Mirakelmannen Gangnes i 100

Kenneth Gangnes sikret søndag sin første og Norges 100. individuelle verdenscupseier i hopp.
Kenneth Gangnes sikret søndag sin første og Norges 100. individuelle verdenscupseier i hopp. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kenneth Gangnes var ett tidel fra seier i lørdagens renn. Søndag slo han til og vant Norges 100. individuelle verdenscupseier i hopp med seieren i den lille Lysgårdsbakken.

Han ble muligens snytt for sin første verdenscupseier med litt for streng dømming på stilen lørdag, men dagen etter var det ingen tvil.

Gangnes ledet etter første omgang og sto imot nervepresset som siste hopper i finaleomgangen. Han landet på 99 meter, og sammenlagt seiret han 1,8 poeng foran slovenske Peter Prevc.

– Hoppingen min er bare vanvittig god om dagen. Det er ikke mer å si om det, sa Kenneth Gangnes til NTB.

I sommer tok han sin første internasjonale seier i hoppbakken i sommer Grand Prix, og alle innen hoppfamilien unner ham det. I sin egen bakgård i Lysgårdsbakken var det tid for å gjenta bedriften også i verdenscupen.

– Sommeren var full av barrierebrytende ting, men du sitter likevel igjen med litt usikkerhet fordi du vet at de store kanonene bestandig kommer når det går mot vinter. De har ofte et ekstra gir å sette inn, sa 26-åringen.

Gangnes hadde sjuendeplass som best i verdenscupen foran helgens renn i Lillehammer. Det endte med en seier og en annenplass.

– Det er så stort å kunne vinne hopprenn. Jeg har nesten ikke ord. Nå kan jeg sette «check» bak en av guttedrømmene, sa totningen. En annen totning med mange verdenscupseirer, Roger Ruud, var blant de mange gratulantene på sletta.

Med seieren søndag er Gangnes bare ett poeng bak den tyske lederen Severin Freund i sammendraget i verdenscupen.

Skademareritt

Gangnes har vært igjennom et skademareritt, og trener Alexander Stöckl er imponert over hvordan hopperen har kommet tilbake. Han kaller ham en mirakelmann, for ingen har tidligere kommet tilbake og vunnet et verdenscuprenn etter å ha fått ødelagt korsbåndet to ganger.

– Når man kjenner historien bak Kenneth og hans skader, så er det mange som gleder seg over denne seieren. Det er helt fortjent. At han vant allerede i sommer har hjulpet godt på selvtilliten hans. Det ser du når han klarer å ta ut sitt beste hopp som siste hopper utfor, sa Stöckl til NTB.

Les også: Fire norske hoppere disket i Lillehammer

Knallhard jobbing

– Jeg har jobbet beinhardt hver bidige dag jeg hadde muligheten til å trene. Når du sitter der og har «blåst» kneet så må du bare trene hardere enn alle andre for å komme tilbake. Det var ofte styrketrening minst to ganger om dagen, sa Gangnes.

Det var i fjor sommer at han gjorde sitt første hopp etter den siste operasjonen.

– Det var faktisk i samme bakken jeg vant i nå, men jeg var mer nervøs den gang enn jeg var da jeg satt igjen på toppen i dag, sa 26-åringen fra Kolbu.

Les også: Northug etter maktdemonstrasjon: Norge kan lære av svenskene

Kenneth Gangnes:

* Født: 15. mai 1989 (26 år)

* Idrettsgren: Hopp

* Klubb: Kolbukameratene

* Bosted: Lillehammer

* Viktigste meritter:

* Verdenscupen: En seier og en annenplass.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus