Hva vil Kina gjøre med Midtøsten?

Kinesiske biler vises fram på en utstilling for å fremme handel, Damascus International Fair, i Syrias hovedstad for en måned siden. Foto: Xinhua /NTB scanpix
Kinesiske biler vises fram på en utstilling for å fremme handel, Damascus International Fair, i Syrias hovedstad for en måned siden. Foto: Xinhua /NTB scanpix

Midtøsten ligger an til å bli den store testen for Kina som global makt. Regionen preges av krig, politiske spenninger og økonomisk stagnasjon. Kina trapper opp sin rolle, ikke minst med «den nye silkeveien». Hva tenker kineserne om utfordringene i Midtøsten? Finnes det en unik kinesisk oppskrift for å håndtere disse?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Kristian Berg Harpviken
Forsker på Fredsforskningsinstituttet PRIO

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Det knyttes store forventninger til Kina som global makt. Kina har også store forventninger til seg selv. Men, verdens mest folkerike stat bruker først og fremst energien på å sikre indre stabilitet, velferd og utvikling, og det er også avgjørende for de utenrikspolitiske prioriteringene.

USAs avtagende vilje til å ta globalt ansvar har utløst svært blandete følelser i Beijing, der man så at man egentlig ikke hadde noe annet valg enn selv å trappe opp det globale engasjementet. Midtøsten er ikke noe unntak.

Men Midt-Østen er en utfordrende region. Listen over verdens alvorligste kriger domineres av Syria, Yemen, Irak (foruten Afghanistan, som kan sees som del av det såkalte ‘utvidete Midtøsten’) . Gamle allianser har gått opp i limingen. Autoritære ledere fester grepet ytterligere. De store sosiale og politiske spenningene som lå under de omfattende protestene i 2011 er på ingen måte løst.

Den nye silkeveien – eller «Belt & Road» på engelsk – er President Xi sitt store prestisjeprosjekt. Begrepet er elastisk og brukes etter hvert som referanse for store deler av det Kina gjør utenfor egne grenser. Et sentralt mål er å knytte sammen Kina og Europa gjennom en massiv utbygging av infrastruktur både til lands og til vanns. Veier, jernbaner og rørledninger skal gå gjennom Midtøsten. Prosjektet skal også bidra til økonomisk utvikling lokalt, men står i fare for å bli mål for opprørsgrupper eller komme i klem mellom rivaliserende politiske aktører.

Les også: Ny silkevei skal gjøre Kina til økonomisk supermakt

Betydelig rolle

Kinas rolle i Midtøsten er allerede betydelig, om enn nokså usynlig. Godt over halvparten av landets oljeimport kommer fra regionen. Kina har gode på å balansere. De er for eksempel storimportører av olje fra både Iran og Saudi Arabia, og de eksporterer militær teknologi til begge. I Irak gjør de forretning både med regimet i Bagdad og selvstyremyndighetene i Kurdistan.

Det er en etablert sannhet at Kina ønskes velkommen fordi de ikke engasjerer seg politisk, fordi de ikke stiller krav som går på menneskerettigheter, ytringsfrihet eller demokrati.

Men, de siste årene har vi også sett en økende vilje til å engasjere seg i politiske prosesser, for eksempel i Afghanistan, Libya, Sudan og Sør-Sudan. I atomforhandlingene som førte frem til avtalen med Iran i 2015 ga Kina viktige bidrag gjennom direkte kontakt med iranske ledere. I alle disse engasjementene har Kina hatt et moderat ambisjonsnivå, de har holdt en relativ lav profil, men like fullt representerer dette et viktig skifte.

Silkeveiprosjektet støter allerede på utfordringer. I forlengelsen av væpnete konflikter og politisk ustabilitet, så er det et spørsmål om et mer fremoverlent Kina vil lykkes med å balansere mellom motstridende interessert. Konflikten mellom Iran og Saudi Arabia, for eksempel, eskalerer stadig, og kan stille Kinas balanserte tilnærming på prøve. En annen utfordring er at flere og flere land ser den kinesiske tilnærmingen – med store lånefinansierte investeringer – som oppskriften på avhengighet, slik vi nylig har sett i Malaysia og Myanmar.

