Islam er forenelig med demokrati

FOTO: Firdouss Ross/Unsplash.com
FOTO: Firdouss Ross/Unsplash.com

Historien minner oss om at progressive tolkninger av islam igjen kan bli dominerende. Men da må dagens fritenkere få vår støtte.

Stemmer: Sylo Taraku
Rådgiver tankesmien Agenda.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

(Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no)
Islam har manifestert seg ulikt gjennom historien. Wahhabismen og salafismen, de mest utbredte formene for ultrakonservativ islam, ønsker å gjenskape det perfekte islamske samfunnet, som skal ha eksistert under de første generasjonene etter profeten Muhammed.

Når progressive, sekulære muslimer ser tilbake, trekker de gjerne frem islams gullalder fra cirka år 760 til 1260 som inspirasjon. Perioden kjennetegnes av kritisk tenkning, åpenhet og innovasjon. Filosofene Avicenna og Averroës, som blant annet har vært viktig for hvordan vi i dag forstår arven fra det gamle Hellas, nevnes ofte.

Man trenger imidlertid ikke å gå så langt tilbake for å finne nyttige forbilder. Også etter andre verdenskrig hadde man nemlig en periode med omfattende kulturelle og sosiale reformer, ledet an av de arabiske nasjonalistiske bevegelsene som var aktive på denne tiden.

Når mine sekulære muslimske venner på Facebook legger ut bilder av kvinner med miniskjørt i Egypt, Iran, Afghanistan – gjerne med en nostalgisk kommentar – stammer bildene som oftest fra nettopp 1950- og 1960-årene. Bildene av moderne muslimske kvinner som arbeider eller omgås fritt med menn stilles opp i kontrast til bilder av kvinner med hijab, niqab eller burka i dag.

Les kommentaren: Det radikaliserte sinnet

Med latter mot fundamentalistene

På sosiale medier sirkulerer det også en YouTube-video fra 1958. Den viser egyptiske president Gamal Abdel Nasser på talerstolen i nasjonalforsamlingen i Kairo. Der forteller han om et møte han hadde med Det muslimske brorskap. Det første kravet de kom med handlet om å påby hijaben.

På videoen kan man se hvordan det utløste latter blant delegatene da Nasser forteller om dette. En av dem roper sågar: «De får gå med hijab selv!» Igjen kan man høre latter og applaus etter denne uttalelsen. Det sier noe om hvor sterkt nasjonalistene og sekularistene sto i den muslimske verden for ikke så veldig lenge siden. I Egypt under Nasser var de totalt dominerende og latterliggjorde de bakstreverske islamistene som hadde tildekning av kvinner som sitt politiske hovedkrav.

De andre sivilisasjonene var enten døde eller på sitt dødsleie, argumenterte Atatürk.

Problemene for den sekulære forståelsen av islam startet da de progressive nasjonalistene ikke klarte å innfri løftene sine. I Tyrkia var Atatürk et unntak; han infridde. Sultanenes islamske styre ga tyrkerne deres ydmykende kapitulasjon. Nasjonalisten og sekularisten Atatürk kastet Vesten ut, etablerte en selvstendig stat og ga tyrkerne stoltheten tilbake.

Atatürk understreket at modernisering ikke er det samme som vestliggjøring, men et universelt og naturlig steg i menneskelig utvikling, uavhengig av kultur. I stedet for å sette sivilisasjoner opp mot hverandre, sa han at én sivilisasjon alltid vil være dominerende, nemlig moderniteten. De andre sivilisasjonene var enten døde eller på sitt dødsleie, argumenterte han.

Les også: Putins «styrte demokrati» - absurditet i praksis

Ydmykelser på rekke og rad

Hva gjorde nasjonalistene i den arabiske verden? Jo, de ville også frigjøre og modernisere. De sa at det skulle bli utvikling og fremgang. Realiteten ble imidlertid at de vestlige kolonimaktene fortsatte med sin kyniske stormaktspolitikk, mens de arabiske nasjonalistene samtidig tapte en rekke kriger mot Israel.

Nye ydmykelser for araberne kom altså på rekke og rad. På toppen av dette gjennomsyret korrupsjon og fattigdomm alt samfunnsliv og hverdagsliv, samtidig som befolkningsveksten var stor og analfabetismen utbredt.

Vesten allierte seg med de konservative muslimske regimene i regionen – som oljenasjonene Saudi-Arabia.

Ettersom man ikke lyktes, verken med frigjøring eller utvikling, organiserte islamistene seg som en opposisjonell kraft. Da heller ikke nasjonalismen klarte å innfri, og istedenfor produserte nye ydmykelser, lengtet enkelt tilbake til storhetstiden de forbandt med islam.

Under den kalde krigen satset Sovjetunionen på sosialistene og nasjonalistene, som de anså som mest lojale. Det oppsto dermed en sekulær og antiimperialistisk allianse mellom sosialister og nasjonalister i den arabiske verden. Vesten, på den andre siden, allierte seg med de konservative muslimske regimene i regionen – som oljenasjonene Saudi-Arabia og Kuwait.

Som Ku Klux Klan med oljemilliarder

Egypt mistet dermed sin lederrolle i den arabiske verden, mens nasjonalismen mistet terreng, etter hvert som Saudi-Arabia brukte sine oljemilliarder til å spre islamisme og religiøs pietisme. Oljens betydning for spredningen av konservativ islam er altså åpenbar. Den radikale Wahhabi-ideologien var helt marginal i den muslimske verden før Saudi-Arabias gjennomslag.

