Alt om valget
Følg valget:

Derfor bør Lan Marie Berg se til kong Haakon VII – ikke Siv Jensen

Lan Marie Berg erklærer at «vi elsker bomringen» etter valgseieren mandag. Men hvem er vi? spør ABC Nyheters kommentator.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lan Marie Berg og hennes MDG fikk fornyet og kraftig forsterket tillit i Oslo dette valget. Etterpå fremsto hun som en dårlig vinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentar: David Stenerud
Redaktør, ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sent mandag inntar Lan Marie Berg scenen på sitt eget partis valgvake i Oslo. Jubelen står i taket. Lille MDG har vunnet kommunevalget, etter fire år i posisjon, med en imponerende levering på løftene om en grønnere by. Selvsagt er hun stolt. Hun har grunn til det. Nesten 55.000 osloborgere har stemt MDG. Oppslutningen har økt fra 8,2 til utrolige 15,2 prosent. MDG er valgets vinner, og Oslos tredje største parti.

Stemningen er elektrisk på Sentralen i Øvre Slottsgate midt i Oslo. Som den var elektrisk på Ballroom – bare et litt hardt kast med steinslynga unna – for seks år siden. Den gang var det Fremskrittspartiet som hadde vunnet valget, og Siv Jensen som sto på scenen foran elleville partifolk. De skulle i regjering, og Frp-lederen tok sats og fyrte av: «Morna, Jens

Resten er politisk idioti-historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag gjentok den seg. MDGs ubestridte frontkvinne i hovedstaden, Lan Marie Berg innledet nøyaktig som Siv Jensen («dette har jeg gledet meg til å si»), trakk pusten godt inn, og lot det stå til: «Vi elsker bomringen!» ropte hun. Valgvaken eksploderte! For en kveld. Men hva var det egentlig hun kommuniserte?

Førsteamanuensis i sosiologi ved NTNU, Arve Hjelseth, skriver det helt presist i VG:

«Lan Marie Bergs ekstatiske utsagn på valgkvelden om å elske bomringen viser mer eller mindre direkte til Jensens 2013-tale, og er nesten like usympatisk. Merk at hun ikke sa at hun elsket bomringen, for det må hun selvsagt gjerne gjøre, men at «vi» elsker den. I likhet med Jensen kan hun forsvare seg med at hun snakket til sine egne, men i praksis var det en tale til oss alle.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For Lan Marie Berg er hele Oslos miljøbyråd, men når svaret hennes til Oslos befolkning på tilliten de har gitt henne er at «vi elsker bomringen», så demonstrerer hun at hun mener hun har vunnet over alle som ikke liker bomringen. Hun demonstrerer at hun ikke respekterer alle de som sliter med ideen om bomringen, som er sterkt imot. Og hun demonstrerer at hun ikke har noen som helst sympati med alle som har det så trangt økonomisk at det økte bompengepresset faktisk gjør livene deres vanskeligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lan Marie Berg er hele Oslos miljøbyråd, ikke bare sine egne venners. Det er ikke Lan Marie Berg mot røkla – det er Lan Marie Berg for Oslo og menneskene som bor her.

For å si det med Oslo Høyres Torbjørn Sølsnes på Facebook (i en tråd som riktignok handler om noe annet enn Bergs valgvake-tale): «Uansett hva man mener om bompenger så er det vanskelig å benekte at det har vært en økt belastning mange steder – og det vitner om lav innsikt i sosioøkonomiske forhold å ikke erkjenne at dette selvsagt har konsekvenser for folk.»

Lan Marie Berg kan ikke ha snakket med mange vanlige folk i Oslo, om hun ikke har skjønt at motstanden mot bompenger ikke kommer av hat mot miljøet. Hun kan for eksempel heller ikke ha lest VGs gode og sterke sak om et knippe bompengemotstanders historie. Hun kan ikke ha tatt innover seg at engasjementet også i denne saken er ektefølt, fra begge sider.

Lan Marie Berg er hele Oslos miljøbyråd, ikke bare sine egne venners. Det er ikke Lan Marie Berg mot røkla – det er Lan Marie Berg for Oslo og menneskene som bor her. Selv blant hennes egne partifeller er det mange som ikke elsker bomringen. De er for den. Men ser den som et nødvendig onde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen mener at Berg skal skifte mening eller forlate sine prinsipper, men hun er alle osloborgeres miljø- og samferdselsbyråd. Hun har ingenting (ingen har det) å lære av Siv Jensens seks år gamle «Morna, Jens» om hvordan man aksepterer tillit og posisjon i politikken.

Hun skulle heller ha tatt lærdom av kong Haakon VIIs 91 år gamle ord. Da avtroppende statsminister Ivar Lykke anbefalte Kongen å la Bondepartiet danne regjering, til tross for at det var Arbeiderpartiet som naturlig burde få oppdraget etter et brakvalg), sa kongen:

«Jeg er også kommunistenes konge». Haakon sto på sitt – og pekte på Arbeiderpartiet.

Dermed ble Christopher Hornsrud Norges første Arbeiderparti-statsminister (det hører med til historien at det strengt tatt ikke var like tett med kommunister i Arbeiderpartiet lenger i 1928 – mange hadde gått til utbryterne i NKP – men det fantes fortsatt stor motstand mot monarkiet i partiet).

Det er ingen grunn for Lan Marie Berg å gå ut og beklage utbruddet sitt. Det kom i seiersrus. Men jeg håper at hun også kan være kommunistenes miljøbyråd. Din byråd. Min byråd. Hele Oslos byråd.

Jeg håper at Lan Marie Berg også vil være bompengemotstandernes byråd.