Rødt kort før kampstart kan bli en realitet i fotball-EM

Rødt kort før kampstart kan bli en realitet i sommerens fotball-EM, dersom nye fotballregler blir vedtatt i mars.
Rødt kort før kampstart kan bli en realitet i sommerens fotball-EM, dersom nye fotballregler blir vedtatt i mars. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom de som godkjenner og vedtar internasjonale regler i fotball ønsker det, står fotballen foran en aldri så liten revolusjon før EM i Frankrike til sommeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir varslet at en rekke nye regler kan være på vei. Det er den danske avisen Politiken som skriver dette fredag.

Dersom de nye reglene blir godkjent av UEFA i mars, vil en dommer få anledning til å utvise spillere allerede før kampstart, men det blir foreløpig ikke sagt noe om hvilke forseelser som kan føre til rødt kort før kampen er i gang.

Det skal bli anledning til å dele ut rødt kort fra det øyeblikket kampbanen er inspisert. Dette er opplysninger som kommer fra International Football Association Board (IFAB), som er det organet som godkjenner og vedtar reglene i fotball.

Det er den tidligere engelske fotballdommeren David Elleray som har ført de nye reglene i pennen. Han håper det nye regelsettet blir tatt i bruk under sommerens EM, og engelskmannen sier han fornøyd med resultat av det forslaget som foreligger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fotballen nærmere videodømming

Klart språk

– Det nye regelsettet er formulert i et meget klart språk som ikke skal skape misforståelser, sier Elleray. Både nyhetsbyrået AP og den danske avisen refererer denne uttalelsen.

IFAB skal ha sitt neste møte i mars, og allerede da kan de nye reglene bli innført eller i alle fall vedtatt. Sommerens EM-sluttspill i Frankrike kommer trolig til å bli den første turneringen der dette blir innført.

Det er også klart at så snart det blir praktisk gjennomførbart, kommer det nye regelsettet til å bli innført i all fotball.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avspark forandres

De reglene som gjelder nå sier at ved avspark skal ballen alltid spilles framover. Det nye regelsettet vil tillate at ballen ved avspark kan sendes hvor som helst, også bakover på banen.

Det kommer også til å bli mindre bruk for båre på banen, for hvis de nye reglene blir vedtatt, heter det at spillere som trenger behandling som følge av en forseelse som gir rødt eller gult kort, skal få behandling inne på banen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal også gis tillatelse til at en spiller som har vært på utsiden av banen for å skifte støvler eller strømper, skal kunne komme innpå igjen uten at hoveddommeren godkjenner det. En assistentdommer må dog godkjenne at utstyret er i samsvar med regelverket.

Det er en rekke nye regler som kommer, noe som helt sikker kommer til å bli både diskutert og kommentert når forandringene blir vedtatt. (©NTB)