Økt sårbarhet

Tradisjonelt har Kinas globale engasjement dreid seg først og fremst om økonomi – om tilgang til råvarer og om handel. Den nye silkeveien kan forstås i forlengelsen av dette. Men omfattende byggeaktivitet, så vel som store investeringer i fysisk infrastruktur, betyr også sårbarhet.

I Beijing tvinger det seg frem tøffe diskusjoner om hvordan en skal sikre sine interesser i verdens mest ustabile områder. Det handler ikke bare om hvorvidt, eller hvordan, en agerer politisk. Det reiser også, til syvende og sist, spørsmålet om de militære virkemidlene.

Militærmakt kan ha flere anvendelsesområder. For det første er det snakk om å beskytte kinesiske borgere. Byggeprosjektene er tungt basert på kinesisk arbeidskraft, og de kan bli mål for opprørsgrupper, slik vi har sett blant annet i Pakistan. Infrastrukturprosjektene kan også bli utsatt for sabotasje, og vil forutsette sikker tilgang for drift og vedlikehold. Til syvende og sist er det også spørsmålet om hvorvidt man vil bruke militære midler for overordnede politiske formål, noe Kina har vært svært tilbakeholden med utenfor egne grenser.

En ting er å se på utviklingstrender for kinesisk bruk av militære styrker. Et interessant trekk der er den økende deltagelsen i fredsbevarende operasjoner, et svært viktig element i FN sin verktøykasse som ellers har vist seg stadig vanskeligere å finne ressurser til. Et annet interessant trekk er kinesisk interesse for å styrke andre lands militære kapasitet gjennom å tilby opplæring og utstyr, ikke ulikt det vestlige land har gjort i Afghanistan, Irak og andre steder. I tillegg ser vi fremveksten av private sikkerhetsaktører som tar oppdrag for kinesiske firma som engasjerer seg utenlands. Med denne utvidete paletten får Kina større valgmuligheter.

Store forventninger

I Beijing er det mange som er bekymret, både over de store forventningene til hva Kina kan få til, og over risikoen ved å trappe opp nærværet i Midtøsten. Det debatteres, men det er på ingen måte klart hva slags retning dette vil ta. Historien om USA sin rolle i regionen er ikke oppløftende. Kanskje har Kina større tålmodighet. Kanskje vil Kina ha større toleranse for usikkerhet. Men kineserne har neppe noen illusjoner om at de behersker et knippe med virkemidler som gjør at de kan utrette mirakler i en region der mange andre har prøvd og feilet.

Uansett, den posisjonen Kina etterhvert inntar i Midtøsten vil få stor betydning for utviklingen i regionen. Den vil også ha betydning langt utover regionen. Det fremtidige forholdet mellom verdens stormakter tar form gjennom hvordan de agerer i verdens mest konfliktfylte region.

Kanskje vil vi kunne trekke noen flere implikasjoner ved å følge med Syria i månedene fremover. I realiteten har Assad seiret militært, og det blir neppe noen inkluderende fredsløsning i Syria. Vestlige land vil dermed vegre seg sterkt for å gå inn, noe som skaper større rom for andre. Syria er strategisk plassert, med betydelige reserver av olje og gass. Samtidig er det en utfordrende situasjon, med mange aktører og få utsikter til stabilitet på kort sikt. Hva vil Kina gjøre her?

Kommentarartikkelen ble først publisert i Bistandsaktuelt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:00 Minihjort sett for første gang på 30 år18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Frykter personer har gått gjennom isen i Troms – stor redningsaksjon iverksatt18:10 Slakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Riksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Etterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Melkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45 – Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige
Siste nytt
19:00VerdenMinihjort sett for første gang på 30 år18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgeFrykter personer har gått gjennom isen i Troms – stor redningsaksjon iverksatt18:10PolitikkSlakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkRiksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgeEtterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivMelkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45Norge– Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige
Populært