Islam er forenelig med demokrati

FOTO: Firdouss Ross/Unsplash.com
FOTO: Firdouss Ross/Unsplash.com

Historien minner oss om at progressive tolkninger av islam igjen kan bli dominerende. Men da må dagens fritenkere få vår støtte.

Stemmer: Sylo Taraku
Rådgiver tankesmien Agenda.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

(Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no)
Islam har manifestert seg ulikt gjennom historien. Wahhabismen og salafismen, de mest utbredte formene for ultrakonservativ islam, ønsker å gjenskape det perfekte islamske samfunnet, som skal ha eksistert under de første generasjonene etter profeten Muhammed.

Når progressive, sekulære muslimer ser tilbake, trekker de gjerne frem islams gullalder fra cirka år 760 til 1260 som inspirasjon. Perioden kjennetegnes av kritisk tenkning, åpenhet og innovasjon. Filosofene Avicenna og Averroës, som blant annet har vært viktig for hvordan vi i dag forstår arven fra det gamle Hellas, nevnes ofte.

Man trenger imidlertid ikke å gå så langt tilbake for å finne nyttige forbilder. Også etter andre verdenskrig hadde man nemlig en periode med omfattende kulturelle og sosiale reformer, ledet an av de arabiske nasjonalistiske bevegelsene som var aktive på denne tiden.

Når mine sekulære muslimske venner på Facebook legger ut bilder av kvinner med miniskjørt i Egypt, Iran, Afghanistan – gjerne med en nostalgisk kommentar – stammer bildene som oftest fra nettopp 1950- og 1960-årene. Bildene av moderne muslimske kvinner som arbeider eller omgås fritt med menn stilles opp i kontrast til bilder av kvinner med hijab, niqab eller burka i dag.

Les kommentaren: Det radikaliserte sinnet

Med latter mot fundamentalistene

På sosiale medier sirkulerer det også en YouTube-video fra 1958. Den viser egyptiske president Gamal Abdel Nasser på talerstolen i nasjonalforsamlingen i Kairo. Der forteller han om et møte han hadde med Det muslimske brorskap. Det første kravet de kom med handlet om å påby hijaben.

På videoen kan man se hvordan det utløste latter blant delegatene da Nasser forteller om dette. En av dem roper sågar: «De får gå med hijab selv!» Igjen kan man høre latter og applaus etter denne uttalelsen. Det sier noe om hvor sterkt nasjonalistene og sekularistene sto i den muslimske verden for ikke så veldig lenge siden. I Egypt under Nasser var de totalt dominerende og latterliggjorde de bakstreverske islamistene som hadde tildekning av kvinner som sitt politiske hovedkrav.

De andre sivilisasjonene var enten døde eller på sitt dødsleie, argumenterte Atatürk.

Problemene for den sekulære forståelsen av islam startet da de progressive nasjonalistene ikke klarte å innfri løftene sine. I Tyrkia var Atatürk et unntak; han infridde. Sultanenes islamske styre ga tyrkerne deres ydmykende kapitulasjon. Nasjonalisten og sekularisten Atatürk kastet Vesten ut, etablerte en selvstendig stat og ga tyrkerne stoltheten tilbake.

Atatürk understreket at modernisering ikke er det samme som vestliggjøring, men et universelt og naturlig steg i menneskelig utvikling, uavhengig av kultur. I stedet for å sette sivilisasjoner opp mot hverandre, sa han at én sivilisasjon alltid vil være dominerende, nemlig moderniteten. De andre sivilisasjonene var enten døde eller på sitt dødsleie, argumenterte han.

Les også: Putins «styrte demokrati» - absurditet i praksis

Ydmykelser på rekke og rad

Hva gjorde nasjonalistene i den arabiske verden? Jo, de ville også frigjøre og modernisere. De sa at det skulle bli utvikling og fremgang. Realiteten ble imidlertid at de vestlige kolonimaktene fortsatte med sin kyniske stormaktspolitikk, mens de arabiske nasjonalistene samtidig tapte en rekke kriger mot Israel.

Nye ydmykelser for araberne kom altså på rekke og rad. På toppen av dette gjennomsyret korrupsjon og fattigdomm alt samfunnsliv og hverdagsliv, samtidig som befolkningsveksten var stor og analfabetismen utbredt.

Vesten allierte seg med de konservative muslimske regimene i regionen – som oljenasjonene Saudi-Arabia.

Ettersom man ikke lyktes, verken med frigjøring eller utvikling, organiserte islamistene seg som en opposisjonell kraft. Da heller ikke nasjonalismen klarte å innfri, og istedenfor produserte nye ydmykelser, lengtet enkelt tilbake til storhetstiden de forbandt med islam.

