Meny

Hvorfor kaller dere vår levemåte for «fake news»?

Østre del av Hillesøya i forgrunnen og Sommarøy i sentrum. Utsikt fra Nordkollen.
Østre del av Hillesøya i forgrunnen og Sommarøy i sentrum. Utsikt fra Nordkollen. Foto: Harald Groven / Wikipedia

Vi har delt vår historie åpent og ærlig, skriver Kjell Ove Hveding om initiativet til tidsfri sone på Sommarøy.

Stemmer: Kjell Ove Hveding
Initiativtaker til Timefree Zone på Sommarøy

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Hallo. De siste dagene har media vært preget av Innovasjon Norge, Sommarøy, løgn og fake news. Litt rart at det ikke var noen som hadde tenkt å snakke med meg/oss om hva som ligger bak vår historie? Det var for eksempel jeg/vi som organiserte folkemøte på Sommarøy, samlet inn underskrifter og møtte opp utenfor Stortinget. Det kan vi ikke se er «fake news».
Innovasjon Norge tok kontakt i februar med ønsket om vi her på Sommarøy kunne dele vår historie om hvordan livet virkelig er med lys/sol døgnet rundt, slik at folk ute i verden kunne forstå det.
Det har vi gjort, åpent og ærlig.

Vil vurdere etikken: Åpner for å behandle Innovasjon Norge-stunt i PR-råd - kan være brudd på etikkplakat

Vi på Sommarøy har levd på en «tidløs» måte i generasjoner, med fiskere og andre som har fulgt været, lyset, flo og fjære som arbeidstid.

Jeg vokste opp med siesta hver dag og da Innovasjon Norge foreslo at vi kunne fokusere på klokken og tiden var dette helt naturlig å si ja til. På nattetid om sommeren gjør vi alt fra å male huset, klippe plenen til å bade og dra på båttur, mens resten av Norge sover. Og det er mange barn på Sommarøy som ikke har noen streng leggetid om sommeren.

Det var jeg som organiserte folkemøte. Ikke Innovasjon Norge. Det var jeg som samlet inn underskrifter. Ikke Innovasjon Norge.

Sist i april var utkast til vår måte å få dette ut klar, og vår lokalgruppe startet med å beskrive hva vi faktisk gjør her på kveld/natt i den lyse årstiden. 24. og 25. mai hadde vi en medhjelper med oss og laget en enkel mobilfilm om våre aktiviteter med unge og eldre, og jeg inviterte lokalt på facebook folk til et lite folkemøte for å lage oppropet.

Her var det aldri fokus på antall, men på at vår morsomme erklæring skulle skape engasjement!
Det vi gjorde la vi ut på vår nye facebookside og inviterte hele Nord-Norge til å sende inn film og bilder på det de gjør i den lyse sommernatten i nord, og mange har engasjert seg!

Les også: SAS bryter samarbeid med Innovasjon Norge etter Sommarøy-stunt
Innovasjon Norge og et PR byrå sendte ut en pressemelding med budskapet Time-Free Zone hvor vi selvfølgelig spisset våre ambisjoner for å skape blest og PR. Vi fortalte og viste gjennom filmen hvordan vi lever med tid og muligheter her nord om sommeren, og i sitatene mine rettet jeg fokus på hvordan vi slukes av tiden, og hvordan vi ofte styres av klokken og rekker ikke å leve.
Jeg har lenge vært opptatt av å leve mer «tidløst». I september i fjor sa jeg opp jobben min etter 35 år 24/7 for å ta tida tilbake, og jeg har ikke hatt armbåndsur på mange herrens år. Hvorfor ikke nyte mer den tida man har og la seg styre av dagslyset, naturen og menneskene rundt seg, og våge å være mer impulsiv? På lang sikt tror jeg det kan føre til lavere sykefravær og gjøre oss friskere. Hvorfor ledelsen i Innovasjon Norge fikk panikk og ikke bare kunne henvist til meg at det som vi har delt er vår ekte historie på vegne av hele Nord-Norge, det må dere spørre dem om.

Vi på Sommarøy har fortalt vår historie, hvordan vi lever, og hvordan vi ønsker å leve mer. Vi vil fortsette å dele historien vår videre, selv om prosjektet med Innovasjon Norge er over.

Ja, Innovasjon Norge samarbeidet med byråer, som hjalp oss med filminnspilling, og de sendte ut pressemeldinger. Men dette har skjedd på mine og resten av Sommarøy sine premisser. Det var min idé, ikke Innovasjon Norge sin, å henge opp klokker på broen. Jeg oppfordret også de som ønsket det å gjøre det samme, som en personlig beslutning om å ta tida på alvor.

Det var jeg som organiserte folkemøte. Ikke Innovasjon Norge. Det var jeg som samlet inn underskrifter. Ikke Innovasjon Norge.

