Hvorfor kaller dere vår levemåte for «fake news»?

Østre del av Hillesøya i forgrunnen og Sommarøy i sentrum. Utsikt fra Nordkollen.
Østre del av Hillesøya i forgrunnen og Sommarøy i sentrum. Utsikt fra Nordkollen. Foto: Harald Groven / Wikipedia

Vi har delt vår historie åpent og ærlig, skriver Kjell Ove Hveding om initiativet til tidsfri sone på Sommarøy.

Stemmer: Kjell Ove Hveding
Initiativtaker til Timefree Zone på Sommarøy

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Hallo. De siste dagene har media vært preget av Innovasjon Norge, Sommarøy, løgn og fake news. Litt rart at det ikke var noen som hadde tenkt å snakke med meg/oss om hva som ligger bak vår historie? Det var for eksempel jeg/vi som organiserte folkemøte på Sommarøy, samlet inn underskrifter og møtte opp utenfor Stortinget. Det kan vi ikke se er «fake news».
Innovasjon Norge tok kontakt i februar med ønsket om vi her på Sommarøy kunne dele vår historie om hvordan livet virkelig er med lys/sol døgnet rundt, slik at folk ute i verden kunne forstå det.
Det har vi gjort, åpent og ærlig.

Vil vurdere etikken: Åpner for å behandle Innovasjon Norge-stunt i PR-råd - kan være brudd på etikkplakat

Vi på Sommarøy har levd på en «tidløs» måte i generasjoner, med fiskere og andre som har fulgt været, lyset, flo og fjære som arbeidstid.

Jeg vokste opp med siesta hver dag og da Innovasjon Norge foreslo at vi kunne fokusere på klokken og tiden var dette helt naturlig å si ja til. På nattetid om sommeren gjør vi alt fra å male huset, klippe plenen til å bade og dra på båttur, mens resten av Norge sover. Og det er mange barn på Sommarøy som ikke har noen streng leggetid om sommeren.

Det var jeg som organiserte folkemøte. Ikke Innovasjon Norge. Det var jeg som samlet inn underskrifter. Ikke Innovasjon Norge.

Sist i april var utkast til vår måte å få dette ut klar, og vår lokalgruppe startet med å beskrive hva vi faktisk gjør her på kveld/natt i den lyse årstiden. 24. og 25. mai hadde vi en medhjelper med oss og laget en enkel mobilfilm om våre aktiviteter med unge og eldre, og jeg inviterte lokalt på facebook folk til et lite folkemøte for å lage oppropet.

Her var det aldri fokus på antall, men på at vår morsomme erklæring skulle skape engasjement!
Det vi gjorde la vi ut på vår nye facebookside og inviterte hele Nord-Norge til å sende inn film og bilder på det de gjør i den lyse sommernatten i nord, og mange har engasjert seg!

Les også: SAS bryter samarbeid med Innovasjon Norge etter Sommarøy-stunt
Innovasjon Norge og et PR byrå sendte ut en pressemelding med budskapet Time-Free Zone hvor vi selvfølgelig spisset våre ambisjoner for å skape blest og PR. Vi fortalte og viste gjennom filmen hvordan vi lever med tid og muligheter her nord om sommeren, og i sitatene mine rettet jeg fokus på hvordan vi slukes av tiden, og hvordan vi ofte styres av klokken og rekker ikke å leve.
Jeg har lenge vært opptatt av å leve mer «tidløst». I september i fjor sa jeg opp jobben min etter 35 år 24/7 for å ta tida tilbake, og jeg har ikke hatt armbåndsur på mange herrens år. Hvorfor ikke nyte mer den tida man har og la seg styre av dagslyset, naturen og menneskene rundt seg, og våge å være mer impulsiv? På lang sikt tror jeg det kan føre til lavere sykefravær og gjøre oss friskere. Hvorfor ledelsen i Innovasjon Norge fikk panikk og ikke bare kunne henvist til meg at det som vi har delt er vår ekte historie på vegne av hele Nord-Norge, det må dere spørre dem om.

Vi på Sommarøy har fortalt vår historie, hvordan vi lever, og hvordan vi ønsker å leve mer. Vi vil fortsette å dele historien vår videre, selv om prosjektet med Innovasjon Norge er over.

Ja, Innovasjon Norge samarbeidet med byråer, som hjalp oss med filminnspilling, og de sendte ut pressemeldinger. Men dette har skjedd på mine og resten av Sommarøy sine premisser. Det var min idé, ikke Innovasjon Norge sin, å henge opp klokker på broen. Jeg oppfordret også de som ønsket det å gjøre det samme, som en personlig beslutning om å ta tida på alvor.

Det var jeg som organiserte folkemøte. Ikke Innovasjon Norge. Det var jeg som samlet inn underskrifter. Ikke Innovasjon Norge.

Og det var jeg som dro ned til Oslo for å møte min venn og stortingsrepresentant Kent Gudmundsen. Jeg hadde med meg underskriftene og viste dem til ham. Kent fikk overlevert selve underskriftene på PDF, ikke fysisk, og det er helt vanlig – i tilfelle det var andre beslutningstakere jeg skulle vise de fysiske underskriftene til.

Les også: PR-byrået bak Innovasjon Norge-stunt: - Komisk å blande inn fake news

Målet er jo fortsatt å skape debatt hvor vårt ønske om en tidsfrie sone skal skape morsomme, men også alvorlige samtaler om tid og hvordan den påvirker oss

I dette initiativet har vi sammen diskutert vinter- og sommertid, ingen tid, mer fleksible åpningstider og fleksible arbeidstider, tid til å være mer impulsiv, og mye annet.