Under den kalde krigen satset Sovjetunionen på sosialistene og nasjonalistene, som de anså som mest lojale. Det oppsto dermed en sekulær og antiimperialistisk allianse mellom sosialister og nasjonalister i den arabiske verden. Vesten, på den andre siden, allierte seg med de konservative muslimske regimene i regionen – som oljenasjonene Saudi-Arabia og Kuwait.

Som Ku Klux Klan med oljemilliarder

Egypt mistet dermed sin lederrolle i den arabiske verden, mens nasjonalismen mistet terreng, etter hvert som Saudi-Arabia brukte sine oljemilliarder til å spre islamisme og religiøs pietisme. Oljens betydning for spredningen av konservativ islam er altså åpenbar. Den radikale Wahhabi-ideologien var helt marginal i den muslimske verden før Saudi-Arabias gjennomslag.

I realiteten kan det som skjedde sammenlignes med at Ku Klux Klan plutselig skulle få oljemilliarder nok til å spre sitt budskap over hele verden, som Bernard Lewis, nestoren innen islamforskningen, har påpekt.

Oljemilliardene som backer spredning av wahhabisme er hvert år i samme størrelsesorden som Sovjetunionens årlige propagandabudsjett – ganget med tre.

Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC), som Saudi-Arabia tok initiativ til i 1969, samlet seg i Kairo i 1990 for å drøfte islams forhold til menneskerettighetene. Gjennom en alternativ muslimsk menneskerettighetserklæring markerte man her et klart skille mellom islam og resten av verden. Kairo-erklæringen om menneskerettigheter sier kort og godt at sharialovene skal trumfe menneskerettighetene i muslimske land.

Les også: Sosialdemokratene må se til middelklassen

Liberale krefter i tofrontskrig

Hadde nasjonalistene og de progressive kreftene vunnet den ideologiske kampen mot islamistene, kunne de etter hvert ha skapt grunnlaget for en demokratisering i Midtøsten. Men slik gikk det som kjent ikke. I stedet har ulike islamistiske, konservative, fundamentalistiske og jihadistiske grupperinger fått voksende ideologisk innflytelse.

Opposisjonen mot disse kreftene er fortsatt preget av at de progressive muslimene må kjempe en tofrontskrig mot både autoritære regimer og en annen gruppe opposisjonelle, nemlig islamistene. De befinner seg slik sett i en skvis. Lenge var de derfor også satt fullstendig på sidelinjen.

De progressive muslimene viste seg kapable til å mobilisere massene. Man var vant til protester fra islamister, men ikke dette.

I 2011 tok de progressive muslimene imidlertid initiativet igjen og mobiliserte befolkningen i en lang rekke muslimske land med krav om rettstat, demokrati og rettferdighet.

Det er dette vi kaller Den arabiske våren. Dessverre gikk det ikke så bra med den. De progressive muslimene viste seg imidlertid kapable til å mobilisere massene. Man var vant til protester fra islamister, men ikke dette.

Islam og demokrati kan gå sammen

Tunisia ble et lyspunkt i regionen da de sekulære kreftene og de moderate islamistene inngikk et samarbeidet som medførte en fredelig transisjon til demokrati. Tunisia er i dag det eneste muslimske landet som betegnes som «fritt» i Freedom Houses demokratiindeks.

Dermed er landet en rollemodell for hele den muslimske verden. Det er altså mulig å kombinere islam med demokrati også i dag. Dette er det avgjørende å huske på.

Man bør kunne diskutere teologiske, politiske og filosofiske spørsmål minst like fritt som man gjorde under den islamske gullalderen.

Den progressive tiden på 1950- og 60-tallet, som mange av mine sekulære muslimske venner lengter tilbake til, var ikke «uislamsk». Muslimske lærde var den gang enige i den progressive utviklingen.

Det er dermed ingenting i veien for at liberale, progressive tolkninger av islam igjen kan bli dominerende. Av de mange faktorene som må til for å gjøre dette mulig, er ytringsfriheten den aller viktigste. Man bør kunne diskutere teologiske, politiske og filosofiske spørsmål minst like fritt som man gjorde under den islamske gullalderen for rundt tusen år siden.

Vesten har støttet feil side. Nå må vi støtte fritenkere og menneskerettsforkjempere og legge press på regimene til å slutte å forfølge dem.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg03:04 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:41 4-åring til sykehus etter brann i bolig i Moss01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen01:00 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina00:22 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery
Siste nytt
03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg03:04VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:41Norge4-åring til sykehus etter brann i bolig i Moss01:13VerdenVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen01:00VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina00:22SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery
Populært