Høgmo motivert til å fortsette

Per Mathias Høgmo møtte pressen dagen derpå. Se video.

En svært skuffet Per-Mathias Høgmo føler stor motivasjon til å ta Norge videre inn til det kommende VM-sluttspillet.

Søndag ble det et nytt tap for Ungarn i omspillet til en plass i EM-sluttspillet i fotball. Dit kom ikke Norge etter 1-3-tap sammenlagt over to kamper.

Mandag morgen møtte landslagssjef Høgmo norsk presse på flyplassen i Budapest.

– Først og fremst er jeg svært skuffet over at vi ikke klarte det. Jeg hadde troen helt til det siste, og troen på laget var stor der og da, sa Høgmo.

Se video øverst i artikkelen.

Allerede mandag morgen hadde Høgmo samlet støtteapparatet rundt seg. Der var han tydelig på hva som ventet.

– Jeg har stor motivasjon til å ta Norge videre og er glad for tilliten jeg har. Vi har en energisk og motivert spillergruppe, sa Høgmo.

Igjen måtte han svare på spørsmål om søndagens overraskende laguttak, og igjen måtte han svare på hvorfor han byttet ut to av de «nye» tidlig, samtidig som han også byttet formasjon.

– Vi lå under 0-1. Vi gjorde grepene vi mente var nødvendig, sa Høgmo.

Bakgrunn: Norges EM-drøm i grus

Utvikler nytt lag

Døren var høy og porten vid i kvalifiseringen til EM i Frankrike. Hele 24 av 54 UEFA-medlemsland skal være med, blant dem Island, Nord-Irland, Wales og Albania. Norge er fortsatt utenfor det gode selskap, for åttende gang på rad.

Porten til VM-sluttspillet i Russland i 2018 er et musehull i forhold. Bare 13 europeiske lag kommer dit i tillegg til vertslandet. Om ni og en halv måned spiller Norge sin første kvalifiseringskamp, hjemme mot regjerende verdensmester Tyskland.

Norge må vinne gruppen for å gå direkte til VM. Denne gang holdt 3.-plass i gruppen til omspill. Neste gang må Norge være blant de åtte beste toerne (av ni) for å få en omspillssjanse mot en annen toer.

Tsjekkia (EM-klar som gruppevinner) er også i Norges gruppe, i tillegg til Nord-Irland, Aserbajdsjan og San Marino. Det betyr at Norge må legge Tyskland (som aldri har feilet i en VM-kvalifisering) eller Tsjekkia bak seg for å ha mulighet til omspill.

– Jeg håper alle ser at vi er i ferd med å utvikle et nytt lag. Fortsatt er det urutinert både individuelt og i en del av spillets faser, men vi har et brennende ønske om å forberede oss best mulig til kampen mot Tyskland og neste kvalifisering, sa Høgmo etter tapet i Ungarn.

Les også: Trist farvel for Høgli

Tallenes tale

Søndag fremsto hans lag slik motstanderne ofte gjorde den gang Norge hadde et lag i tetsjiktet på FIFA-rankingen. Norge hadde over 60 prosent ballbesittelse, slo over dobbelt så mange pasninger som motstanderen, men skapte færre sjanser enn Ungarn og tapte fortjent.

Høgmo har etablert en stamme i sitt lag. Ørjan Nyland var den eneste som spilte hvert minutt av kvalifiseringen, men Stefan Johansen manglet bare fem minutter og Vegard Forren et drøyt kvarter.

Omar Elabdellaoui og Alexander Tettey var heller ikke langt unna full spilletid, mens kaptein Per Ciljan Skjelbred startet alle kamper unntatt én.

Totalt benyttet Høgmo 33 spillere i de 12 kvalifiseringskampene, hvorav 12 spilte mindre enn 90 minutter til sammen. Ytterligere 14 spillere var reserve i minst én kamp uten å spille.

Les også: Ubeseiret mot Ungarn i 34 år

Flere tap enn seirer

Høgmo ledet Norge for 25. gang søndag, og hans fasit etter «gullklokkekampen» er 7 seirer, 6 uavgjorte og 12 tap (mål 21-33). Det er dramatisk dårligere enn hans fire forgjengere, som alle hadde 12 til 16 seirer og 3 til 6 tap på de 25 første kampene.

Høgmo har nå flere tap enn seirer både i 2013, 2014 og 2015, noe Egil «Drillo» Olsen aldri hadde i sine 13 første år som landslagssjef inntil fotballforbundet i 2013 sparket ham da han fortsatt hadde sjansen til positiv årsstatistikk og VM-plass.

Høgmo benyttet 54 spillere i sine ti første landskamper, men har brukt bare fem nye i de 15 kampene siden da. Det er såpass sentrale spillere som Alexander Søderlund, Pål André Helland, Markus Henriksen og Haitam Aleesami i tillegg til Adama Diomande.

Totalt har Høgmo hatt 59 spillere på banen og ytterligere ni på benken i sine første 25 kamper. Han må treffe innertiere med laguttakene fremover om han skal gi Norge et svært etterlengtet sluttspill.

SE VIDEO: Høgmo er ikke redd for å miste jobben etter EM-fiaskoen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus