Nei, Støre skal ikke gå av

Statsminister og partileder Jonas Gahr Støre, her fotografert på valgdagen, har fortsatt to år på seg på å fikse Arbeiderpartiet, skriver ABC Nyheters redaktør.
Statsminister og partileder Jonas Gahr Støre, her fotografert på valgdagen, har fortsatt to år på seg på å fikse Arbeiderpartiet, skriver ABC Nyheters redaktør. Foto: Emilie Holtet / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet hadde aldri noensinne tapt et kommunevalg. Det gjorde de i går. Men det er fortsatt et kommunevalg, og statsminister Jonas Gahr Støre sto ikke på valg.

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det måtte komme. Kravet om at Arbeiderpartiets leder må gå etter et historisk dårlig valg.

Valglokalene hadde knapt rukket å stenge da det smalt fra Ap-medlem og tillitsvalgt i LO Remy Penev:

«Det er mange i mange år som har satt spørsmålstegn ved om Støre er rette mannen til å lede Arbeiderpartiet. Det har vært mange oppvaskmøter etter dårlige valg de siste årene, men det har ikke skjedd noen ting på ferden nedover mot 20. Jeg mener at Støre bør gå av. Han må ta ansvaret for de dårlige valgresultatene vi har sett over tid og spesielt i kveld».

Arbeiderpartiet ser ut til å lande på 21,7 prosents oppslutning i kommunevalget og 21,9 prosent i fylkestingsvalget.

Resultatet er historisk dårlig. Vi har tall tilbake til 1910, og Arbeiderpartiet har aldri tapt. Det desidert svakeste kommunevalget var i 1925, da partiet fikk 19,1 prosent av stemmene. Det vises også til at kommunevalget 2023 er historisk fordi det er første gang på 99 Høyre slår Arbeiderpartiet i valg. Men dengang – i stortingsvalget i 1924 – hadde Høyre gått sammen med utbryterpartiet Frisinnede Venstre for å oppnå resultatet på 32,5 prosent. Det samme skjedde i 1921, da Høire og Friseinnede Venstre fikk 33,3 prosent av stemmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist gang et parti slo Arbeiderpartiet alene var i 1915, da Venstre fikk 33,1 prosent av stemmene, mot Det norske Arbeiderpartis 32,1.

Penev har rett i at Jonas Gahr Støre har oppnådd svake resultater ved alle valg han har ledet Arbeiderpartiet gjennom, og en lederdiskusjon er på den måten naturlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel er kravet om Støres avgang meningsløst – av minst to årsaker:

Selv om valgresultatet for Arbeiderpartiet er historisk dårlig, lå det lenge an til at de skulle gjøre sitt dårligste kommunevalg noen sinne. De lå på 17-tallet på flere meningsmålinger. Men Støre ble kåret til debattvinner flere ganger i valgkampen, de mobiliserte kraftig, og strakk seg etter hvert forbi bunnoteringen fra 1925 på 19,1 prosent. At de nå lander på 21,7 prosent er, om ikke en bragd, et vitnesbyrd om en godt gjennomført valgkamp, der også statsministeren har gjort seg betydningsfull.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og så er det slik at nå leder Jonas Gahr Støre landet. Han er midt i perioden. Han er på valg i 2025, han var ikke på valg i år.

For Arbeiderpartiet handler det nå om å få forhandlet hjem flest mulig av ordførerne som trenger nye konstellasjoner for å få lov til å bære kjedet. Og det handler om å slikke sårene og posisjonere seg i opposisjon i de kommunene hvor slaget er ugjenkallelig tapt.

Men Jonas blir sittende. Han har to år til på seg på å fikse dette.

(Stemmer er ABC Nyheters debattseksjon. Her skriver faste og sporadiske bidragsytere om nyhetsaktuelle temaer. Vi har også et samarbeid med den politiske nettavisen Altinget.no . Brenner du inne med en mening eller analyse, kan du sende teksten til stemmer@abcnyheter.no, så vil vi vurdere den).