Ekspertene er ikke bekymret for Carlsen

Måten Magnus Carlsen tapte partiet mot Veselin Topalov har aldri skjedd i turneringssjakkens 164 år lange historie.
Måten Magnus Carlsen tapte partiet mot Veselin Topalov har aldri skjedd i turneringssjakkens 164 år lange historie. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske sjakkeksperter mener Magnus Carlsen har godt av litt skikkelig motbør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En tilsynelatende potte sur Magnus Carlsen hastet bort fra brettet etter tapet mot Jon Ludvig Hammer. En turnering langt under hans vanlige standard toppet seg med tapet for kompisen.

– Klart han kan gå sur, han legger så mye i å vinne. Jeg tror ikke folk er så opptatt av at han skal svare for seg. Vi skjønner at han skuffa etter å spilt så dårlig. Vi får godta at han reagerte slik, sier Torstein Bae til ABC Nyheter.

Les også: Sjokktap for Magnus Carlsen

Torstein Bae. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Torstein Bae. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Nyttig motgang

Siden Carlsen trådde inn på den internasjonale sjakk-scenen har han spilt nærmest uten å møte motgang. For første gang går det i mot ham.

– Det oppsiktsvekkende med Carlsen er stabiliteten hans. Han har nesten gått fra triumf til triumf. Det er ganske naturlig at han også møter litt motgang, intent tre kan vokse inn i himmelen, sier Bae.

Men verken Torstein Bae eller sjakkhistoriker Øystein Brekke er urolige for Carlsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har fulgt ham siden barneturneringer i 1999. Han har gått gradene mer enn mange tenker over, det er lett å glemme underveis fordi han er så god nå. Den progresjonsutviklingen kan gjøre det lettere for ham å reise seg, sier Brekke til ABC Nyheter.

Torstein Bae er enig i at den nye situasjonen ikke er alvorlig for Carlsen.

– Dette er en nyttig erfaring. Nå har han vært der også. Jeg er ikke bekymret, sier Bae.

Les også: Carlsen innrømmer kjempetabbe

Carlsen slår tilbake

Hans Olav Lahlum har god greie på sjakkhistorien og trekker fram to tidligere eksempler på gode spillere som falt ned fra toppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Boris Spassky spilte tre VM-matcher på rad og var veldig på vei oppover på 60-tallet. Han ble verdensmester i 1969, men tapte for Bobby Fischer i 1972. Han mistet tittelen under spesielle omstendigheter og forsvant ut, sier Lahlum til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den andre han trekker fram er Michael Tal, lativieren som i 1960 ble den yngste verdensmesteren til da. Returkampen året senere tapte han, og siden var det ikke så mye mer å se til ham i sjakkens ypperste toppsjikte.

– Det er ingen grunn til å tro at Carlsen skal oppleve noe slikt. Han er fortsatt rangert som nummer en og regjerende verdensmester. Tal og Spassky forsvant ut på grunn av helsemessige årsaker og sovjetsystemet. Det er ingen slike ting som kan hindre Carlsen, sier Lahlum.