanske «El Aquanauta» (Avenida Argentina 27A) og surfestedet «Duke» (Carrer Soler 36). 

En sikker vinner hvis kjæresten din liker saftige burgere, eller kanskje en himmelsk tunfiskbiff? Når dag blir til kveld skal du overraske din bedre halvdel med kveldens siste drink på «Bar Abaco» (Calle San Juan 1). Ingenting kan forberede dere på hva som venter bak det noe anonyme inngangspartiet. Her er det rokokko og kandelabre, overdådige fruktstilleben og svulstige gullrammer som gjelder. Og gode drinker.

Foto: Apollo

Dette gjør du med venninnene:

Palma er perfekt for venninner på tur! Byen er trygg, og det er både sol, sjø, strand og shopping å kose seg med. Pakk badetøy i veska før du forlater hotellet om morningen, og sett kursen for smugene rundt «Sa Gerreria», som tidligere var Palmas håndverksdistrikt. Det fantes en gate for hvert håndverk, og «Carrer Corderia» var kurvfletternes gate. I nummer 13 ligger «Mimbrería Vidal», som selger strandbager, lampeskjermer, hatter og alt mulig annet som kan lages av strå.

Lunsjen tar dere på «Ziva to go» (Plaça de la Navegacion 11), som er en skjønn, liten raw food-kafe i «Santa Catalina»-distriktet. Deretter bærer det rett til havet, og det er slett ikke feil å komme til stranda på ettermiddagen. Tvert imot. Det er sånn spanjolene gjør det. Hopp på nummer 3-bussen til Illetas, og sjekk inn på strandklubben «Puro Beach». Illetas er den glamorøse kusinen til Palma – hun som har med seg minst tre bikinier på stranda og som trives bedre på strandklubb enn med sand mellom tærne.

Foto: Apollo

Dette gjør du med tenåringene: 

Ungene dine vil elske Palma – fordi de merker at du gjør det. Her får de sin dose med soling og bading, samtidig som de føler den urbane pulsen på kroppen. Først lar du dem bli kjent med de siste spanske latino-hitsene i Palmanova. Det er et ungt badested en halvtimes busstur vest for Palma, og sandstranden her er myk og innbydende. 

Senere på kvelden lar du dem øve seg på å bestille sine egne tapas – gjerne på skolespansk – på tapasbaren «Bar España» (Carrer de Can Escursac 12). Her er det lokalt og langt mellom turistene. Belønningen er nydelige småretter som småheite «pimientos padron», saftige «gambas pil-pil» og spennende pintxos. Virkelig herlig mat! Palma får både tenåringer og foreldrene deres til å trives.

Foto: Apollo
Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.