I alle mine samtaler med media har vi fokusert på hva kan vi endre, og hva som er umulig å endre. Tilbakemeldingene fra «hele» verden har vært: «Dette er viktig», «Dette trenger vi å bli påminnet», «Hvor fantastisk at dere faktisk lever med lys og muligheter 24/7».

De siste to dagene har jeg blitt kontaktet av flere store utenlandske medier som sa: «Hva er egentlig problemet som diskuteres i Norge nå? Vi så jo at pressemeldingen ble sendt fra et PR-byrå og at Innovasjon Norge var involvert. Du har jo fortalt oss i intervjuet at du gjør dette for å sette fokus på det vi syntes er så flott og viktig; at det går an å leve uten at klokken styrer all vår tid! Vi liker historien og vi forteller den videre uansett.»

Vi på Sommarøy har fortalt vår historie, hvordan vi lever, og hvordan vi ønsker å leve mer. Vi vil fortsette å dele historien vår videre, selv om prosjektet med Innovasjon Norge er over.

Hvorfor ledelsen i Innovasjon Norge fikk panikk og ikke bare kunne henvist til meg at det som vi har delt er vår ekte historie på vegne av hele Nord-Norge, det må dere spørre dem om.

Kritisk : – Dødssynd fra Innovasjon Norge

Alle som har bidratt her på øya er stolte av hva dette påfunnet har gitt oss av inspirasjon – inspirasjon til å bli enda mer bevisste på å bruke mer av det mest dyrebare vi har: Tiden.

Vi registrerer at media i Norge har fokusert på at Innovasjon Norge skulle vært klarere om at de tok initiativet til dette, noe vi syntes er helt greit å diskutere. Men vi registrerer også at alle refererer til den «avslørende» NRK-reportasjen med diverse halvsannheter og kaster seg ut i debatten ut i fra den «fulle sannhet som reportasjen selvfølgelig må være» og kaller hele vår historie for FAKE NEWS!

Sorry. Vi har delt VÅR historie fra Sommarøy og Nord-Norge. Det er sånn vi lever, og det er sånn vi ønsker å leve. Hvis noen vil kalle det «fake news», så lever vi godt med det!

Legger seg flat: Mente ikke å lure noen

Ha en riktig god sommer. Om du skulle ønske det, er du hjertelig velkommen til Sommarøy for å koble ut de daglige tidsfristene i noen dager, og gjøre som mange journalister har gjort her de siste ukene. De har opplevd at her kunne klokka faktisk tas av. De kom, og de erfarte at de kunne bruke tiden akkurat som de ville 24/7.

Kommentaren er først publisert hos Kampanje.com

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:44 Hergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43 Seier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43 Flyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19 To siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16 Trygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09 Drapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01 Brann på russisk hangarskip i Murmansk09:59 Sjåfør gikk ut av bilen etter punktering – påkjørt og kritisk skadd09:46 Syklist påkjørt i Stavanger09:29 Nav legger fram rapport om trygdeskandalen09:26 To menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00 – Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33 Norske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05 USA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06 Fiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57 Verdens eldste jegertegninger funnet i hule i Indonesia06:55 Zlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34 Solbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30 Videregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00 Cubanere tar hesten i arbeid igjen06:00 Venstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56 Feilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52 Dette skjer i dag05:45 EU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31 Dette skjedde i natt05:19 Levninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01 USA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00 Motstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59 20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22 To bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41 NHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21 Colombia ber om erstatning fra supermarkedkjede etter julegenser-reklame02:21 Vulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02 New Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36 De konservatives forsprang til Labour krymper00:56 SSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38 Israel utskriver nok et nyvalg00:20 Tyske medier: Haaland i samtaler med Dortmund00:01 To menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43 Jesus-målrush snudde kampen for City23:40 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29 Helse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25 Prisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Et av kunsthistoriens store mysterier kan være løst17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse16:08 11. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200815:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40 Pågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt
Siste nytt
10:44SportHergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43SportSeier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43NorgeFlyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19NorgeTo siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16Helse og livsstilTrygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01VerdenBrann på russisk hangarskip i Murmansk09:59NorgeSjåfør gikk ut av bilen etter punktering – påkjørt og kritisk skadd09:46NorgeSyklist påkjørt i Stavanger09:29NorgeNav legger fram rapport om trygdeskandalen09:26NorgeTo menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00Helse og livsstil– Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33Helse og livsstilNorske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05NorgeUSA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06MotorFiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57VerdenVerdens eldste jegertegninger funnet i hule i Indonesia06:55SportZlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34SportSolbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30NorgeVideregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00VerdenCubanere tar hesten i arbeid igjen06:00NorgeVenstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56NorgeFeilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52NorgeDette skjer i dag05:45VerdenEU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenLevninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01VerdenUSA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00VerdenMotstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59Norge20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22NorgeTo bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41NorgeNHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21VerdenColombia ber om erstatning fra supermarkedkjede etter julegenser-reklame02:21VerdenVulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02VerdenNew Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36VerdenDe konservatives forsprang til Labour krymper00:56NorgeSSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38VerdenIsrael utskriver nok et nyvalg00:20SportTyske medier: Haaland i samtaler med Dortmund00:01NorgeTo menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43SportJesus-målrush snudde kampen for City23:40SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29NorgeHelse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25SportPrisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57KulturEt av kunsthistoriens store mysterier kan være løst17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse16:08Kultur11. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200815:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40NorgePågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt
Populært