Svaret fra Kjerkol er urovekkende

«Hjemmesider i regi av regionale enheter, rehabiliteringstelefon og helsenorge.no – som Ingvild Kjerkol (bildet) peker på – er ikke nok. Det som finnes i dag, er dessverre ikke særlig brukervennlig. Det at hun i tillegg peker på kommunenes ansvar, gjør det ikke bedre», skriver Gerty Lund, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund.
«Hjemmesider i regi av regionale enheter, rehabiliteringstelefon og helsenorge.no – som Ingvild Kjerkol (bildet) peker på – er ikke nok. Det som finnes i dag, er dessverre ikke særlig brukervennlig. Det at hun i tillegg peker på kommunenes ansvar, gjør det ikke bedre», skriver Gerty Lund, forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Marian Hussein (SV) stiller viktige spørsmål om ansvaret for å informere pasienter og pårørende om rehabiliteringstjenestene. Dessverre er svarene fra helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol urovekkende.

Stemmer: Gerty Lund
Forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Dette debattinnlegget ble først publisert på Altinget, som ABC Nyheter har et forhold til).

Riksrevisjonen har slått fast at mange pasienter ikke får de rehabiliteringstjenestene de trenger, blant annet fordi kommune- og spesialisthelsetjenesten mangler informasjon om tjenestene.

I et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsministeren spør Hussein hvilket ansvar spesialisthelsetjenesten og kommunene har for å gjøre tjenestene synlige og oversiktlige.

Dette er Altinget

Altinget.no er Norges første rendyrkede politiske nettavis. Med 28 nisjemedier i Danmark og 11 i Sverige er Altinget allerede et etablert mediehus i Norden. Målet er å øke forståelsen for nasjonal og europeisk politikk gjennom nisjejournalistikk av høy kvalitet – med et nøytralt utgangspunkt.

Vi er glade for spørsmålet. Dessverre blir vi bekymret når vi leser svaret fra helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Dette er ikke nok

Hjemmesider i regi av regionale enheter, rehabiliteringstelefon og helsenorge.no – som Kjerkol peker på – er ikke nok. Det som finnes i dag, er dessverre ikke særlig brukervennlig. Det at hun i tillegg peker på kommunenes ansvar, gjør det ikke bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vår erfaring er at informasjonen om hvilke avtalefysioterapeuter de har, ikke er tilgjengelig eller mangelfull på kommunens hjemmesider. Det gjelder også oversikt over hvilke fysioterapeutspesialister de har. Dette til tross for at kommunene har ansvaret for å gi slik informasjon.

Kommunene har heller ikke oversikt over selvstendig næringsdrivende fysioterapeuter uten avtale. Dette ønsker riktignok regjeringen nå å gjøre noe med.

Vi erfarer også at samhandlingen mellom spesialist- og kommunehelsetjenesten er varierende; noen får det til bra, andre får det ikke til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To åpenbare løsninger

I tillegg rapporterer flere sykehusfysioterapeuter om utfordringer med å finne ledig kapasitet hos fysioterapeuter i kommunehelsetjenesten. Det er lange ventelister både hos de som er ansatt i kommunen og hos avtalefysioterapeutene. Ventelistene blir ikke kortere ved at kommunene får økt ansvar for rehabilitering, samtidig som det blir færre avtalefysioterapeuter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ventelistene blir ikke kortere ved at kommunene får økt ansvar for rehabilitering, samtidig som det blir færre avtalefysioterapeuter.

Kjerkol viser også til regjeringens ferske forslag om å opprette et rekrutterings- og samhandlingstilskudd for å få fart på samarbeidsformer og tjenesteutvikling. Dette er et virkemiddel vi har tro på hvis det benyttes godt.

Men: Midlene er knyttet opp mot Helsefellesskapene og gjelder kun for helsefellessekapenes fem prioriterte pasientgrupper. Vi frykter store pasientgrupper ikke vil oppleve bedring hvis rehabilitering ikke skal være tema for inngåelse av forpliktende avtaler mellom spesialisthelsetjenesten og kommunen.

Fra vår side av bordet, ser vi noen åpenbare løsninger:

  • Benytt disse midlene til utprøving av gjennomgående pasientforløp for rehabiliteringspasientene
  • Sentrale myndigheter kan bestille tilsyn av at kommunene gjør rehabiliteringstjenestene godt synlig på kommunenes hjemmesider


PS. Vi bidrar gjerne til at dette både blir tydeligere og mer synlig.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).