Og det var jeg som dro ned til Oslo for å møte min venn og stortingsrepresentant Kent Gudmundsen. Jeg hadde med meg underskriftene og viste dem til ham. Kent fikk overlevert selve underskriftene på PDF, ikke fysisk, og det er helt vanlig – i tilfelle det var andre beslutningstakere jeg skulle vise de fysiske underskriftene til.

Les også: PR-byrået bak Innovasjon Norge-stunt: - Komisk å blande inn fake news

Målet er jo fortsatt å skape debatt hvor vårt ønske om en tidsfrie sone skal skape morsomme, men også alvorlige samtaler om tid og hvordan den påvirker oss

I dette initiativet har vi sammen diskutert vinter- og sommertid, ingen tid, mer fleksible åpningstider og fleksible arbeidstider, tid til å være mer impulsiv, og mye annet.

I alle mine samtaler med media har vi fokusert på hva kan vi endre, og hva som er umulig å endre. Tilbakemeldingene fra «hele» verden har vært: «Dette er viktig», «Dette trenger vi å bli påminnet», «Hvor fantastisk at dere faktisk lever med lys og muligheter 24/7».

De siste to dagene har jeg blitt kontaktet av flere store utenlandske medier som sa: «Hva er egentlig problemet som diskuteres i Norge nå? Vi så jo at pressemeldingen ble sendt fra et PR-byrå og at Innovasjon Norge var involvert. Du har jo fortalt oss i intervjuet at du gjør dette for å sette fokus på det vi syntes er så flott og viktig; at det går an å leve uten at klokken styrer all vår tid! Vi liker historien og vi forteller den videre uansett.»

Vi på Sommarøy har fortalt vår historie, hvordan vi lever, og hvordan vi ønsker å leve mer. Vi vil fortsette å dele historien vår videre, selv om prosjektet med Innovasjon Norge er over.

Hvorfor ledelsen i Innovasjon Norge fikk panikk og ikke bare kunne henvist til meg at det som vi har delt er vår ekte historie på vegne av hele Nord-Norge, det må dere spørre dem om.

Kritisk : – Dødssynd fra Innovasjon Norge

Alle som har bidratt her på øya er stolte av hva dette påfunnet har gitt oss av inspirasjon – inspirasjon til å bli enda mer bevisste på å bruke mer av det mest dyrebare vi har: Tiden.

Vi registrerer at media i Norge har fokusert på at Innovasjon Norge skulle vært klarere om at de tok initiativet til dette, noe vi syntes er helt greit å diskutere. Men vi registrerer også at alle refererer til den «avslørende» NRK-reportasjen med diverse halvsannheter og kaster seg ut i debatten ut i fra den «fulle sannhet som reportasjen selvfølgelig må være» og kaller hele vår historie for FAKE NEWS!

Sorry. Vi har delt VÅR historie fra Sommarøy og Nord-Norge. Det er sånn vi lever, og det er sånn vi ønsker å leve. Hvis noen vil kalle det «fake news», så lever vi godt med det!

Legger seg flat: Mente ikke å lure noen

Ha en riktig god sommer. Om du skulle ønske det, er du hjertelig velkommen til Sommarøy for å koble ut de daglige tidsfristene i noen dager, og gjøre som mange journalister har gjort her de siste ukene. De har opplevd at her kunne klokka faktisk tas av. De kom, og de erfarte at de kunne bruke tiden akkurat som de ville 24/7.

Kommentaren er først publisert hos Kampanje.com

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:52 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23 Norge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23 Valgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23 De norske hopperne langt bak i Polen20:22 Brann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21 Stoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18 Abe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00 Hjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56 Seieren glapp for Asker19:55 Aalesund seiret i målfest19:53 Hjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53 Raufoss seiret i målfest19:52 Berg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51 Brann-seier over Stabæk19:51 Nunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50 Tredje tap på rad for Tromsdalen19:49 Fjerde strake tap for HamKam19:48 Stoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22 Shane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52 Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02 Iransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37 Tusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29 Zidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07 Australsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46 Ingen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30 Aschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27 Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland
Siste nytt
22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:52SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23SportNorge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23PolitikkValgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23SportDe norske hopperne langt bak i Polen20:22SportBrann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21PolitikkStoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18PolitikkAbe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00SportHjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56SportSeieren glapp for Asker19:55SportAalesund seiret i målfest19:53SportHjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53SportRaufoss seiret i målfest19:52SportBerg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51SportBrann-seier over Stabæk19:51SportNunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50SportTredje tap på rad for Tromsdalen19:49SportFjerde strake tap for HamKam19:48NorgeStoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22SportShane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52NorgeForsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02VerdenIransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29SportZidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07VerdenAustralsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46NorgeIngen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30NorgeAschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27VerdenNorskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland
Populært