Se nøye på disse menneskene; ingen vil ha dem!

<p>Menneskene om bord Ocean Viking går i land på Sicilia, hvor de må tilbringe karantenetiden.</p>
Menneskene om bord Ocean Viking går i land på Sicilia, hvor de må tilbringe karantenetiden. Foto: Shahzad Abdul / AFP

52 mennesker befinner seg akkurat nå ombord i et kvegskip. Er vi tilbake til den tiden der vi frakter mennesker fra Afrika over havet som dyr?

Stemmer: Kristina Quintano
Journalist, oversetter og forlegger

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Tirsdag ble jeg oppringt av NRK Dagsrevyen som lurte på om jeg hadde noen kommentar til Siv Jensens siste utspill om redningsskip som menneskesmuglere.

Frp-lederen vil at den norske regjeringen må ta initiativ til at europeiske land iverksetter tiltak for å få slutt på menneskeflukten over Middelhavet.

«Vi kan ikke akseptere at dette skjer. Europa tvinges i kne av denne organiserte menneskesmuglingen», sier Jensen som har sett seg lei på dramaet på Middelhavet.

Tvinges i kne du?

Selv har jeg også sett meg lei.

Jeg har sett meg så jævlig lei av velfødde norske kvinner som fortsetter å mene at fargede mennesker bare kan drukne på havet.

Du skjønner det frøken Jensen, jeg gjentar til det kjedsommelige:
Det er INGEN redningsskip i Middelhavet akkurat nå. Ocean Viking ligger til kai.
Det gjør de få andre sivile skipene også.

Smuglerne driter i hvor de bittesmå, sivile redningsskipene som av og til er - og stort sett ikke er - måtte befinne seg.

Hvor lenge kan vi fortsette vår globale likegyldighet og påstå at vi selv har sett oss lei av andres nød?

Det er et enkelt regnestykke:

Middelhavet er 2,5 millioner kvadratkilometer stort. Hvor mye tror du en skute på 60 fot klarer å rekke over på en dag? Båtflyktningene kom før redningsskipene - ikke omvendt.

Jeg har intervjuet over 100 menneskesmuglere og grenseloser de siste femten årene.
Ikke én eneste en av dem sier at de tar i betraktning om det ligger et lite skip som kanskje redder noen der ute.

Det har ikke vært et eneste redningsskip i Middelhavet i hele vår, likevel har tre ganger så mange mennesker på flukt tatt seg over den sentrale delen av Middelhavet som i fjor, de fleste har ankommet Malta, som faktisk snart kneler.

I snitt har tre mennesker om dagen druknet så langt under coronapandemien.

Deres liv har selvsagt ikke noen verdi i døden når de ikke blir sett på som verdige liv i live. Dette er ikke liv verdt å sørge over, hverken her eller der.

Akkurat nå ligger det libanesiske handelsskipet Talia og flyter rundt i Middelhavet med 52 mennesker ombord og de får ikke legge til i noen havn.

Tror du det hindrer noen i å sette ut i natt? Nei, for når kona di er voldtatt til det ugjenkjennelige, ungene dine sulter ihjel foran uttørkede åkere og du selv har sittet to år i libysk torturkammer har du liksom ikke så mye igjen å tape!

Så hjelp dem der de er du frøken Jensen men få ut fingeren for som du ser på disse menneskene ombord i kvegskipet Talia så begynner det å haste.

Se nøye på disse menneskene; ingen vil ha dem!

Hvor lenge kan vi fortsette vår globale likegyldighet og påstå at vi selv har sett oss lei av andres nød?

Dersom du faktisk vil hjelpe dem der de er akkurat nå, så hjelp oss å hjelpe dem. De er på Malta, i det andre landet mitt, der politikerne snur hver stein for å prøve å huse dem i EUs minste land mens vi legger ned mottak etter mottak.

Flere hundre mennesker sover på gaten i Malta akkurat nå og sammen med tre maltesiske organisasjoner prøver vi å gjøre alt vi kan for å hjelpe dem der de er.

Vi er også lei, drittlei av at våre politikere ikke skjønner at Black Lives Matter - også på Middelhavet!

Innlegget er først publisert på Quintanos facebookprofil. Quintano er også stemmen bak facebooksiden Budbringeren fra Helvete


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden