Islam er forenelig med demokrati

FOTO: Firdouss Ross/Unsplash.com
FOTO: Firdouss Ross/Unsplash.com

Historien minner oss om at progressive tolkninger av islam igjen kan bli dominerende. Men da må dagens fritenkere få vår støtte.

Stemmer: Sylo Taraku
Rådgiver tankesmien Agenda.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

(Kommentaren er først publisert på Agendamagasin.no)
Islam har manifestert seg ulikt gjennom historien. Wahhabismen og salafismen, de mest utbredte formene for ultrakonservativ islam, ønsker å gjenskape det perfekte islamske samfunnet, som skal ha eksistert under de første generasjonene etter profeten Muhammed.

Når progressive, sekulære muslimer ser tilbake, trekker de gjerne frem islams gullalder fra cirka år 760 til 1260 som inspirasjon. Perioden kjennetegnes av kritisk tenkning, åpenhet og innovasjon. Filosofene Avicenna og Averroës, som blant annet har vært viktig for hvordan vi i dag forstår arven fra det gamle Hellas, nevnes ofte.

Man trenger imidlertid ikke å gå så langt tilbake for å finne nyttige forbilder. Også etter andre verdenskrig hadde man nemlig en periode med omfattende kulturelle og sosiale reformer, ledet an av de arabiske nasjonalistiske bevegelsene som var aktive på denne tiden.

Når mine sekulære muslimske venner på Facebook legger ut bilder av kvinner med miniskjørt i Egypt, Iran, Afghanistan – gjerne med en nostalgisk kommentar – stammer bildene som oftest fra nettopp 1950- og 1960-årene. Bildene av moderne muslimske kvinner som arbeider eller omgås fritt med menn stilles opp i kontrast til bilder av kvinner med hijab, niqab eller burka i dag.

Les kommentaren: Det radikaliserte sinnet

Med latter mot fundamentalistene

På sosiale medier sirkulerer det også en YouTube-video fra 1958. Den viser egyptiske president Gamal Abdel Nasser på talerstolen i nasjonalforsamlingen i Kairo. Der forteller han om et møte han hadde med Det muslimske brorskap. Det første kravet de kom med handlet om å påby hijaben.

På videoen kan man se hvordan det utløste latter blant delegatene da Nasser forteller om dette. En av dem roper sågar: «De får gå med hijab selv!» Igjen kan man høre latter og applaus etter denne uttalelsen. Det sier noe om hvor sterkt nasjonalistene og sekularistene sto i den muslimske verden for ikke så veldig lenge siden. I Egypt under Nasser var de totalt dominerende og latterliggjorde de bakstreverske islamistene som hadde tildekning av kvinner som sitt politiske hovedkrav.

De andre sivilisasjonene var enten døde eller på sitt dødsleie, argumenterte Atatürk.

Problemene for den sekulære forståelsen av islam startet da de progressive nasjonalistene ikke klarte å innfri løftene sine. I Tyrkia var Atatürk et unntak; han infridde. Sultanenes islamske styre ga tyrkerne deres ydmykende kapitulasjon. Nasjonalisten og sekularisten Atatürk kastet Vesten ut, etablerte en selvstendig stat og ga tyrkerne stoltheten tilbake.

Atatürk understreket at modernisering ikke er det samme som vestliggjøring, men et universelt og naturlig steg i menneskelig utvikling, uavhengig av kultur. I stedet for å sette sivilisasjoner opp mot hverandre, sa han at én sivilisasjon alltid vil være dominerende, nemlig moderniteten. De andre sivilisasjonene var enten døde eller på sitt dødsleie, argumenterte han.

Les også: Putins «styrte demokrati» - absurditet i praksis

Ydmykelser på rekke og rad

Hva gjorde nasjonalistene i den arabiske verden? Jo, de ville også frigjøre og modernisere. De sa at det skulle bli utvikling og fremgang. Realiteten ble imidlertid at de vestlige kolonimaktene fortsatte med sin kyniske stormaktspolitikk, mens de arabiske nasjonalistene samtidig tapte en rekke kriger mot Israel.

Nye ydmykelser for araberne kom altså på rekke og rad. På toppen av dette gjennomsyret korrupsjon og fattigdomm alt samfunnsliv og hverdagsliv, samtidig som befolkningsveksten var stor og analfabetismen utbredt.

Vesten allierte seg med de konservative muslimske regimene i regionen – som oljenasjonene Saudi-Arabia.

