Klokt av Märtha, kongen og dronningen å gå mot folkets vilje

Beholder tittelen: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett under middagen til regjeringens festarrangement i juni i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag.
Beholder tittelen: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett under middagen til regjeringens festarrangement i juni i forbindelse med prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag. Foto: Lise Åserud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn flest ville mer enn at prinsessen skulle slutte å representere kongehuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag er en hel høst med debatt, spekulasjoner, sterke meninger og venting på kong Haralds konklusjon prinsesse Märtha Louises fremtidige tilknytning til kongehuset over.

«Etter en periode med mange spørsmål knyttet til meg og min forlovedes rolle, har jeg bestemt meg for at jeg på det nåværende tidspunkt ikke lenger vil utføre offisielle oppgaver for Kongehuset. Denne avgjørelsen tar jeg i samråd med foreldrene mine Kongen og Dronningen (sic!), for å skape ro rundt Kongehuset », skriver Märtha Louise i en pressemelding.

Prinsesse Märtha Louise.

For i løpet av høsten har det blitt et folkekrav at 51-åringen, den kontroversielle sjamanen Durek Verretts (47) forlovede, også skulle si fra seg prinsessetittelen.

For halvannen uke siden bekreftet en spørreundersøkelse InFact hadde gjort på vegne av ABC Nyheter at nordmenn flest ønsket at Märtha ikke lenger skulle få være prinsesse; at hun skulle si fra seg tittelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen fulgte trenden fra Dagbladets undersøkelse forrige uke og Nettavisens fra tidligere i måneden der begge undersøkelsene viste at over halvparten mente at hun burde si fra seg tittelen. En undersøkelse for NRK uken i forveien viste at et flertall mente at hun burde slutte å representere kongehuset.

Nordmenn ønsker ikke å bli representert av eller assosieres med en selverklært sjaman som mener barn med kreft kan skylde seg selv.

«Dette er den fjerde meningsmålingen som tar opp dette spørsmålet og resultatene er noenlunde de samme som har kommet tidligere, så det er i all hovedsak nok en undersøkelse som bekrefter at det er et flertall blant folket som mener hun bør si fra seg tittelen », uttalte historiker og forfatter av flere bøker om monarkiets historie, Trond Norén Isaksen, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hadde det vært folkeavstemming om saken ville trolig Märtha Louise måttet skaffe seg et etternavn.

Ikke desto mindre er beslutningen kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Märtha Louise nå har tatt – i angivelig samråd, men det er kongen som bestemmer – en klok beslutning. Selv om den koster noe for et kongehus som er avhengig av folkets tillit for å overleve; det hadde vært bedre tjent med en kraftigere folkelig forankring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om prinsesse Märtha Louises beskytterskap – som hun nå frasier seg

  • Som medlem av kongehuset har prinsesse Märtha Louise utført offisielle oppdrag innenfor områder som angår mennesker med nedsatt funksjonsevne.
  • Hun har opp gjennom årene vært beskytter for organisasjoner og arrangementer, samt styremedlem i Stiftelsen Vi, som jobber for funksjonshemmedes rettigheter.
  • I 2020 avsluttet Epilepsiforbundet samarbeidet med prinsessen som kongelig beskytter. Forbundet mente uttalelser fra Durek Verrett om alternativ medisin strider med deres verdier.
  • I etterkant har andre forbund prinsessen er beskytter for, revurdert samarbeidet. Foreningen for muskelsyke (FFM) avsluttet samarbeidet.
  • De seks gjenværende beskytterskapene, Hørselshemmedes Landsforbund, Norges Blindeforbund, Norges Døveforbund, Norsk Revmatikerforbund, Ridderrennet og VIVIL Lekene, valgte å fortsette samarbeid.
  • Prinsessen bestemte likevel i november 2022, i samråd med kong Harald og den nærmeste familien, at hun ikke skal utføre offisielle oppgaver for Kongehuset.
  • For å skape ro rundt kongefamilien frasa prinsessen seg beskytterskapene.
  • Beskytterskapsorganisasjonene blir tilbudt beskytterskap fra andre medlemmer av kongefamilien.

Beslutningen om å frata Märtha Louise kongelige representasjonsoppdrag svarer på den overveldende folkelige motviljen mot den offentlige konstellasjonen Märtha og Durek. Nordmenn ønsker ikke å bli representert av eller assosieres med en selverklært sjaman som mener barn med kreft kan skylde seg selv eller at han er et reptil med en medaljong som kan kurere sykdommer. De aksepterer heller ikke at Märtha fremstår som en stille støtte til forloveden og hans ville uttalelser og virke.

Men å frata Märtha Louise prinsessetittelen ville vært et forhastet – og i praksis irreversibelt – grep basert på folkelig frustrasjon akkurat. Ikke et veloverveid svar på et vanskelig og aslvorlig problem, slik dagens beslutning fremstår

Og det ville være slemt.

Prinsesse Märtha Louise heter dette. Hun er født med dette navnet. Hun tilhører denne familien, og hun har ikke noe etternavn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har allerede sagt fra seg apanasje og tittelen Hennes kongelige høyhet, og hadde likestillingen kommet så langt som den burde i 1971, var det hun som hadde vært tronarving, ikke Haakon Magnus som ble født to år senere.

At Märtha Louise nå ikke lenger skal representere kongehuset bør være nok til å roe gemyttene. For nå.