I realiteten kan det som skjedde sammenlignes med at Ku Klux Klan plutselig skulle få oljemilliarder nok til å spre sitt budskap over hele verden, som Bernard Lewis, nestoren innen islamforskningen, har påpekt.

Oljemilliardene som backer spredning av wahhabisme er hvert år i samme størrelsesorden som Sovjetunionens årlige propagandabudsjett – ganget med tre.

Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC), som Saudi-Arabia tok initiativ til i 1969, samlet seg i Kairo i 1990 for å drøfte islams forhold til menneskerettighetene. Gjennom en alternativ muslimsk menneskerettighetserklæring markerte man her et klart skille mellom islam og resten av verden. Kairo-erklæringen om menneskerettigheter sier kort og godt at sharialovene skal trumfe menneskerettighetene i muslimske land.

Les også: Sosialdemokratene må se til middelklassen

Liberale krefter i tofrontskrig

Hadde nasjonalistene og de progressive kreftene vunnet den ideologiske kampen mot islamistene, kunne de etter hvert ha skapt grunnlaget for en demokratisering i Midtøsten. Men slik gikk det som kjent ikke. I stedet har ulike islamistiske, konservative, fundamentalistiske og jihadistiske grupperinger fått voksende ideologisk innflytelse.

Opposisjonen mot disse kreftene er fortsatt preget av at de progressive muslimene må kjempe en tofrontskrig mot både autoritære regimer og en annen gruppe opposisjonelle, nemlig islamistene. De befinner seg slik sett i en skvis. Lenge var de derfor også satt fullstendig på sidelinjen.

De progressive muslimene viste seg kapable til å mobilisere massene. Man var vant til protester fra islamister, men ikke dette.

I 2011 tok de progressive muslimene imidlertid initiativet igjen og mobiliserte befolkningen i en lang rekke muslimske land med krav om rettstat, demokrati og rettferdighet.

Det er dette vi kaller Den arabiske våren. Dessverre gikk det ikke så bra med den. De progressive muslimene viste seg imidlertid kapable til å mobilisere massene. Man var vant til protester fra islamister, men ikke dette.

Islam og demokrati kan gå sammen

Tunisia ble et lyspunkt i regionen da de sekulære kreftene og de moderate islamistene inngikk et samarbeidet som medførte en fredelig transisjon til demokrati. Tunisia er i dag det eneste muslimske landet som betegnes som «fritt» i Freedom Houses demokratiindeks.

Dermed er landet en rollemodell for hele den muslimske verden. Det er altså mulig å kombinere islam med demokrati også i dag. Dette er det avgjørende å huske på.

Man bør kunne diskutere teologiske, politiske og filosofiske spørsmål minst like fritt som man gjorde under den islamske gullalderen.

Den progressive tiden på 1950- og 60-tallet, som mange av mine sekulære muslimske venner lengter tilbake til, var ikke «uislamsk». Muslimske lærde var den gang enige i den progressive utviklingen.

Det er dermed ingenting i veien for at liberale, progressive tolkninger av islam igjen kan bli dominerende. Av de mange faktorene som må til for å gjøre dette mulig, er ytringsfriheten den aller viktigste. Man bør kunne diskutere teologiske, politiske og filosofiske spørsmål minst like fritt som man gjorde under den islamske gullalderen for rundt tusen år siden.

Vesten har støttet feil side. Nå må vi støtte fritenkere og menneskerettsforkjempere og legge press på regimene til å slutte å forfølge dem.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat08:00 Hoppdronningens legendejakt07:37 Geolog skal undersøke steinraset på E18 i Larvik07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:35 Klimaforhandlingene er på overtid06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi02:12 Dykkere søker etter to døde ved vulkan på New Zealand01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23 Rekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22 Favorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05 Equinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03 Sola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45 Tusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42 Tiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21 Eksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10 Mann frifunnet for å ha skutt hund09:59 Skotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58 Ericsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57 Klart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49 Flyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27 Mann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20 Tror på ny rekord i julehandelen09:15 Håndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06 Over 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39 Johnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38 Venteliste hos Røde Kors i julen08:03 Pundet styrker seg etter britisk valg07:51 Ødegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23 Undersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08 Togreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54 Boris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51 Wild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37 «VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss
Siste nytt
08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat08:00SportHoppdronningens legendejakt07:37NorgeGeolog skal undersøke steinraset på E18 i Larvik07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:35VerdenKlimaforhandlingene er på overtid06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi02:12VerdenDykkere søker etter to døde ved vulkan på New Zealand01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23NorgeRekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22SportFavorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05PengerEquinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03NorgeSola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45VerdenTusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42MotorTiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21VerdenEksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10NorgeMann frifunnet for å ha skutt hund09:59PolitikkSkotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58NorgeEricsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57PolitikkKlart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49ReiseFlyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27NorgeMann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20PengerTror på ny rekord i julehandelen09:15SportHåndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06NorgeOver 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39VerdenJohnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38NorgeVenteliste hos Røde Kors i julen08:03PengerPundet styrker seg etter britisk valg07:51SportØdegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23NorgeUndersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08NorgeTogreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54PolitikkBoris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51SportWild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37Sport«VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss
Populært