Ettersom man ikke lyktes, verken med frigjøring eller utvikling, organiserte islamistene seg som en opposisjonell kraft. Da heller ikke nasjonalismen klarte å innfri, og istedenfor produserte nye ydmykelser, lengtet enkelt tilbake til storhetstiden de forbandt med islam.

Under den kalde krigen satset Sovjetunionen på sosialistene og nasjonalistene, som de anså som mest lojale. Det oppsto dermed en sekulær og antiimperialistisk allianse mellom sosialister og nasjonalister i den arabiske verden. Vesten, på den andre siden, allierte seg med de konservative muslimske regimene i regionen – som oljenasjonene Saudi-Arabia og Kuwait.

Som Ku Klux Klan med oljemilliarder

Egypt mistet dermed sin lederrolle i den arabiske verden, mens nasjonalismen mistet terreng, etter hvert som Saudi-Arabia brukte sine oljemilliarder til å spre islamisme og religiøs pietisme. Oljens betydning for spredningen av konservativ islam er altså åpenbar. Den radikale Wahhabi-ideologien var helt marginal i den muslimske verden før Saudi-Arabias gjennomslag.

I realiteten kan det som skjedde sammenlignes med at Ku Klux Klan plutselig skulle få oljemilliarder nok til å spre sitt budskap over hele verden, som Bernard Lewis, nestoren innen islamforskningen, har påpekt.

Oljemilliardene som backer spredning av wahhabisme er hvert år i samme størrelsesorden som Sovjetunionens årlige propagandabudsjett – ganget med tre.

Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC), som Saudi-Arabia tok initiativ til i 1969, samlet seg i Kairo i 1990 for å drøfte islams forhold til menneskerettighetene. Gjennom en alternativ muslimsk menneskerettighetserklæring markerte man her et klart skille mellom islam og resten av verden. Kairo-erklæringen om menneskerettigheter sier kort og godt at sharialovene skal trumfe menneskerettighetene i muslimske land.

Les også: Sosialdemokratene må se til middelklassen

Liberale krefter i tofrontskrig

Hadde nasjonalistene og de progressive kreftene vunnet den ideologiske kampen mot islamistene, kunne de etter hvert ha skapt grunnlaget for en demokratisering i Midtøsten. Men slik gikk det som kjent ikke. I stedet har ulike islamistiske, konservative, fundamentalistiske og jihadistiske grupperinger fått voksende ideologisk innflytelse.

Opposisjonen mot disse kreftene er fortsatt preget av at de progressive muslimene må kjempe en tofrontskrig mot både autoritære regimer og en annen gruppe opposisjonelle, nemlig islamistene. De befinner seg slik sett i en skvis. Lenge var de derfor også satt fullstendig på sidelinjen.

De progressive muslimene viste seg kapable til å mobilisere massene. Man var vant til protester fra islamister, men ikke dette.

I 2011 tok de progressive muslimene imidlertid initiativet igjen og mobiliserte befolkningen i en lang rekke muslimske land med krav om rettstat, demokrati og rettferdighet.

Det er dette vi kaller Den arabiske våren. Dessverre gikk det ikke så bra med den. De progressive muslimene viste seg imidlertid kapable til å mobilisere massene. Man var vant til protester fra islamister, men ikke dette.

Islam og demokrati kan gå sammen

Tunisia ble et lyspunkt i regionen da de sekulære kreftene og de moderate islamistene inngikk et samarbeidet som medførte en fredelig transisjon til demokrati. Tunisia er i dag det eneste muslimske landet som betegnes som «fritt» i Freedom Houses demokratiindeks.

Dermed er landet en rollemodell for hele den muslimske verden. Det er altså mulig å kombinere islam med demokrati også i dag. Dette er det avgjørende å huske på.

Man bør kunne diskutere teologiske, politiske og filosofiske spørsmål minst like fritt som man gjorde under den islamske gullalderen.

Den progressive tiden på 1950- og 60-tallet, som mange av mine sekulære muslimske venner lengter tilbake til, var ikke «uislamsk». Muslimske lærde var den gang enige i den progressive utviklingen.

Det er dermed ingenting i veien for at liberale, progressive tolkninger av islam igjen kan bli dominerende. Av de mange faktorene som må til for å gjøre dette mulig, er ytringsfriheten den aller viktigste. Man bør kunne diskutere teologiske, politiske og filosofiske spørsmål minst like fritt som man gjorde under den islamske gullalderen for rundt tusen år siden.

Vesten har støttet feil side. Nå må vi støtte fritenkere og menneskerettsforkjempere og legge press på regimene til å slutte å forfølge dem.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan nekter å møte Pompeo og Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom
Siste nytt
14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan nekter å møte Pompeo og Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom
Populært